Recent Comments

KÖTÜ HUY

İnsanlar iyiliğe güzelliğe elverişli olarak doğar. Ancak sonradan nefsin arzularıyla kötü arkadaşlarla düşüp kalkmakla ve çevrenin etkisiyle kötü huylar edinmeye başlar. Üzüm üzüme baka baka kararır veciz sözünde olduğu gibi.

Her hastalık, sebebinin tersi(zıddı) ile tedavi edilir. Nefsin çeşitli arzularından kurtulmanın ilacı, aza kanaat ve sabırdır. Kendinde kötü huy bulunan kimse buna yakalanmanın sebebini araştırmalı, bu sebebi yok etmeye, bunun zıddını yapmaya çalışmalıdır. Kötü huydan kurtulmak için çok uğraşmak azimli ve iradeli olmak gerekir.

İnsan, kötü bir şey yapınca, arkasından vicdan muhasebesi yaparak, nefse güç gelen bir şeyler yapmayı adet haline getirmesi tesirli bir ilaç yöntemidir. Kötü alışkanlıklar edinmede çevrenin etkisi büyüktür. Çevreyi değiştirmeli, iyi insanlarla beraber olunmalıdır.

Büyük veli, Mevlana hazretlerine kötü huylu ve kötü tabiatlı kimseler sorulunca. Bunun üzerine Mevlana Hazretleri şu ibretlik hadiseyi anlatır;

Bir gün bir akrep bir ırmağın kenarında dolaşıyordu. Birdenbire bir kaplumbağa akrebin yanına gelip, Burada Ne yapıyorsun dedi. Akrep;-Ben ırmağın öte yanına geçmek için bir çare arıyorum. Çünkü benim bütün yavrularım ırmağın öte yakasındadır, diye söyledi.

Kaplumbağa da şefkatli ve yabancıya iyi davranması sebebiyle, onu en yakın akrabasıymış gibi sırtına alıp su üzerinde yüzmeye başladı.

Irmağın ortasına gelince, akrebin sokmak arzusu uyandı! Kaplumbağanın sırtına iğnesini dokundurdu. Kaplumbağa;

Ne yapıyorsun? Diye sordu. Akrep; Hünerimi gösteriyorum. Sen bana iyilik edip yarama merhem koydun. Ben de sana iğnemi sokuyorum. Benim göstereceğim şefkat de ancak budur dedi. Bunun üzerine kaplumbağa hemen suya daldı. Akrep de boğulup gitti.
Mevlana hazretleri bundan sonra şu beyitleri okudu:
Cahil, yakınlık gösterse de sonunda Cahilliğinden dolayı seni incitir.
Ahmağın sevgisi, ayınınsevgisinebenzer,
Onun kini sevgi, sevgisi kindir.
Haydi, kötü nefsi öldürün, Bu hususta ihmal göstermeyin
Onu diri bırakmayın. Çünkü O akreptir.
Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te Bozkır Haber'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* yapılan yorumlar denetlendikten sonra yayınlanmaktadır.