Recent Comments

Bozkır Sarıot Gölü Sulak Alanına Müdahale Edilmemesi Yönündeki Talep ve Resmi Yazışmalar


İlçemiz Bozkır Dereköy Sarıot Yaylası hudutlarında yer alan Bozkır Sarıot yaylasının Dsi testleri ile gözle görülen sonuçları sonrası bu alan  yani Bozkır Sarıot Gölü Sulak Alanına sulak alan vasfında yer almasından dolayı bu alanlara bir proje yapılması izne tabidir ancak bu alanda daha önce KOSKİ tarafından izinsiz bir takım projeler yapıldı bu konu ile alakalı duyarlı bir vatandaşımızın yazılı talebini aktarıyoruz ve yazı sonrası bu konu ile ilgili kanun  yazışma ve tebliğleri paylaşıyoruz bu alanlarda her isteyenin kafasına göre çalışma yapamayacağını bilmesi için.

Sinan ÖZTÜRK'ün resmi Dilekçesi;

ORMAN VE SU İŞLERİ 8. BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜNE KONYA
Koski Genel Müdürlüğüne KONYA
Devlet Su İşleri 4. Bölge Müdürlüğüne KONYA
Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğüne ANKARA
Su Yönetimi Genel Müdürlüğüne ANKARA

Konya İli, Bozkır İlçesi, Dereköy Mahallesi, Sarıot Yaylasında bulunan Sarıot Gölü  “Mahalli Sulak Alan” statüsündedir. Koski tarafından Bozkır grup suyuna içmesuyu temin etmek için Sarıtot Gölü Mahalli Sulak Alanını besleyen ana su kaynağı olan “Hansuyu Pınarından” su alınacağı ve proje kapsamında ihaleye çıkıldığını öğrenmiş bulunmaktayım.
Sulak alanlar, yeryüzünün en zengin ve en üretken ekosistemlerini oluşturmaktadır. Bu alanlar yöre insanlarına ve ülkenin geneline geniş yelpazede hizmet veren oldukça karmaşık doğal sistemlerdir ve yeryüzündeki başka hiçbir ekosistemle karşılaştırılmayacak ölçüde işlev ve değerlere sahiptir.
Sulak alanlar, tropik ormanlardan sonra biyolojik çeşitliliğin en yüksek olduğu ekosistemlerdir. Pek çok tür ve çeşitteki canlılar için uygun beslenme, üreme ve barınma ortamı olan sulak alanlar, yalnız bulundukları ülkenin değil, tüm dünyanın doğal zenginlik müzeleri olarak kabul edilmektedir. Yakın çevresinde yaşayan halkın yaşamında önemli yer tutan, bölge ve ülke ekonomisine katkılar sağlayan sulak alanlar; doğal dengenin ve biyolojik çeşitliliğin korunması yönünden de diğer ekosistemler içinde önemli ve farklı bir yere sahiptirler.
İklim değişikliğinin insanlar ve yaban hayatı üzerinde etkileri artıkça sulak alanların hızla değişen koşullara uyum yeteneği vazgeçilmez bir unsur olarak karşımıza çıkmaktadır.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından 04 Nisan 2014 tarih ve 28962 sayılı “Sulak Alanların Korunması Yönetmeliği” çıkarılmıştır.
Sulak Alanların Korunması Yönetmeliği gereğince Mahalli Sulak Alanlarında Korunması öngörülmüştür. Bu kapsamda ilgili yönetmelikte;

Sulak alan vasıfları

MADDE 5 – (1) Herhangi bir korunan alan içinde bulunan sulak alanlar ile içme suyu havzası niteliğindeki sulak alanlar bu Yönetmelik hükümlerine uygun olarak sulak alanın ekolojik karakterini koruyacak şekilde ilgili mevzuata uygun olarak yönetilir.
(2) Sulak alanlar içinde bulunan korunan alanların yönetimi ise bu Yönetmelik ile belirlenen ilke ve esaslara uygun olarak ilgili idaresince gerçekleştirilir.
(3) Diğer Sulak Alanlar ise, Ramsar Alanı, Ulusal Öneme Haiz Sulak Alan ve Mahalli Öneme Haiz Sulak Alan olarak tanımlanır ve bu alanlarda bu Yönetmelik hükümleri uygulanır.

Koruma ilkeleri
MADDE 6 – (1) Sulak alanların korunmasında aşağıdaki ilkelere uyulması zorunludur.
a) Sulak alanların kirletilmemesi, doğal yapılarının ve ekolojik karakterlerinin korunması zorunludur. Her türlü arazi ve su kullanım planlamalarında, sulak alanların işlev ve değerlerinin korunması gözetilir.
b) Sulak alanlarda biyolojik çeşitliliğin korunması ve geliştirilmesi için ilgili idaresince gerekli tedbirler alınır veya aldırılır.
c) Sulak alanların koruma kullanma dengesine ve geliştirilmelerine katkı sağlayacak faaliyetler desteklenir ve teşvik edilir.
ç) Ekolojik karakteri bozulmuş sulak alanların rehabilitasyonu sağlanır.
d) Kurutulmuş sulak alanların teknik ve ekonomik olarak uygun olanlarının geri kazanımı için gerekli tedbirler alınır.
e) Sulak alanlarda su kuşları popülasyonlarının korunmasına ve arttırılmasına itina gösterilir.
f) Havzada yapılacak proje ve faaliyetlerin sulak alana etkisi dikkate alınır.
g) Sulak alanların korunması, tescili, planlaması ve yönetiminde 21/3/1983 tarihli ve 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu hükümleri dikkate alınır.

Su alımı
MADDE 8 – (1) Koruma bölgeleri içerisinden tabii sulak alanların ekolojik karakterini ve fonksiyonlarını olumsuz yönde etkileyecek ölçüde yerüstü ve yeraltı suyu alınamaz, sistemi besleyen akarsular ile diğer yüzey suların yönleri izinsiz değiştirilemez veya sistemde su depolanamaz. Sulak alanlardaki su rejimini etkileyebilecek her türlü faaliyet için planlama aşamasında ulusal öneme haiz sulak alanlar ve Ramsar Alanlarında Genel Müdürlüğün, mahalli öneme haiz sulak alanlarda ise Bölge Müdürlüğünün uygun görüşü alınır, denmektedir.

Koski tarafından yürütülen içmesuyu temine yönelik çalışmalarda Sarıot  Gölü Mahalli Sulak Alanın zarar göreceğini, telafisi mümkün olmayan zararların ortaya çıkacağını, yöre insanı ve yörede yaşayan bitki örtüsünün ve hayvan habitatının etkileneceğini düşünmekteyiz. Bu nedenle ilgili yönetmelik hükümlerinin işletilmesini verilen bir izin varsa iptal edilmesini istiyoruz.
Bozkır içmesuyu temine yönelik çalışmalarda doğal yaşam ortamını bozacak projeler değil de, doğaya katkı sunacak çalışmalara ağırlık verilmesini istiyoruz.  Aksi takdirde halkımızın vereceği tepkilerin şiddetini şimdiden tahmin edemiyoruz. Devletle Halkı karşı karşıya getirecek projeler yerine halk ile uzlaşarak su kullanım haklarına riayet edilerek proje geliştirilmesini istiyoruz
Bozkır İçme ve kullanma suyu ihtiyacının yapımı devam eden “Bozkır Barajından” temin edilerek Bozkır’ın 100 yıllık su probleminin çözüme kavuşacağını düşünüyoruz.


Geçici çözümlerle doğal hayatı bozacak insan, hayvan ve bitki habitatını etkileyecek bir projenin bölgeye vereceği zararı engellemek tüm kamu kurum kuruluşları ve yöre halkının birincil görevidir. Bilimsel olmayan tamamen gerçek dışı hayal ürünü safsatalarla bir kısım kendini bilmez tarafından sarıot gölündeki düdenlerin kapatılarak baraj gölü haline getirilmesi talebi olduğunu basın yayın organlarından takip etmekteyiz. Sarıot Gölü düdenlerinden giden sular yüzyıllardır aygır dibinden çıkmaktadır bu gerçek bilinmesine rağmen birilerine şirin gözükmek için devamlı olarak sarıot gölü gündeme getirilmektedir.

Diğer yandan Sarıot Gölü ile ilgili tasarrufların yöre halkı ile görüşülerek yapılması gerekirken, kimi ve neyi temsil ettiği bilinmeyen kişiler referans alınarak yapılacak bir değerlendirme ne kadar gerçekçi olacakatır? Yetkililerin yörede yaşayan (Çat, Dere, Sorkun, Karacaardıç, Bozkır ve Yolören) temsilcileri ve halkı ile  bu konuları değerlendirmelerini talep etmekteyiz. Aksi takdirde yapılacak değerlendirmeler gerçeği yansıtmayacaktır. Lütfen sesimize kulak verin ve yöre haklına saygılı olun.

Devlet Su İşleri 4. Bölge Müdürlüğü sarıot Gölünde boya deneyi yapmış ve aygırdaki bütün kaynaklardan boyalı su akmıştır. Bu da demektir ki Sarıot Gölü tüm havzanın neredeyse ana su kaynağıdır. Buradaki düdenlerin kapatılması tüm su kaynaklarının kurutulması anlamına gelecektir. Bu nedenle Devlet Su İşlerinin boya deneyi dikkate alınarak değerlendirme yapılmalıdır. Çarşambayı kurutmak kimseye yarar getirmeyeceği gibi tüm Bozkır’a zarar verecektir. Çarşamba Çayı geçtiği tüm vadiyi sulayarak buradan APA barajına gitmekte, APA barajının da ana kaynağından birisidir. Bu konunda dikkate alınmasını talep ederiz.

Ayrıca “Sulak Alanların Korunması Yönetmeliği”nin ilgili maddelerince Sarıot Gölü Mahalli Sulak Alanının korunması için gerekli işlemin ve ileriki aşamada yapılacak çalışmalarla Sarıot Gölünün Ramsar Alanı, Ulusal Öneme Haiz Sulak Alan statüsüne getirmek için gerekli çalışmaların yapılmasını talep etmekteyiz. 
“Bırakın Dereler Özgür Aksın”


Sinan ÖZTÜRK
(Duyarlı Vatandaş)




ÖZELLİKLE  SU  KUŞLARI  YAŞAMA  ORTAMI OLARAK  ULUSLARARASI  ÖNEME  SAHİP SULAK  ALANLAR  HAKKINDA  SÖZLEŞME  (RAMSAR SÖZLEŞMESİ) ;


ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI DEREKÖY MUHTARLIĞI RESMİ YAZIŞMASI CEVAPLARI;

ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞINA YUKARIDAKİ VATANDAŞ BAŞVURUSU;

Sulak Alan EK 2 Formu-Orman ve Su İşleri-2012;

Resmi Gazete Sulak Alanların Korunması Yönetmeliği;

SULAK ALANLAR YÖNETMENLİĞİ EK BELGE: 

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te Bozkır Haber'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* yapılan yorumlar denetlendikten sonra yayınlanmaktadır.