Recent Comments

Kirli Bayramlıklar…

Değerli okurlar; bu hafta köşemi oğlum Ahmet Settar Karabacak’ın gündeme uygun yazmış olduğu bir hikâyeyle sizi baş başa bırakmak istiyorum. 
Murat 10 yaşında zeki, başarılı, dürüst ve bir o kadarda büyüklerine karşı saygılı bir çocuk. Murat’ın tek kusuru var o da üst baş temizliğine pek dikkat etmeyişiydi. Murat temizliğe pek dikkat etmediği içinde hemen her gün kıyafet değiştirirdi. Bu durumdan annesi çok rahatsız olduğundan her gün Murat’ı uyarır; fakat annesinin söyledikleri Murat’ın bir kulağından girer, diğer kulağından çıkardı.
Murat; her gün okuldan geldikten sonra top oynamak için dışarıya çıkar, arkadaşlarını çağırır ve akşam ezanını okununcaya kadar top oynar. Akşam ezanı evde olma kuralıda babasının bir kuralıydı.
Murat yine bir gün, akşam ezanı okununca geç kalmamak için eve koşarak geldi ve zile bastı. Kapıyı kardeşi Büşra açtı. Ardından annesi de mutfaktan geldi. Murat’a kızgın bir şekilde baktı. Çünkü Murat’ın üst başı her zaman ki gibi kir pasak içindeydi. Eli yüzü de toz toprak içindeydi.
Murat hemen lavaboya gitti. Elini yüzünü yıkadı. Sonra üzerini değiştirdi. Annesi Murat’a kızgın bir şekilde:
-“Murat yeter artık, biraz dikkat et. Her gün üstünü başını kirletiyorsun, çamaşırlarını yıkamaktan yoruluyorum” dedi. Murat:
-“Ama anneciğim ben daha çocuğum. Oyun oynama hakkım var.” diyerek odasına gitti. Akşam olmuştu. Babası geldikten sonra yemeklerini yediler. Ondan sonra ailecek oturma odasına geçtiler. Murat anne babasına: 
-Bu bayramı nerede geçireceğiz? diye sordu.
Büşra heyecanlı bir şekilde:
- Köye anneannemlere gidelim! Evet, babacığım bu bayramda da anneannemlere gidelim mi? Baba:
“Benim içinde iyi olur. Çünkü anne babamın kabirlerini ziyaret ederim. O zaman sorun yoksa bayramı köyde geçiriyoruz, dedi. Üç gün sonra da bayramdı. Yarın hazırlanın yola çıkalım.” dedi. 
- Hadi çocuklar kıyafetlerimizi hazırlayalım, dedi anneleri.
- Anne, ben kendi kıyafetlerimi kendim hazırlasam olur mu? dedi Murat:
Tamam oğlum. Bayramlığınla birlikte köyde giyeceğin diğer kıyafetleri de koymayı unutma!
-Tamam anneciğim, diyerek odasına gitti. Saate baktı. Saat 19:45’ ti. En sevdiği dizinin başlamasına 15 dakika vardı. Bu diziyi çok seviyordu. Bu diziyi kaçıramazdı. Hemen valizine bayramlığını koydu. Diğer kıyafetlerimi de dizi bittikten sonra koyarım diye düşündü. Televizyon başına geçti. Dizi bittiğinde saat geç olmuştu. Yorgun bir şekilde odasına gitti ve yatağına uzandı, hemen uykuya daldı. Sabah annesinin sesiyle uyandı. Annesi: 
-Oğlum haydi gidiyoruz, kahvaltıyı köyde yapacağız. Valizin hazır değil mi?
-Evet, hazır anneciğim, dedi.
Hemen üzerini değiştirdi. Arabaya bindiler. İki saat süren yolculuktan sonra köye vardılar. Murat hoşbeş ve kahvaltıdan sonra hemen köydeki arkadaşlarını çağırdı ve top oynamaya başladılar. Akşam ezanı okununca da anneannesinin evine geldi. Annesi Murat’a üstünü kirlettiği için yine kızdı. Murat üstünü değiştirmek hemen valizini getirip açtı fakat valizde sadece bayramlıklar vardı. Annesi:
-Oğlum, hani diğer kıyafetlerini koymamışsın? 
-Anne, dün geç yattım. Koymayı umutmuşum.
Murat’ın bayramlıklarını giymekten başka çaresi yoktu. Hemen bayramlıklarını giydi. Yarından sonra bayramdı ve yanında başka kıyafeti yoktu. Kıyafetini kirletmemeye çaba gösteriyordu. Erkenden yattı. Arkadaşları sabah Murat’ı top oynamak için dışarıya çağırıyorlardı. Murat’ın dışarıya çıkası yoktu. Çünkü kıyafetleri kirlenirse bayramını kirli kıyafetlerle geçirmek zorunda kalabilirdi. Yarın bayramdı. Arkadaşlarının ısrarına dayanamadı ve içinden “Anne kıyafetlerimi yıkar” diye geçirdi ve bayramlıklarıyla top oynadı. Toz toprak içinde eve geline Murat’a annesi bu sefer çok fena kızdı.
-Oğlum bayramlıklarınla niye top oynuyorsun, üstün başın yine toz toprak içinde.
-Ama anne! Şimdi yıkarsan sabaha kadar kurur. Köyde çamaşır makinesi olmadığı için annesi çamaşırları elinde yıkamak zorundaydı. Annesi: 

-“Oğlum git çeşmeden su doldurup getir de bayramlıklarını yıkayalım” dedi.
Murat su doldurmak için çeşmeye gitti fakat çeşme akmıyordu. Çünkü köyün yaramaz çocukları çeşmenin borusunu kırmışlar. Amcalarda boruyu tamir etmeye çalışıyorlar fakat iş uzun süreceğe benziyordu. Murat üzgün bir biçim de eve döner. Annesine çeşmenin bozuk olduğunu ve akmadığını söyledi. Annesi de Murat’a bu durumda elinden bir şey gelemeyeceğini söyledi.

Murat de bayramı kirli bayramlıklarla geçirmek zorunda kaldı. Bayramda herkes bayramlıklarını temiz temiz giyerken Murat ise kirli ve toz topraklı bir şekilde giydiği için çok utanmıştı.
Ve Murat kendi kendine söz verdi: “Bundan sonra artık temiz olacağım…”
Tüm Müslüman Kardeşlerimin Kurban Bayramını Kutlar, Çocuklarıyla Sevgi Dolu Bayramlar Geçirmeleri Dileğimle…
Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te Bozkır Haber'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* yapılan yorumlar denetlendikten sonra yayınlanmaktadır.