Recent Comments

Geleneklerin yaşatıldığı Bozkır Cuma Pazarı her hafta Dularla açılıyor


​Konya'nın Bozkır ilçesinde her hafta kurulan Cuma Pazarında bir birinden güzel gelenekler yaşatılmaya devam ediyor.

Konya'nın Bozkır ilçesinde her hafta kurulan Cuma günü kurulan Cuma pazarı beraberinde bir birinden güzel gelenekleri ve dayanışmayı da beraberinde getiriyor.

İlçeye bağlı tüm mahallelerden, ilçe çevresindeki yaylalardan ve komşu ilçelerden gelen binlerce kişi Cuma günü Bozkır pazarında buluşuyor. Cuma pazarında pazarcıların tezgahlarının yanı sıra yöre halkının kendi tarımsal alanlarında ürettikleri organik ürünlerde satılıyor. İlçede Cuma günü pazarın kurulması ile büyük bir hariketlilik yaşanıyor.

İlçede kurulan Cuma Pazarında geçmişten günümüze kadar devam eden adetlerde devam ettiriliyor. Köylerden ve komşu ilçelerden gelerek Bozkır Cuma Pazarını şenlendiren  vatandaşlar tezgahlarını kurduktan sonra ve alışveriş başlamadan önce Bozkır Merkez Büyük Cami İmamı Kadir Özdemir tarafından Bozkır Pazarı dularla açılıyor. Tüm esnafların ve halkın iştirak ettiği dua sırasında tüm pazarda eller semaya doğrularak pazarın bereket getirilmesi dilekleri pazarda ticarete başlanıyor.

Akçıklamalarda bulunan Bozkır Merkez Büyük Cami İmamı Kadir Özdemir,  1998 yılından beri Merkez Büyük Cami İmamıyım, Bozkır'a 1996 yılında geldiğimde Bozkır Pazarı o zamanın müftüsü tarafından dualarla açılıyordu zaten.

Ancak her şeyin kesildiği 28 Şubat 1997'de bu adetinde yapılması bırakıldı. Daha sonra 1999 seçimleri ile birlikte Bozkır Belediyesi bizden böyle bir talepte bulununca Bozkır Cuma Pazarını dualarla açmaya devam ediyoruz.

Bu pazar duaları geçmişten beri ecdadımızın işimize başlarken, aşımızı yerken, bir ticarethanemiz açılırken, bir tezgah açılırken yapılan bir adet ananedir. Ecdadımız bu tür şeylerin başlangıcında dua ile başlamıştır, onun içindir ki bizim geleneğimizde örfümüzde adetimizde var ve zaten islamında emrettiği bir şeydir.

Geçmişten beri yapıla gelen bu adetimizi düzgün bir şekilde ve eksiksiz bir şekilde Cuma günü Bozkır Pazarını halkımızında iştiraki ile dualarla açıyoruz" dedi.

İlçede bu geleneğin yanı sıra çok sayıda vatandaşın namaz için abdest almasını kolaylaştırabilmek için

Cuma Pazarı için Bozkıra bağla mahallelerde ilçeye akın eden vatandaşların Cuma Namazı öncesi en büyük sıkıntılarından birisinin Cuma namazına gideceklerinde abdest almak için çeşme başlarında beklemek olduğunu gören Bozkırlı ev sahipleri naylon ibriklerle vatandaşlara abdest almaları için su çıkarıyor.

Bozkır Cuma Pazarına gelen vatandaşlarında büyük memnuniyetle karşıladığı bu uygulama ile ilçedeki yoğunluktan dolayı namaz öncesi abdest alma sıkıntısına yardımlaşma ile çözüm bulunmuş oluyor.

Haber, Video ve Görsel: Yakup Çetin


Geleneklerin yaşatıldığı Bozkır Cuma Pazarı Her Hafta Dualarla Açılıyor. http://url.yakupcetin.com/bozkir/#yakupcetincom #Bozkır #Konya #CumaPazarı #Kültürel #Adet #Anane
Posted by Yakup Çetin on 4 Temmuz 2015 Cumartesi


Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te Bozkır Haber'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* yapılan yorumlar denetlendikten sonra yayınlanmaktadır.