Recent Comments

NEDEN OLMASIN?



Suyu sert, insanı mert, algısıyla ünlenen, Bozkır;

Antik dönemde, merkezi Ulupınar Köyü yakınlarında bulunan, Isaura başkentine (Bugün ki Zengibar Kalesi)’ ne yani Isauria devletine bağlı olan on büyük şehirden biri olarak görülür.

İlk adı İsaura Vetus’tu. Daha sonraları Arslanlar Şehri anlamına gelen(Leontopolis) olmuştur.
1400’lü yılların başlarında ise, Yalıhüyük civarında bulunan (Bidona) Çiftliğinin sahibi Bozkır isimli bir bey Leontopolis’e(Bugünki Bozkır’a) gelmiş ve buraya kendi adını vermiştir.
Yine o dönemde bugünki Zengibar Kalesi’nden, yani İsaura başkentinden Akdeniz’e ulaşan çok önemli 4-5 antik yol vardı. Bu yolların en önemlisi Ulupınar – Yarıkpınar – Göğüsün(Fart Yaylası) Fart Köyü – Karacaardıç – Sazlı – Sopran ve Yalıhüyük’ten Antalya’ya giden eski yoldur.
Bu yol bügün Yolören köylülerince(Uluyol) olarak bilinmektedir. (Doç. Dr. Mustafa Yılmaz)
Tarihi kökü antik döneme dayanan, o günlerin Zengibar Kalesi’nden Akdeniz’e yol veren Orta Torosların bugün ki şirin Bozkır’ı şimdilerde büyük ‘KOP’ Projesi ‘Konya Ovası Sulama Projesi’ çalışmaları kapsamında Konya’ya can suyu veren, ovasını sulayıp besleyen, bir su havzası olarak da tanımlanabilir.
Bu tanımlama, olumsuzluk olarak algılanmamalı, Devlet ‘KOP’ Projesi ile yatırımların ayağını astronomik rakamlar ödeyerek, Bozkır ve çevresinde başlatarak sürdürmektedir.
Bu icraatların Bozkır’a getirileri ise Mavi Tünel, Bağbaşı Barajı, Bozkır Barajı, Suğla Baraj Gölü, Çarşamba Çayı ıslah ve arıtılması çalışmaları, doğa harikası Mavi Kanyondan geçen tarihi kanal suyunun ıslahı ve çevre düzenlemesi, kanyon için yolların, köprülerin yapımı, yine Mavi Kanyon’da turizme yönelik detaylı olarak uygulanacak olan projeler ve peyzaj çalışmaları gibi;
Bunlar devletin, hükümetin, Bozkır’da başlatmış olduğu ileriye dönük olumlu Proje çalışmalarıdır.
Ayrıca, Konya – Kozağaç Parkı kavşağından devamla halen yol genişletme çalışmaları sürdürülen, Hatip – Hatunsaray – Akören arası, Karayolu düzenlemesi faaliyetleri devam etmektedir.
Akören’den geçen bu yolun devamı olacak 2. Etap kısmı ise Akören – Alan Köyü’nden Asma Köprü (Viyadük) ile  Mavi Kanal üzerinden geçerek Bozkır’ın Yolören(Fart) ve Tepearası köylerini takiben, Taşkent’e oradan da Alanya üzerinden Antalya’ya bağlanacak olan Konya – Antalya Karayolu olarak hizmet verecek olan Akdeniz yoludur.
Bu proje ile ilgili kamulaştırma çalışmalarının, Konya Kara Yolları’nca sonuna gelinmiştir. Proje, ihalesini müteakip her an faaliyete geçebilir.
Akören’den sonrası olan bu projenin uzun soluklu olması nedeniyle, şimdilik bu konudaki heyecan ve özlemimizi rölantiye alıp beklemede kalırken;
Konya – Akören – Mavi Kanyon’dan Akdeniz’e olan kısa ve kestirme olan yola yoğunlaşalım.
Halen, Akören’den Mavi Kanyon’da Sopran Köprüsü’ne ulaşmış olan, 22 Km.’lik staplize yeni yolun astvaltlanarak ileri de Bozkır’ın Kadıbelenin’den Arvana Yaylası üzerinden devamla, diğer Konya – Akdeniz arası yollara kıyasla daha kısa olan bu yol hizmete açıldığında, şimdilik görebildiğimiz kadarıyla hükümetin bu çalışma ve projelerinin, turizmin önemli alt yapı ayaklarından olan ulaşım sorununun çözümü olarak da değerlendirebiliriz.
Bozkır’ın, şimdilerde şantiye havasındaki görünümündeki, bu tabloya, ya da resmin bütününe bir gözlemci, gözüyle baktığımızda ve taşları bir pazıl ustalığıyla yerli yerine oturttuğumuzda, turizme yönelik alt yapının Bozkır ve çevresinde oluşmakta olduğunu görebiliriz.
Bozkır’ın doğasının zenginlikleri ve yine doğanın bir lütfi olan, Çarşamba Çayı’nın(Ulu Çay) ilçenin ortasından süzülerek geçmesinin avantajının yanı sıra, günümüzde revaçta olan aranıp, özlenen organik ürünleri, tarihi zengibar kalesi, doğa harikası Mavi Kanyon’u oksijen deposu toroslara özgü ardıç ve meşe ağaçları, yaylaları, barajları, Akdeniz’e olan yakınlığı ve daha sıralamakta zorlandığımız değer ve güzelliklerini de dikkate aldığımızda;
Bozkır gelecekte, yakın zamanda, sağlıklı yaşayıp, sağlıklı yaşlanmayı amaçlayan emeklilerin ve de özellikle Ankara’lı tatilcilerle, Mevlana, Kapadokta hayranı yabancı turistlerin keyifle uğrayacakları, ekonomik şartlarda alışverişte bulunup, konaklayacakları, doğal çevresinin zenginliklerini gezip görecekleri transit turizm beldesi, merkezi NEDEN OLMASIN diyoruz?
Ayrıca, Belediye Başkanı İbran GÜN Bey’in Çarşamba Çayı(Ulu Çay)’a olan özel ilgisi nediyle, çayın görüntüsü ile, estetiği ile, hemşehrilerinin, misafirlerinin, huzurla, gururla, keyifle gezip görebilecekleri bir esere dönüştürülmesinde ki özlemi ve kararlılığını önemsiyoruz.
Bozkır Postası Gazetesi’ni ziyaretlerinde, bu konudaki kararlılığına bizzat tanık olmuştuk.
Başkanın Çarşamba Çayı ve Çevresi ile ilgili hayalindeki peyzaj projelerini hayata geçirdiğinde ilçenin önemli ve görsel turistik bir ayağı da yerel yönetimce tamamlanmış olur diye düşünmekteyiz.
Antik dönemde, tarihe damgasını vuran İsaura Vetus’da bugünkü Bozkır’da çevremden edindiğim izlenimlerden, bu olumlu icraatlere olan ilgisizlik ve yabancılaşma karşısında, yazıma bir misafir olarak kanaatimi not düşmek gereğini duydum.
a)    Barajlara tepkili olup sızlanılacağına, Bozkır’ın ihtiyacı olan suyu alma gayreti içinde olup, siyasilerine zorlayarak, barajlardan yararlanacakları ek projeler talep edilmelidir derim.
b)    Konya – Akören’den gelip Mavi Kanal’dan Asma Köprü ile Bozkır üzerinden devam edecek olan Taşkent – Alanya – Antalya Karayolu’nun gerçekleşmesi halinde;
Taşkent Ağırlıklı olduğunu düşündükleri bu karayolunun Bozkır’a ne faydası olacak diye öfkelenmek, umursamaz olmak yerine;
            Konya’yı Bozkır üzerinden Antalya’ya bağlayacak olan bu karayolunun avantajları üzerine yoğunlaşıp, kafa yorulmalıdırlar derim.
c)    Yine, Konya – Akören’den devamla Mavi Kanyon’da Sopran Köprüsüne ulaşmış olan yeni sitaplize yoldan habersiz Bozkırlıların, bu yolun astvaltlanarak Kadıbeli’ne bağlantısının sağlanmasının turizme olan katkısını düşündüklerinde gereği için yine siyasiler nezlinde ısrarcı olmalıdırlar derim.
d)    Bozkır’da Mavi Kanyon’da ki ileriye dönük olumlu projelere, çalışmalara uzak kalarak yabancılaşarak bakma yerine Bozkır’ın bu harika turistik avantajlara Gebe Kanyon’u önemli bir ekmek kapısı olarak görüp, esnafıyla birlikte Bozkırlının sahiplenmelerinin ilçenin yararına olacağını düşünenlerdenim.
 
Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te Bozkır Haber'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* yapılan yorumlar denetlendikten sonra yayınlanmaktadır.