Recent Comments

BOZKIR NEREDE?

Geçtiğimiz günlerde KONTV'de  Sevgili Süleyman Karaca dostumuzun hazırlayıp sunduğu  "Süleyman Nerede" programında Bozkır vardı. Bozkır Folklor ve Kaşık Ekibiyle, Başkan İbrahim Gün'le ve tahin, köpük, pekmeziyle güzel bir program oldu. Program güzeldi sevgili Süleyman'ın gayretleriyle canlanmaya çalışıldı. Ekip gösterisini yaptı Dere tahin ve pekmezini tanıttı. Başkan İbrahim Gün projelerini anlatmaya çalıştı. Baştan sona izlediğim program dolu dolu olmasına rağmen Bozkır için anlatılanlar çok doyurucu olmadı.
TV başında programı izlerken bir süre sonra "Bozkır nerede?" diye soracağız diye kendi kendime hayıflandım.
Önce başkan projelerini anlatırken kent girişi olmadığını, bir kent girişi yapma projelerinin olduğunu, dere üstüne projelerinin olduğunu anlattı. Dinlerken heyecanlanmaya başladım. Güzel projeler geliyor diye fakat sonu gelmedi.
Evet kent girişi olmalı, dere ıslah edilmeli kenarları hatta üstü insanların kullanımına sunulmalı, parklar yollar güzel olmalı.
Peki sonra!...
İnsanları Bozkır'da yaşamalarını sağlayacak, göçü önleyecek, hatta dışarıdaki Bozkır'lıyı geri döndürecek projeleriniz olmaz ise bu güzel görünümlerin kime faydası olacak? Kim kullanacak?
2000 yılına girdiğimiz zaman 55 bin olan nüfus 2013 yılında 28 bin seviyesine gerilemişse, Türkiye ortalamasında yılda doğumdan dolayı %4 civarında bir nüfus artışı varken Bozkır'da 13 yılda ortala %50 bir nüfus kaybına ulaşmış bir Bozkır'dan bahsediyoruz..
Bu oranla gittiğimiz zaman 2023 hedeflerinde Bozkır nüfusu 15 binler seviyesine düşmüş olacak. Hatta şu an nüfusun büyük çoğunluğu yaşlı kesimden oluştuğunu düşünürsek daha da aşağılara düşmesi kaçınılmaz bir durum.
Bozkır için yıllardır bir şey yapılmadığı yönünde idi halada aynı söylem ve düşüncelerle insanlar meşgul oluyor. Bundan önceki iktidarlar muhalefet partilerindendi, iktidar partisinden olursa yatırım gelir diye beklentiler vardı ama yaklaşık 8 ay geçmesine rağmen hala kalıcı göçü önleyici ve geri getirici bir proje göremedik. Televizyonda başkanı dikkatle dinledim ha bir proje sunacak diye göremedim.
Programda gene dikkatimi çeken bir aneknot  eğitim kurumları konusu işlenirken yurttan yüksek okuldan bahsedildi. Mustafa Öz'den bahsedildi ama Bozkır için eğitime büyük hizmetleri olan özellikle Bozkırlılar Vakfından hiç bahsedilmedi.
Hepimiz biliyoruz ki, eğitim konusunda Bozkırlılar Vakfı'nın hakkını teslim etmemiz lazım. Şu an Bozkır'da kız ve erkek yurtları olduğu gibi yenisini yapmaktadır. Öğrencilere burs sağlamaktadır, teşvikler yapmaktadır. Başkan Gün vakfın bu hizmetlerinden bahsetmeliydi.
Gene Başkan bozkır ve sorunlarını anlatırken derneklerin özellikle Bozkır dışındaki faaliyetleriyle Bozkır'a yaptıkları katkıyı dile getirmesi gerekirdi.
Asıl anlatılması ve yapılması gereken Bozkır bu gün bu hale geldi yarın ne olacak? Sorusunun cevabını bulmak olmalıdır. Şu anda bozkırda yaşayanlar için ve gurbetteki Bozkırlılar için sosyal alanlar ve konaklama alanları yapılmalı. Baktığımız zaman konaklama alanları, spor alanları, yüzme havuzu, hatta düzgün bir hamamı bile yok.
Her zaman dile getirdiğim gibi Bozkır'a gelen misafirler ya Konya, ya Seydişehir yada Antalya tarafına konaklamak için Bozkır'ı terk ediyorlar.
Velhasılı Bozkır tanıtılmalı güzel projeler yapılmalı yönetim ile STKlar müşterek çalışmalılar. Başka çıkar yolu yok bu işin yoksa 2030 yıllarına geldiğimiz zaman şu soruyu sormak zorunda kalmayalım.
"Bozkır nerede?"
Selametle!...
Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te Bozkır Haber'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* yapılan yorumlar denetlendikten sonra yayınlanmaktadır.