Recent Comments

Kalaycı;Ermenek’te facia geliyorum demiştir, sorumlular hesap vermeli


MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, Ermenek'teki kömür ocağı faciasıyla ilgili olarak gerek gündem dışı, gerekse meclis araştırması açılması önergesi üzerine yaptığı konuşmalarda aşağıdaki hususları gündeme getirmiştir.
Ermenek'te yer altında mahsur kalan 18 işçimiz hala kurtarılamamıştır
Karaman'a bağlı Ermenek ilçemizin Güneyyurt beldesi ile Pamuklu köyü yakınlarında özel bir şirketin işlettiği madende yaşanan su baskını sonucu yerin 350 metre altında mahsur kalan 18 işçimizin kurtarılması için yoğun çaba harcanmaktadır. Ocaktaki su büyük ölçüde çıkarılmakla birlikte, 20 metreye varan balçık çıkarılmaya çalışılmaktadır.
Akşehirli işçilerimizin yaşadığı kaza milletimizin yüreğimizi dağlamıştır
Bugünlerde hepimizin yüreğini dağlayan bir acı haber de Yalvaç'tan gelmiştir. Akşehir'den 35 lira yevmiyeyle elma toplamaya giden işçilerimizin balık istifi bindirildiği minibüsün devrilmesi sonucu yaşanan kazada 17 kişi ölmüş, 29 kişi yaralanmıştır.
Bu kaza da denetimsizliği, insanımızın çaresizliğini, nasıl bir fakirlik, borçluluk ve geçim sıkıntısı içinde olduğunu tüm çıplaklığıyla ortaya koymuştur.
Kendilerine yaklaşık 1,5 katrilyon liraya saray yaptırıp, uçak alanlar Ermenek ve Akşehir'deki insanımızın çaresizliği karşısında hiç vicdan azabı çekmiyorlar mı?
Kendileri için eski parayla 1 katrilyon 370 trilyon liraya saray yaptıranlar, 185 milyon dolara yeni uçak alanlar, zevkü sefa içinde saltanat sürenler işçilere güvenli bir çalışma ortamını neden sağlamadıklarının elbette hesabını vermek zorundadır.
Kişi başına gelirimizin 3 kat arttığını ve 10.500 dolara yükseldiğini söyleyerek afra tafra satanların, yaklaşık 1,5 katrilyon liraya kendilerine saray yaptıranların, yeni yeni uçaklar, lüks makam araçları alanların, israf ve gösteriş içinde saltanat sürenlerin acaba vatandaşımızın yoksulluğu karşısında hiç yüzleri kızarmıyor mu? Hiç utanmıyorlar mı? Hiç vicdan azabı çekmiyorlar mı?
Peşmergenin masrafını ödeyen, Suriyeliler için katrilyonlarca lira harcayanlar, Ermenek ve Akşehir'deki yoksul insanımız için ne yaptılar?
PKK'nın hamisi Peşmergenin topraklarımızdan geçmesine izin verip, üstelik yemek paralarını ve yakıt paralarını ödeyen, Suriyeli mülteciler için katrilyonlarca liralık harcama yapan AKP Hükûmetinin gözü kendi insanımızın yoksulluğunu, işsizliğini, çaresizliğini maalesef görmemektedir.
Ermenek'te facia geliyorum demiş, sorumlular hesap vermeli
Ermenek Cumhuriyet Başsavcılığınca yapılan açıklamada, eski imalat bölgesine yıllar içerisinde birikmiş olan suların zaman içinde basınç eşik değerini aşarak zayıflayan topuktan çalışma alanlarında aniden su baskınına neden olmasından kaynaklı olduğu belirtilmiştir.
Ermenek'te yaşanan facia en küçük ayrıntısına kadar incelenmeli ve soruşturulmalıdır. Bu faciayla ilgili sorumsuzlukta, ihmalde, tedbirsizlik halkasında kimlerin dahli varsa haklarında gerekli yasal işlemler yapılmalı, hesap sorulmalıdır. MHP olarak;
·        Bölgedeki eski ocakların neden kapatılmadığını, buraların suyla dolu olduğunu bölge halkı bildiği hâlde yetkili ve sorumluların yıllardır niye görmediğini,
·        İmalat haritası ve planların neden sağlıklı bir şekilde takip edilmediğini,
·        Su dolu eski ocakların yanında imalat yapılmasına nasıl izin ve onay verildiğini,
·        25 metrelik kontrol sondajının neden yapılmadığını,
·        Neden etkili bir denetim sistemi oluşturulmadığını, göstermelik denetimler yapıldığını,
·        Yemek ve servis işini işçilerin üstlenmesi için ve sekiz saat yer altında kalarak yemeklerini ocakta yemeleri konusunda kimlerin baskı yaptığını,
·        İşçileri AKP mitinglerine kimlerin götürdüğünü, seçimlerde işçilerini AKP'ye yönlendirmesi için işletme sahiplerinin müfettişle tehdit edilip edilmediğini
elbette ki soracağız. Konunun tüm yönleriyle araştırılması, incelenmesi ve soruşturulması için gerekenleri yapacağız.
Kendi güvenliklerine gelince dağa taşa polis ve jandarma dikiyorlar
Sayın Cumhurbaşkanı ve Başbakanın bölgeye gelişlerinde tüm arazi ve yollar güvenlik çemberine alınmış, benim aracım da defalarca durdurulmuştur. Kendi güvenlikleri için sahadaki her yere, dağa, taşa binlerce polis ve jandarma dikenlerin işçilerimizin güvenli bir şekilde çalışması için neden gerekli tedbirleri almadığını tabii ki soracağız.
Ermenekli kardeşlerim çalışmak zorundalar
"Ocağı kapatacağımız zaman işveren 50 kişiyi devreye sokuyor." diyen bakana mutlaka hesap soracağız. Bakan vaziyeti düzeltmek için faturayı işçilere, esnafa kesmiş ve Ermenek'teki işçileri örnek göstermiştir.
Evet, Ermenekli kardeşlerim çalışmak zorundadır, bölge halkı ekmeğini kömürden çıkarmaktadır. 11 kömür işletmesinde 1.500 civarında işçi çalışmaktadır. Hükûmet olarak senin görevin de güvenli bir çalışma ortamını sağlamaktır.
            Torba yasayla madencilere verilen haklar, madenci emeklilere verilmemiştir
AKP iktidarının yaptığı yasal düzenlemeler iş sağlığı ve güvenliğini sağlamak ve sömürü düzenine son vermekten ziyade günü kurtarmaya dönük düzenlemeler niteliğindedir. Ayrıca, ayrımcı, eşitlik ve adalet ilkeleriyle bağdaşmayan düzenlemeler yapılmaktadır.
Nitekim son torba yasayla verilen haklarda geçmişteki hizmetler göz ardı edilmiş, yer altında çalışarak emekli olmuş kişilerin emekli aylığında hiçbir iyileşme yapılmamıştır. Yine, sadece Soma'daki faciada hayatını kaybeden 301 işçimizle ilgili olarak yakınlarına 1 kişilik istihdam hakkı verilmiş, prim borçları silinmiş, anne ve babalara aylık bağlanmasında muhtaçlık şartı kaldırılmış ama gerek öncesinde gerekse sonrasında yaşanan maden kazalarında hayatını kaybedenler dikkate alınmamıştır.
Yasayla verilen haklardan aynı durumda olan herkesin yararlanabileceği bir düzenleme mutlaka yapılmalıdır. Aynı işi yapmış emekliler göz ardı edilmemelidir.
Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te Bozkır Haber'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* yapılan yorumlar denetlendikten sonra yayınlanmaktadır.