Recent Comments

Bir bayram sabahı Meyre köyümde...

Bayramlar...
Eski bayramlar, 
Eskimeyen bayramlar, 
Mübarek olası bayramlar... 

Desr biter,zil çalar,teneffüse çıkılır.Bir nevi moladır,yolculuk esnasında verilendir, teneffüs.Beş dakikada olsa ihtiyaç gidermedir teneffüs.Temiz havayı solumak,soluklanmaktır yeni derse hazırlık için...Yine ders başı olacak,yine zil çalacak.Yarı yıl değerlendirmesi karneler alınacak,boyumuzun ölçüsünü göreceğiz.Aman biraz daha çalış ikinci dönem kurtarmaya bak vaziyeti.Okul hayatı,hayatın okulu. 

Günlük hayat,yıllık memat... Rabb`im biz kullarına bayramlar vermiş iki kez yılda.Bayramlarda bayram edin diye.Herkesin bir bayramı var,yaşadığı ölçüde bayramdır,bayramlar.
Bu akşamdan itibaren adeta bir fabrikanın şalterini indirir gibi,dokuz günlük bayram tatili iniverdi üzerimize.Bu defa çalan zil değil,adeta siren,paydossssss...Kimileri çoktan yola koyuldu,kimileri hazırlık yapar,kimileri de benim gibi yarın akşamı bekler. 

Uzun soluklu bir teneffüsdür bayramlar.Kendiyle barışık,ailesiyle danışık,komşusuyla yanaşık,akraba,çevresiyle sevişik,doğasıyla birleşik.
Çağımız hem çok ileri,hem de çok geri kaldı bayramlarda.Adeta yüz,yüze görüşmeler yerine,tercih edilir oldu mesajlar.Bir tanıdığım,patronum demişti ki,mesajları okumadan siliyorum,bana mesaj göndermeyin.Arkadaş ben sesini duymak istiyorum,roman yazsan mesajını okumam... 

Sesini duymak,kokunu almak gibi bir şey mi acaba..? 

Bir de hep hayıflanırız: " Nerde o eski bayramlar !!! " Gerçekten öylemi eski,yeni bayramlar!Bayram bayramdır,eskisi yenisi olur mu,birdir bayram.Yaşamamıza göre bayram olur bayramlar. 

Meyre köyümde de yaşanır bayramlar.Hele bayram sabahları.En son 2013 Ramazan bayramını yaşadım.Gördüm ki gelenek devam eder,kültür yaşatılır. 

Arife günü ikindi namazı oldukça yüklüdür camimiz.Hep beraber çıkılır,düşülür yollara dizi,dizi.Ziyaret var önden gidenlere,dede,ebe,baba,ana,garip,guraba,şüheda yurtları,kabristana.Fatiha,İhlas,Yasin,Salavatlarla yıkanır adeta yeniden mevtalar.Paklanır, otu,dikeni,toprağı tımar edilerek.Kokusunu alırsınız,Koksu`sunu yaptıklarınızın.Akşam olup el,etek çekilince ruhlar bir araya gelirmiş,sunulan ziyafetlerini paylaşmak için.Hele ki çok mahsun olurlarmış ziyaretçi,hediyesi gelmeyenler...Köyümde arife günleri kabristanın teneffüsüdür adeta.Mevtalar bir,bir teneffüse çıkar,dua teneffüsüne.Bir,bir gezilir,baş uçlarında dökülür dillerden dualar,gözlerden yaşlar,içinize akar belki de,görünmez yaşlar.. 

Biz dünyadan gider olduk, Kalanlara selam olsun. Bizim için hayır dua, Edenlere selam olsun... 

Ne güzelde anlatmış şiir diliyle Miskin Yunus. 

Arife günü " ocak kokutmak..." Şükürler olsun hala ateş yakıp,hamur yoğurup,kızgın ateşte arife Koksu`su yapılır köyümde.Dağıtılır konu,komşu,miskin,saile...Gelmiş,geçmişlerin hayrına. 

Kandilleri yanmaktadır minaremizin.Arife,bayram gecesi.Nicelerin hecesi.Seherlerde gelirler,Asaraltı,Mezerlik,Tekkebeleni,Yukarı,Aşağı mahalleden.Teneffüse çıkmış beden,ruhlar.Saf olunur,omuz,omuza,oturulur diz dize,hepimiz barışığız,küslük kime ne!!! 

Yapılan vaazı,nasihatler,eda edilen kulluklar,okunan hutbeler.Hep bayram kokar,hep bayram solur,soluk benizler.Yer bulunmaz mabetde,açılır bahçeye seccade,namazlıklar.Yükünü almış bir gemi gibi mağrur,rüzgarını yakalamış bir deniz gibi dalgalı.Bayramlaşılır,tazelenir kardeşlikler.Allah bugünlere,bu aylara yine eriştirsin dua olur dillerde... 

Camiide teneffüs edilen bayram havası,adeta beyaz bulutlarla taşınır,cadde,sokak,meydanlardan hanelere.Kalmaz kimse bayramlaşmadık kasaba,köyümüzde.Dün arifeydi bayram yaptı ölüler,bugün bayram,bayram yaptı diriler.Sevindirildi çoluk,çocuk,hısım,akraba,köylüler.Bayramınız mübarek ola... 

Bayram yapar köyüm,keşke her gün bayram olsa.Hane,sokak,meydan,Mabetimiz dolsa. 

Evet köyülerim,bayramlar uzun bir teneffüsdür.Hele ki doğduğumuz topraklarda,ata yurdu mekanlarda.İmkanlarımız ölçüsünde bayramları köyümüze bayram yaptıralım.Hepimizden bir parça vardır köyümüzde.Belki bir hane,belki bir virane,belki de bir mezar taşı. 

Rabb`im kurbanlarımızı makbul ve kabul eylesin. 

Asıl bayram,bu bayramları yaşamaktır,ahret yurdu bayramlarına kavuşmak için.Bu bayramlarda buluştuğumuz gibi,cennet bayramlarında buluşmayı nasip eyle,Ey Gözel Allah`ım... 

Meyre köyümde yaşanan bayram teneffüsünün,ülkem ve yer yüzüne maya olması duasıyla; Bayramınız mübarek olsun,bizim köylüler... 

Ali Rıza ÖZASLAN / 11 Ekim 2013 Cuma.
Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te Bozkır Haber'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* yapılan yorumlar denetlendikten sonra yayınlanmaktadır.