Recent Comments

ALMAK İÇİN İSTEYİP, TAKİPÇİSİ OLALIM!..

Türkiye'nin, GAP'tan sonra ikinci büyük projesi olan, AK Parti iktidarınca başlatılan, Konya Ovası Sulama ve İçme Suyu "KOP projesi" ile ilgili olarak Bozkır ve çevresinde yapımına başlanan barajlar, mavi tünel ve diğer çalışmalar da dikkate alındığında;

Mesela: Mavi Kanyonda, tarihi kanalın ıslah ve düzenlenmesi, peyzajı yol açma çalışmaları, ayrıca Çarşamba çayının ıslah ve arıtılması gibi çalışmalar için devlet trilyonlarca liralık yatırım hamlelerini Bozkır ve çevresinde başlatmış oluyordu.

Kop projesi başlatılmamış olsaydı, Bozkır'da Çarşamba çayının ıslah ve arıtılması dâhil yukarıda sıralanan çalışmaların hiçbirinin hayata geçirilmesi şansı olamazdı.
Bu astronomik rakamlarda bu topraklarda harcanmazdı. Yapılan barajlar, mavi tünel Bozkır ve çevresini, Konya'ya su toplayan bir su havzası ya da Konya'ya su gönderen transit su merkezi durumuna getirmiş olabilir.

Bu yapılan çalışmalar dahi, hiç yapılmamış olmasından daha iyidir. Ve bu hizmetler Bozkır için bir şans olarak görülmelidir. 
Bozkır topraklarında yapılan barajlardan "su alamıyoruz" diyen bir kesimin yakınarak, öfkelenmek, çaresizliğe düşmek, yapılan hizmetlere ilgisiz kalıp, benimsememek gibi olumsuz davranışlar sergilemek yerine, oy verdikleri, muhalefette kalan ve de iktidarda söz sahibi yaptırdıkları Konya milletvekillerinden, bu barajlardan yörelerine, topraklarına ihtiyaçları olan suyu getirtmek için ek projeler talep etmenin çare ve yollarını aramalıdırlar.

Devletin ve hükümetin, Konya için Bozkır'da başlatmış oldukları çalışmalara ilçe halkından yine bir kesimin ilgisiz kalarak, bana necilikle, bana ne faydası olacak denileceğine, yapılan çalışmaların şemsiyesinin gölgesinden bile olsa yararlanmanın yollarını aramalıdırlar diye düşünmekteyiz.

Zaman, zaman Bozkır Postası Gazetesinin araştırmacı yazarı olarak, Bozkır'da transit turizmden söz ettiğimiz oluyordu. Hükümetin KOP projesiyle Bozkır ve çevresinde yaptırdıklarını bir avantaj olarak düşündüğümüzde, bu avantajları Bozkır lehine nasıl çevirebiliriz diye kafalarımızı yorduğumuzda; gördüklerimiz şöyle bir sıralayalım.

Çarşamba çayının ıslah ve arıtılmasıyla Karacahisar köyünden, Sorkun, Dere, Çat, Bozkır, Fart ve Pınarcığa kadar olan üreticiler çay boyu organik sebze ve meyvelerini kanalizasyon atıklarından arıtılmış olarak, bu defa tertemiz çaydan yararlanarak yetiştireceklerinden, insanlar sağlıklı ürünlere kavuşmuş olacaklar. Bu ürünlere talep yöre dışından da olabilir diye düşünmekteyiz.

       Barajlar ise yörenin çehresini ve iklimini olumlu etkilemesinin yanında, doğal ve estetik güzelliğiyle de turist çekebileceği de düşünülmeli. Ayrıca ek projelerle barajlardan yörelerine, topraklarına su sağlanması için siyasilerine baskı yapma şansını da yakalamış olabilirler diye düşünenlerdeniz.

         Bozkır'da doğa harikası mavi kanyondaki düzenlemelerin ve olumlu çalışmaların sonunda burası insanların, yerli ve yabancı turistlerin cazibe merkezi haline gelebildiği gibi, su sporlarının, doğa yürüyüşlerinin, piknikçilerin, kampinkçilerin, hatta dağcıların gözdesi bir mekan olabilir.

          Sıra Bozkır'da nakit akışını sağlayacak insanları, yerli ve yabancı turistleri bu yörelere taşımak için gerekli olan yol sorununa odaklanmaya kalıyor.
           Konya ve Akören'den sonra Bozkır üzerinden değil de, Sarıoğlan'dan devamla Eğiste deresinden viyadükle Hadim-Taşkent-Alanya'ya uzanacak olan Konya Akdeniz Yolunun Bozkır için bir avantajı olmayacağını düşündüğümüzde bu projeyi bir kenara koyalım.

         Bozkır için asıl gerekli olan yola odaklandığımızda Konya'dan Hatip-Hatunsaray-Akören üzerinden Bozkır istikametine doğru Büyükşehir yasasından önce Konya İl Özel İdaresi tarafından yapımına başlanan ve tamamlanmayı bekleyen 22 kilometrelik stablize geniş yol mavi kanyon'da (Mavi Boğaz) Bağyurdu (Sopran) köprüsüne ulaşmış bulunuyor. Yarım kalmış olan bu yolun öncelikle asfaltlanması sağlanmalıdır.

        Diğer yandan ise, Kadıbeli-Avrana üstü Zirve tesisleri arası olan 30 kilometrelik Bozkır-Antalya yolu ise son derece mükemmel olup, trafiğe açık olarak hizmet vermektedir. Buradan devamla Alacabel-Akseki üzerinden Manavgat-Alanya yolu olan Dörtyol kavşağına çıkılıyor.

           Side-Manavgat-Alanya'ya Konya üzerinden giden Ankaralı tatilcilerle Mevlana, Kapadokya hayranı yabancı turist turlarını bu yol üzerinden Konya'dan Akdeniz'e, Akdeniz'den-Konya'ya çekebilmenin yolu ise mavi kanyon (Mavi Boğaz) Bozkır Kadıbeli arası olan kısmının bağlantısının acilen ele alınıp gerçekleşmesine kalıyor.

         Konya-Bozkır-Akdeniz Yolunun transit turizmin bir diğer ayağı olarak gördüğümüz bu hizmetler, hizmete girdiğinde Bozkır'ın çehresi ve geleceği olumlu olarak etkilenip, gelişeceği gibi ilçeye kazandırılan hareketlilik sayesinde de "Bozkır esnafı da kazançlı çıkıp yararlanacaktır" diye düşünenlerdeniz. 
 
 
 
 

Ali Erzincan
Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te Bozkır Haber'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* yapılan yorumlar denetlendikten sonra yayınlanmaktadır.