Recent Comments

Şahin; Bozkır Kooperatifleşmeyle Gelişir


​Bozkır'a bağlı S.S. Üçpınar Kasabası Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ahmet Şahin, Kırsal bölgelerin hem ekonomik anlamda kalkınabilmesi, hem de istihdamın arttırılmasında kooperatiflerin önemli bir yere sahip olduğunu, Bozkır'da ilki gerçekleştirerek hayvansal üretimde kurmuş oldukları Kooperatifin bölge kooperatifi olacağını ve örnek teşkil edeceğini söyledi.

 İlçemize bağlı S.S. Üçpınar Kasabası Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ahmet Şahin: "Bozkır, küçükbaş hayvancılık yetiştiriciliğine elverişli bir yerdir. Biz bunu kullanmak istedik ve ağır sanayi yerine koopetifleşmeye yöneldik. Bunun faydalarını kısa zamanda görmek mümkün değil, ama uzun vadeli düşündüğümüzde, bölge ekonomisine ciddi katkılar sağlayacak ve önemli ölçüde istihdam olanağı sağlayacaktır. Biz burada bölge halkına örnek olduk ve bundan sonra kooperatif çatısı altında birleşmek isteyen tüm halkımıza desteklerimizi sonuna kadar vereceğiz" diyen Başkan Şahin gazetemiz muhabirinin sorularını şu şekilde yanıtladı. 
1-Kooperatif kurmaya nasıl karar verdiniz?

Bozkır Belediyesi düğün salonunda Selçuk üniversitesi ziraat fakültesinden Kenan Peker Bey kooperatif ile ilgili bir seminer verdi. Seminerin ardından vatandaşın biri Ege Bölgesinde tarımsal alanda üretim yapan bir tanıdığının olduğunu ve projelerle devletin desteğini alarak önemli işlere imza attığını söyledi. Devletten almış olduğu desteklerle, cebinden neredeyse hiçbir maddiyat çıkmadığını belirtti. Bunun üzerine Kendi çevremizdeki, mahallemizdeki arkadaşlarla konuştuk ve bireysel olarak yapmaya karar verdik. Devletin bizlere sağlamış olduğu destekleri kullanmak ve değerlendirmek isteyerek kooperatif kurmaya karar verdik. Biz bireysel anlamda değil toplu olarak yapmak istedik ve bu işte başarıya ulaştık diyebiliriz. 

2-Kooperatif kurarken hangi aşamalardan geçtiniz? 

İlk başta büyükbaş hayvancılık ile başladık. Yalnız sulak arazi yetersizliği nedeniyle küçükbaş hayvancılığa yöneldik. İlk olarak Tarım İlçe Müdürlüğüne 7 Kişi dilekçe verdik. Bir hafta gibi kısı süre içerisinde etüt araştırması yapmak için incelemelerde bulunuldu. Küçükbaş hayvancılık için elverişli alanlar araştırıldı ve ne kadar mera alanlarının olduğu tespit edildi nihayetinde onay verildi. Bunun akabinde 15 üye topladık. Bizlerin bireysel olarak yapacağı işlemler bunlardan ibaret. Sonraki işlemleri Kooperatif bünyesinde bulunması gereken Mali Müşavir ve Muhasebecimiz gerekli işlemleri sürdürdü. 
3-Neden kooperatif kurdunuz?

Bizler, dedelerimizden, babalarımızdan beri gurbet hayatı çektik. Gurbet hayatı çekerken sıladan ayrı yardan ayrı hesabı yaşadık. Bundan sonraki nesiller de yaşamasın diye düşündük. Doğduğumuz yerde doyalım, aynı zamanda hem devlete ekonomik anlamda katkıda bulunalım hem de kırsal alanda istihdam olanaklarını arttıralım diye düşündük. Bunun yanı sıra İslamın öğrettiği şekilde sağlıklı ürün, helal kazanç ve helal tüketimi teşvik edelim istedik. 21 yıllık İstanbul hayatı yaşadım. Bir yere gelemedik. İlçemize katkıda bulunamadık. Bizler de ilçemize gerek ekonomik anlamda gerekse istihdam anlamında katkıda bulunmak için yola çıktık. Şükürler olsun bunda da başarılı olduğumuzu düşünüyorum. Kooperatif kurmamızdaki bir diğer neden ise, devamlı konferanslarda seminerlerde Devletimizin eşsiz desteklerini gördük ve bunları değerlendirmek istedik. Proje üzerinden yapılan her çalışmaya devletimiz ayrı ayrı destekler vermekteydi ve biz de bir çok projelerle devletimizin karşısına çıktık. Bizlerden desteklerini esirgemediler. Şükür bu gün buralara kadar geldik. 

4-Kooperatif kurma sürecini kısaca anlatır mısınız? 

Aslında çok zor olmayan bir süreçti. Fakat resmi prosedürler uzun sürmesinden dolayı bu zamana kadar uğraştık. Bozkır Belediye Başkanı İbrahim Gün ile birlikte bu süreç çok daha da hızlandı. Bizlere desteklerini sonuna kadar ilettiler. Şimdi bitirme aşamasına geldik. Bilgi ve tecrübe sahibi insanların desteğini alsaydık belki bir seneden daha az bir vakitte tamamlanacaktı bu süreç. 

5-Bozkır Neden Kooperatifleşmeli? 

Kırsal bölgenin dar gelirli vatandaşlarının gelirlerini arttırabilmesi kooperatifleşmeden geçmektedir. Dolayısıyla Bozkır gibi kırsal bölgelerde sanayi yerine tarımsal ve hayvansal üretim odak noktası olmalı. Bozkır gibi kırsal ve tarımsal ve hayvan üretime elverişli olan bölgelerde sanayi yerine tarımsal ve hayvansal üretimle hem ilçe ekonomisine katkıda bulunulur hem de istihdam kapıları sonuna kadar açılır. Bozkır ilçesi küçükbaş ve büyükbaş hayvancılığı yapmak için gerek yaylalarıyla gerekse mera alanlarıyla çok uygun bir konumdadır. Bunun için Bozkır'ın bu potansiyeli kullanılması gerekmektedir.

6-Bundan sonraki aşamalarda Kooperatif kurmak isteyen vatandaşlarımıza ne gibi katkılarınız olacaktır? 

Kooperatifleşmek isteyen tüm vatandaşlarımıza ve mahallelerimize yardımcı olacağız. Bu konuda Bölgenin ağabeyi olacağız. Bizim potansiyelimiz var. Bu potansiyeli doğru değerlendirmek ve verimli kullanabilmek önemli. Biz acemilik döneminden geçtik. Bizim örnek olmamızla birlikte kooperatif içine girmek isteyen vatandaşlarımıza yardımcı olacağız yol göstereceğiz. Bir an önce helal kazanç kazanmalarını sağlayacağız. Kısaca belirtmek gerekirse onlara önayak olacağız ve Allah rızasını kazanmaya çalışacağız. Biz bölge kooperatifi olmaya adayız. Diğer kooperatiflere referans olacağız. Bu konuda herkesin dualarını bekliyoruz dedi.
Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te Bozkır Haber'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* yapılan yorumlar denetlendikten sonra yayınlanmaktadır.