Recent Comments

ACİL YARDIM


Önce kısa bir araştırmamın sonuçlarını paylaşayım.
Konya valiliğinin *1 ( 2012 nüfus verileri ) ve sağlık bakanlığının resmi web sitelerinden (*2) derlediğim bilgiler.


Beyşehir : Nüfus 69 739 ,il merkezine uzaklığı 96 km,27 uzman hekim, 5 diş hekimi, 7 pratisyen hekim
Çumra : Nüfus 64 126 , il merkezine uzaklığı 46 km ,17 uzman hekim 2 diş hekimi
Seydişehir: nüfus 63639 ,il merkezine uzaklığı 90 km. 31 uzman hekim 7 diş hekimi.
Kadınhanı :Nüfus 33 442, il merkezine uzaklığı 64 km, 16 uzman hekim, 2 diş hekimi, 5 pratisyen hekim

Bozkır: Nüfus 28 937, il merkezine uzaklığı 140 km, 5 uzman hekim,2 diş hekimi,3 pratisyen
Sarayönü: Nüfus 26 923 , il merkezine uzaklığı 54 km, 5 uzman hekim, 2 diş hekimi, 7 pratisyen hekim.
 
Bu sonuçlara göre Bozkır bir adaletsiz dağılımın mağdurudur. Bugün halihazırda hastanemizde acil polikliniğin aktif olarak görev yapan 3 kadrolu hekimimiz vardır. Hafta 7 gün görev 24 saat ve üç hekim.Galiba sağlık bakanlığı bu hekimlerimizi robot olarak görmekte yahut bizleri, bu toprağın insanlarının sağlığı yorgun beyinlere bırakılacak kadar önemsiz. Son iki haftadır geçici görevle bu hekimlerimizin iş yükü biraz azalsa da özellikle sağlıkta taşıma su ile değirmen döndürmeye çalışmanın bedelinin ağır ödendiği gerçektir.

Bu gün Bozkırın yaşayan nüfusu 28 000 iken 3 hekim yorgun da olsa hizmet verebilir. Ama biliyoruz ki yaz aylarında bu nüfus 60 000 in üzerine çıkacak. Gurbetten gelen hemşehrilerimiz hava değişimi su değişimi pire ısırığı böcek sokması vs.. bir çok sağlık sorunu ile sağlık kuruluşlarına müracaat edecek. Gündüz ve hafta içi aile hekimleri bu yoğunluğu azaltmada yeterli olsa da akşamları ve hafta sonu sağlık merkezi kapalı olacağından hastanede yığılmalar kaçınılmaz olacaktır. Bunu 2013 ramazan ve kurban bayramında hastaneye gidip 4 saat sonrası için sıra verilen vatandaşlarımız iyi bilirler. O günlerde hastanemize müracaat eden hastalarımızın tedavileri için gecenin bir yarısı Seydişehir devlet hastanesine gitmeleri bir Bozkırlı olarak kahredici bir aczi-yettir.Kim ne derse desin, neyi gerekçe gösterirse göstersin bunun bende ki karşılığı aczi-yettir,zafiyettir,yetersizliktir.Bozkırda siyasetle uğraşanların, sözüm ona bürokrasiyi iyi bilenlerin, toplumda önde gidenlerin, sözcü olarak seçilenlerin Bozkıra verdiği değer bu kadardır bence.

Merak ediyorum bu yukarıda saydığım vasıfta ki insanlar Bozkır'ın hekim eksiğinin tamamlanması için acaba ne tür çalışmalarda bulundular. Sahi kaç resmi müracaatta bulunuldu ve hangi cevaplar geldi?
Değerli hemşehrilerim. Ağlamayan çocuğa meme verilmez demiş atalarımız. Biz Bozkırlılar yıllardır sustuk ve bekledik, devlet anamız bola derin emzirdiği diğer ilçelerimizden kalan sütü ile idare ettik. Olmuyormuş, öğrendik! Son yerel seçimlerde “yıllardır hiçbir iktidar partisinin belediye başkanı çıkaramamasından dolayı hizmet dolambaçlı geldi ve yolda esildi kimi zamanda yolda kaldı hizmet için iktidardan seçmek şart” propaganda ve ümidi ile iktidar partisi şahlandırıldı. Ümidimiz iktidar ile daha sıkı bir bağ kurup devletimizin, devletimizi yönetenlerin Bozkır diye bir ilçenin varlığını hatırlamaları. Ve bu ilçenin halkının sağlığı için gereken atamalar bir an evvel yapılmalı.


Hastanemizin binasının devir teslimi işlemleri yılan hikayesine döndü. Sıkıntının büyük kaynaklarından bir tanesi de bu durum. Yasa gereği olmayan binaya kadro verilmiyor. Umarız bu sorun en kısa zamanda çözüme kavuşur.

Bunlar devletten benim beklediklerim. Peki, devlet beklentilerimizi boşa çıkarırsa ne olur bir öngörüde bulunmak isterim . Aile hekimler nöbet tutmuyorlar, branş hekimlerinin nöbet tutması ise bir çok aksaklıklar getirir, hizmet kesintiye uğrar. Hiç olmadı bu ağır koşullarda çalışmaktansa görev yeri değişikliği için çabalarlar ve ilk fırsatta ilçemizden ayrılırlar. Zaten yeterince yorulan acilden sorumlu hekimlerimiz bir bir istifa eder gider. Bu gün görev yapan hekimlerimiz Bozkırın öz evladıdır. Dilimizden anlar, halimizden anlar. Gelecek olan hekimlerimizde şüphesiz ellerinden gelen gayreti gösterecektir ama bizi biz gibi hiç kimse anlayamaz biz bunu iyi anlayalım.

Son olarak değerli hemşehrilerim bizlerinde yanlışı var. Bunları düzeltmemiz gerekir. Geçen hafta ikindi üzeri hastaneye çıktığımda danışmanın yanı başında ki oturakların üzerinde pet şişeler, yerde şeker kabukları, hastanenin dışında sigara izmaritleri yani bizlerin attığı ve bıraktığı çöpler vardı. Tamam hastanenin temizlik personeli görevini yapmak zorunda ama önce biz insanlık görevimizin gereğini yapmak yani kirletmemek zorundayız.Kadın doğum doktorumuz bir hastaya daha fazla zaman ayırdı diye homurdanıp şikayet ediyoruz. zaman ayırdığı hasta sanki uzaylı mı, o da bizim insanımız, kardeşimiz bacımız. Eksik tıp bilgimizle hekimlerin işine karışıyoruz. Özellikle sıralı olacak işlerde hakkımıza, sıramıza riayet etmiyoruz. Bir an evvel işimiz olsun bitsin istiyoruz ama….
Kaynak:


Sağlıklı günler dileği ile
Hüseyin DUMRU.
08-04-2014
Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te Bozkır Haber'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yorum Gönder

1 Yorumlar
* yapılan yorumlar denetlendikten sonra yayınlanmaktadır.
  1. Haydi bakalım, AK Parti'nin kendini gösterme zamanı. Yıllarca iktidar partilerine verilmeyen destek verildi, sonuçları şimdi göreceğiz.

    İnşallah gerekenler yapılır.

    YanıtlaSil