Recent Comments

İMAJ, tanımı ve ÖNEMİ

        
İnsanlar yetişmişlik oranında bulunduğu kuruma ve çevreye katkıları O oranda oluyor. Duygu ve düşüncelerin, fikirlerin karşı tarafa aktarılmasında Beden dilinin % 55 Ses ve tonun % 38, Sözün % 7 etkisi oluyor. Ne söylediğiniz değil, Nasıl söylediğiniz önemli. Az, öz konuşup beden dilinin etkili kullanılması gerekiyor.
İMAJ: Başkalarının bizi gördüğü zaman bizim hakkımızda oluşturdukları izlenimdir. İmaj bir iletişim aracıdır, İmaj, insanın ambalajı, üslubu, konuşma modeli, çalışma alışkanlığı ve duruş tarzıdır. İmaj bir iletişim aracı olup yeteneklerimizin bir parçasıdır. Kim olduğumuzu, ne yaptığımız veya yaptığımız şeyin ne kadar ehli olduğumuzu anlatmamızı sağlayan bir reklam panosudur. İlk izlenimler zamanla diğer izlenimlerle birleşerek kişinin kafasındaki imajı oluşturur. Fikirler davranışları etkiler, davranışlar da fikirleri etkileyerek onları uyarır.
Özgüveni olmayan kimsenin, olumlu imaj sergilemesi mümkün değildir. Az, öz konuşup beden dilini etkili kullanmalı, Yüz ifadesi (güleçlik) karşındakine güven ve rahatlık verip size inanılmasını sağlar. Hiç gülerek karşısındakine hakaret eden biri görülmüş müdür? Yâda asık yüzle karşısındakini sevdiğini söyleyen biri olabilir- mi? Güler yüzlü insan sıcak ses tonuyla konuşur ve yaklaşarak nazikçe elini sıkar. Asık yüzlü insan ise bunun tam tersini yapar.

Ya olduğun gibi görün, yâda göründüğün gibi ol (Mevlana 1027-1273) İlk izlenimler çoğu zaman yanlış varsayımlara ve ön yargılara sebebiyet verir. İlk izlenimin oluşması yaklaşık 20 sn. olur. Kötü bir izlenimi silmek için ise 20 yıl bile yetmeyebilir. İnsanlar üzerinde bırakacağınız etki yani onların gözündeki imajınız tanıştığınız ilk 60 sn. oluşur. Dili doğru kullanmak gerekir, dil bizi biz yapan değerdir. Türkçemizi doğru ve güzel kullanalım ilişkilerimizde şu sihirli kelimeleri sıkla kullanalım teşekkür ederim, seni seviyorum, lütfen, beğendim, güzel olmuş, elinize sağlık bu kelimeleri jest ve mimiklerle tamamlamak gerekir. Susarak anlaşılmayı beklemek hayaldir.   Hiç bir zaman anlaşılmasınız & Söz ola kese savaşı, Söz ola kestire başı

Görüntünüz size karşı olmasın yani giyinmek iletişimin önemli bir parçasıdır. Yüksek sesle bağırarak konuşmak iticidir. Kartallarla, Güvercinler birlikte uçmazlar(Gereksiz tartışmalara girmemek, ısrarcı olmamak lazım çünkü anlaşılmazsınız)Güvenilir olmak: karşınıza ilgi gösterme cana yakınlık, mutlu, huzurlu, güçlü insan görüntüsü vermektir. Öfkeli olmak, sabırsızlık, sıkıntılı olmak karşınızdaki insanın kaçması demektir.

 Görüşmelerinizde ve konuşmalarınızda göz teması kurun, tokalaşmak, dokunmak önemli ismen hitap etmek, karşınızdakinin dünyasıyla ilgili yaşam tarzı ve ihtiyaçlarına göre konuşmak gerekir. Güzel konuşma hitaben konuşma bizim kendimizdir. Kendisine ve karşısındakine saygısı olan insan konuşmasına dikkat eder. Konuşmada doğru nefes alırsanız doğru konuşursunuz (Diyafram nefesi stresten korun gergin olunca burundan derin nefes alın göğsünüzü şişirin ağzınızdan yavaşça mum söndürür gibi nefesi verin.)Davranışların % 90 alışkanlıklara bağlıdır.

 Bütün insanların tek korkusu reddedilmektir. Her insan gururunun okşanmasını ister. Nefis hep böyledir. Günde 3 kişiye iltifat etmek insanı zinde moralli tutar, başkalarını suçlamak felaket tellalı olmak itici insan tipidir, ben değil biz demeliyiz, çünkü kelimesi kullanmalı çünkü kuvvetlidir, ama kelimesi kullanmayınız ama kelimesi cümleyi olumsuz kılar, kelimeler insanın ruh halini yansıtır. İkna edilmeyen insan yoktur, ikna edemeyen insan vardır. İnsanların ihtiyacı sevilmek, itibar görmek, hoşnut olmaktır. Gergin insan kaybetmeye en yakın olandır.(Seminer notları Zülfikar Özkan-İnci Ertuğrul)

Etkili bir İmaj: için, güzel görünmeli, olumlu sözler söylemeli, uygun bir tarzda konuşulmalı. Bir çivi yüzünden bir nal, bir nal yüzünden bir at, bir at yüzünden bir atlı kaybedilebilir. Başarı: çaldığın enstrümanda değil yaklaşımdadır.

Nuri Yüceer
Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te Bozkır Haber'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* yapılan yorumlar denetlendikten sonra yayınlanmaktadır.