Recent Comments

ZENGİBARDA KAÇAK KAZI...

              Zengibar Kalesi, tarihi M.Ö 2000 lere dayanan ,Bizans döneminin bölgemizde kalan ayakta kalan son antik yerleşkesi. Bugün bir harabe, ören yeri görünümünde olsa da  elbet bir gün ayağa kaldırılacak ve insanlığın ortak mirası olacak. Umutlarımız ve gayretlerimiz bu yönde. Geçmiş dönemde cahilce ve bilinçsizce yapılan tahribatlar nedeni ile oldukça hasar gören bu antik alanı  onarma ve  yeniden ayağa kaldırma yükünü heyecanla omuzlayan değerli hocamız Yrd.Doç.Dr.  Osman DOĞANAY omuzlamıştır.





          Son yıllarda gerekli yasal izinlerin müsaade ettiği çalışma alanında yetkisi dahilinde yüzey temizliği ve araştırma işlemini tamamlamış ve kazı için gereken  koşulların oluşmasını beklemektedir. Ekibinin çalışmasını iki yıldır konuk olarak gözlemlemekteyim. Tarihi dokuya zarar vermemek için   toz zerrelerini  adeta   üfleyerek çalışan öğrencilerin hassasiyeti, onların tarihe ve yaptıkları işe olan saygılarını görmek için yeterlidir diye düşünüyorum. Bu hassasiyeti gördükçe eğitimin ve bilinçlenmenin değeri ve toplumumuzda ki eksikliği bir kez daha gün ışığına çıkıyor.
   Dün akşam saatlerinde Osman hocamız bana ulaşarak internette yayınlanan video ve fotoğraflardan bahsedip rahatsızlığını dile getirdi. bahsettiği görüntüleri izleyince  hocamın ses tonunda ki kızgınlığı ve öfkeyi anlayabiliyordum. Konya Dağcılık İzcilik Doğa Sporları Kulübü (KONDAK) adı altına toplanan sözüm ona eğitimli ve doğa severlerce,  hiçbir  arkeolojik kazı bilgi ve deneyimi olmayan kişilerce arkeolojik alanda gönüllerince, ellerinde ki küçük kazma ve malalarla kazı yapıp, bu çalışmalarında  kaydettikleri görüntüleri internette yayınlamaktalar. Ve bu işi  2012 yılında da yaptıkları facebookta ki adreslerinde görünmektedir.
Bu ne saygısızlık bu ne cehalet bu ne cesaret.Bir yanda  arkeoloji üzerine eğitim gördükleri halde toprağı üfleyen öğrenciler, diğer yanda hiçbir eğitimini almadıkları bir alanda vur patlasın çal oynasın  kafalarına göre kazı yapan insanlar…

Bu gösteriyor ki bölgenin emniyeti yok.Defalarca bölgenin korunması gerektiği, bekçi görevlendirilmesi gerektiği ve toplumun daha da bilinçlendirilmesi gerektiğini dile  getirmemize rağmen  bir tedbir alınmaması  geçen zamanda tahrip edilen ve hatta yok edilen arkeolojik değerler demektir.15-20 kişilik bir gurup Zengibar Kalesinde 1 gece kalabiliyorsa define avcıları cirit oynuyor demektir.

Osman hocamız “Dağcıların ve izcilerin arkeolojik sahada kaçak kazı yapmış olması ve bunu sosyal medyada yayımlamaları büyük küstahlık. 2863 sayılı kültür ve tabiat varlıklarını koruma kanununa göre suç” diyor.  Bizde sitemiz aracılığı ile söz konusu organizasyonu yapan  Arif SOLMAZ ve ekibi hakkında yasaların emrettiği yaptırımların  uygulanması için buradan yetkililere sesleniyoruz.

Bu yazımı okuyan yetki ve sorumluluk sahibi tüm devlet görevlilerinin gereğini yapacağından şüphem yok. Aynı zamanda halkımızın da bu konuya duyarlı olup konunun takipçisi olacağına inanıyorum.
Hüseyin DUMRU.

Bozkır Tarih Ve Tabiatı Araştırma Koruma Yaşatma Kültür Ve Eğitim Derneği. Bşk Yrd.

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te Bozkır Haber'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* yapılan yorumlar denetlendikten sonra yayınlanmaktadır.