Recent Comments

GÜNEŞ BALÇIKLA SIVANMAZ


​Siz insanların gözünün içine baka baka yanlış bilgiler verseniz de bir atasözümüzün dediği gibi "Güneş Balçıkla Sıvanmaz"
Yıllardır söylüyoruz, Bozkır tükeniyor, kayboluyor tedbir alınmaz ise köy statüsünde bir belde haline gelecek diye.

Bu söylemlerimiz birilerinin hoşuna gitmedi. Muhalefet gibi, suçlama gibi görüldü. Her defasında dediğimiz gibi bizim kimseye karşı muhalefet etmek, garez etmek gibi bir düşüncemiz yok. Bizim derdimiz ecdat emaneti bu toprakların varlığını korunmasını istemek. Yanlış politikalar insanları, yani bizleri yurtlarımızdan etmiş bu yanlışlığı güzel projelerle düzeltelim diyoruz. Hiç olmaz ise göçü önleyici ve geri göç getirici projeler üretilmeli dedik.

Ama görüyoruz ki, iktidarı en güçlü bir şekilde elinde tutanlar bile makyaj projeleri dışına çıkamıyor. Kendilerinde proje yoksa da alma ihtiyacı hissetmiyorlar. İstişare diye Show toplantıları yapıyorlar. Geçtiğimiz günlerde İstanbul'da yapılan sözde istişare toplantısı hakkında yorumlama gereği bile duyulmadı takipçiler. Çünkü yapılan toplantıdan kimse memnun kalmadığı gibi herkesin canı sıkılmıştı yapılan Show'dan. 

2014 yılı bitti, 2015 yılı girdi Türkiye İstatistik Kurumu istatistikleri açıklamaya başladı. TUİK'in açıkladığı istatistiklerden biride Bozkır için acı vericiydi.

Belediye Başkanı İbrahim Gün geçtiğimiz günlerde gerek Konya gazetelerine verdiği röportajlarda, gerekse İstanbul'da ki yapılan toplantıda, bu yıl Bozkır nüfusunun yaklaşık 300 civarında arttığını söyledi.

Tabi bu artış olsa bile, övünülecek bir artış değil. Sadece doğumdan dolayı bile yaklaşık 1000 civarında nüfus artışı olması gerekirdi. Fakat işin tam aksine 300 civarı artış değil 695 nüfus kaybına uğramış Bozkır. Bir o kadar doğum olduğunu düşünürsek bu rakam aktifte 1500 civarı nüfus kaybolduğunu gösteriyor.
Geçmiş yıllardan bu güne baktığımız zaman 10 yıl içinde %100 nüfus kaybı görülmektedir. Real artışı da içine koyarsak Bozkır 10 yıl içinde yaklaşık %150 ila %200 civarı nüfus kaybına uğramış bir kenttir. 

Tabi Başkan Gün bu açıklamaları neye göre yaptı, hangi istatistiklere göre açıkladı bilemiyoruz, ama devletin asli unsuru olan TUİK yanlış bir yayınlama yapmayacağını biliyoruz. Adrese dayalı sayım sistemi ile TUİK her yıl ülkenin ve yerleşim yerlerinin nüfusunu belirliyor.

Geçmişten gelen bu yanlışlıklar olurken, geçtiğimiz yıl Bozkır insanına bir umut verildi. İktidar partisinden belediye çıkacak, Bozkır'a yatırım gelecek. Görülüyor ki %5 civarında gene göç var. Bozkır'lı Bozkır'ı terk ediyor.

Bu göstergeler diyor ki;
"Gelen yönetimler bana umut vermedi, iktidar partisinden belediye çıksın diye oy verdik."
Bu sebepten;
"Ben Bozkır'da yaşamam için bir gerekçe göremiyorum."
"Ben Bozkır'da geçim sıkıntısı, karnımı doyurmak, rızk endişesi yaşıyorum."
"Ben sosyal donatıları olmayan bir kentte yaşamanın anlamını bulamıyorum."
"Ben oyumu vermiş olmama rağmen size, projelerinize güvenmiyorum."
Yani siz istediğiniz kadar sokak, yol, dere güzelleştirmesi yapınız, istihdamı artırmadan, geçimine katkı sağlamadan, sosyal dokuyu geliştirmeden insanları tutamazsınız, geriye getiremezsiniz.

Siz vatandaşın gözünü boyama adına nüfusu 300 değil 3000 arttı deseniz de, İç Anadolu'nun yıldızı olacak deseniz de "Güneş balçıkla sıvanmıyor" her şey ortada.
Yaklaşık bir yılı dolduran yönetim ne zaman ciddi istediğimiz projeleri açıklayacak?
Ne diyelim "Bozkır sahibini arıyor"

Selametle!

Mehmet Ceylan
Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te Bozkır Haber'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.
Etiketler

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* yapılan yorumlar denetlendikten sonra yayınlanmaktadır.