Recent Comments

Konya TYB'de Meyreli Oğuz Tansel Konuşuldu


​Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi (TYB) tarafından yapılan kültür etkinliklerinin bu haftaki konusu "Masalcı Dede Oğuz Tansel" oldu. Prof. Dr. Ali Osman Öztürk'ün konuşmacı olduğu programa, Oğuz Tansel'in kızı Prof. Dr. Aysıt Tansel de katıldı.

Oğuz Tansel'in 1915 tarihinde Bozkır'ın Meyre köyünde dünyaya geldiğini söyleyen Prof. Dr. Öztürk, öğrenimine Konya ve İstanbul'da devam eden Tansel'in hayatını öğretmen olarak devam ettirdiğini, ancak onu ön plana çıkaran hasletinin yazdığı masallar olduğunu söyledi.

Oğuz Tansel'in kaleme aldığı masallarda Eflatun Cem Güney'de olduğu gibi bazı motifleri çıkardığını, anlattığı masalların içine orijinalinde olmayan motifler yerleştirdiğini, hatta Arap, Fars ve Hint masallarına yerleştirdiği motiflerle bu masalları millileştirdiğini belirten Prof. Dr. Öztürk, bu sebepten birçok masalın yerli masal statüsüne geçtiğini söyledi. Şah Maran masalından örnek veren Prof. Dr. Ali Osman Öztürk, burada dolaylı yoldan cennet, yasak meyve, kötülüğe meylettiren yılan, nefis ve cennetten atılma olayının farklı bir üslupla anlatıldığını ifade etti.

Konya Kültür Parkta bulunan İl Halk Kütüphanesi'nde gerçekleştirilen konferansa Necmettin ErbakanÜniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Osman Öztürk konuşmacı olarak katılırken, Oğuz Tansel'in kızı Aysıt Tansel ile birlikte MHP Milletvekili Mustafa Kalaycı, MHP İl Başkanı Av. Murat Çiçek, MHPSelçuklu İlçe Başkanı Ali Delikanlı, MHP Milletvekili adayı Faruk Sonkay, Konya Ülkü Ocakları İl Başkanı Mehmet Erkin, Demokrat Parti İl Başkanı Ali Seçmen Çevik, Prof. Dr. Saim Sakaoğlu, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te Bozkır Haber'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.
Etiketler

Yorum Gönder

1 Yorumlar
* yapılan yorumlar denetlendikten sonra yayınlanmaktadır.