Recent Comments

Ders Çalışırken Balık Tutamayanlar


Okullar açıldı ve okulun ilk haftasını geride bıraktık. İlk hafta kitap forma, kırtasiye ihtiyaçlarını karşılamakla geçti. Bundan sonra ise öğrenciler okul ve evde derslerle iç içe olmaları gerekir. Dersler iç içe olmak demek okulda öğretmenlerin anlattıklarını can kulağıyla dinleyebilmek ve okulda öğrendiklerini evde tekrarını yapabilmektir. Birçok öğrenci bunu yapmak istemesine rağmen uygulamada sıkıntılar yaşamaktadırlar. Bu amaçla da birçok öğrencinin en büyük problemi de planlı ve programlı çalışmayı öğrenememeleridir.Alvin Tofler: "Yirmi birinci yüzyılın cahilleri okuma yazma bilmeyenler değil¸ öğrenmeyi öğrenemeyenler olacaktır." demektedir.
Nedir Bu Öğrenmeyi Öğrene Bilmek?
"Nasıl çalışması gerektiğini bilmek¸ öğrenmeyi öğrenmektir. Bence bu¸ bir insanın kendi kendine verebileceği en güzel hediyedir." der Ron Fry.
"Metotlu çalışma" der A.Fuat Başgil hocamız öğrenmeyi öğrenmeye.
Konfüçyüs'ün: "Yoksul bir gence gerçekten yardım etmek istiyorsanız ona balık tutup vermeyin¸ balık tutmasını öğretin. Balık vererek bir öğün¸ balık tutmasını öğreterek bir ömür boyu karnını doyurabilirsiniz." demiştir.
Okulda ve sınavlarda başarılı olmanın birinci kuralı planlı ders çalışmak olduğunu bütün öğrenciler adı gibi bilirler. Planlı ders çalışmak demek; neyi, nerede, ne zaman ve ne şekilde yapacağını bilmek demektir. Yani çalışacağı dersin, oynayacağı oyunun ve seyredeceği televizyonun, gireceği internetin zamanı bellidir. İyi bir ders çalışma planında hem etkili ders çalışmaya hem de kendine ayıracak zamana yer vardır.
Peki, Planlı Çalışmak için Ne Yapmalı?
Öncelikle uygulanabilir bir ders çalışma planı yapılmalıdır. Plan yaparken de televizyon, internet ve arkadaş çevresine göre yapılmamalıdır. Kesinlikle ders çalışırken telefon, çalışma masasına konmayacağı gibi kapalı da tutulmalıdır. Çünkü birçok öğrenci bir taraftan ders çalışırken bir taraftan da telefondan mesajlaşmaktadır.
Yapılan plan doğrultusunda çalışma masasına sadece ders çalışmak için oturulmalıdır. Bunun için bir öğrencinin öğreneceğiniz ilk şeyde çalışma masasına oturmasını öğrenebilmektir. Çünkü çalışma masasına oturup ders çalışmak birçok öğrenci için büyük maharet ister.
Çalışma Masasına Oturmasını Öğrenemeyen Öğrencilere Karşı Önerilerimiz:
Öncelikle uygulanabilir bir ders çalışma planı yapınız. Yapmış olduğunuz program dâhilinde çalışma masasına oturunuz. Fakat biraz sonra canınız sıkılacak ve kalkmak isteyeceksiniz. Bu aşamada daha önceleri yaptığınızı yapmayınız. Kalkmayın ve programınızdaki kırk dakika doluncaya kadar hiçbir şey yapmasanız dahi çalışma masasında oturunuz. Kesinlikle kalkma isteğinizi pekiştirmeyiniz. Çünkü kalkmanız için içinizden size her zaman bir mesaj gelecektir. Şunu unutmamak gerekir ki ders çalışmak; televizyon seyretmekten, internete girmekten arkadaşlarla zaman geçirmekten ve gezip dolaşmaktan daha sıkıcıdır. Öncelikle bir çocuğun yürümeyi öğrenmeden önce emeklemeyi öğrendiği gibi ders çalışmaya başlamadan önce ders çalışma masasına oturmayı öğrenmeye çalışınız.
Siz ders çalışırken içinizden gelecek mesaj anlamıyorum olacaktır. Bu konuda da mesajın doğruluğuna ve yanlışlığına bakmadan, hemen kalkmak için kendi kendinize bahane üretmeyin. Önce yapacağınız işe siz saygı gösterin. Kalkmak için değil ders çalışmak için bahaneler üretin.
Yine ders çalışırken kafam doldu bahanesiyle, çalışma masasından kalkmaya çalışmayınız. Unutmayın zihin yorulmaz; sadece dikkat dağılır. Hala zihninizin yorulduğunu söylüyorsanız farklı bir derse çalışın.
Ders çalışırken sizin ders çalışmanızı engellemek için genelde istenmedik düşünce yoğunluğuna maruz kalırsınız. Bu durumda hemen anlamıyorum diye masadan kalkmaya çalışmayın. Masadan kalkarsanız kalkma davranışını pekiştirmiş ve ders çalışma isteğinizi olumsuz etkilemiş olursunuz. Bu durumda iki seçeneğiniz var. Birincisi tatlı hayallerimi dinlenme aralarında kuracağım diyerek, bunu dinlenme aralarına ertelemeniz gerekir. Eğer bunu yapamıyorsanız ikinci şık olarak, dersi bırakın beş dakika kendinize süre verin ve hayalinizi düşünüp tamamlayınız.
Sonuç olarak bu öğrencilere; ders çalışma isteklerinin önündeki engelleri, bir kâğıda yazarak mantıklı ve gerçekçi çözümler doğrultusunda ortadan kaldırmalarını; hedeflerini ve hedeflerine ulaşamadıkları zamanki durumu ifade eden bir kelime veya cümleyi çalışma masanızın karşısına asmalarını; olmak istedikleri kişi ile oldukları kişi arasındaki farkı anlamalarını ve özellikle de ders çalışmak kadar ders çalışmayı da öğrenmeleri gerektiğini söylüyoruz.
Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te Bozkır Haber'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* yapılan yorumlar denetlendikten sonra yayınlanmaktadır.