Recent Comments

İç Anadolu'nun Efes'i' Zengibar Kalesi, Turizme Kazandırılıyor


​Konya'da Bozkır İlçesi yakınlarındaki 'İç Anadolu'nun Efes'i olarak kabul edilen antik İsaura kentinin kalıntıları arasında bulunan ve define avcıları tarafından tahrip edilen Zengibar Kalesi, turizme kazandırılıyor.

Bozkır İlçesi sınırları içinde yer alan ve 2 bin yıl önce Roma Bizans Dönemi'nde yapıldığı tahmin edilen İsaura kenti, ilçe merkezine 16 kilometre uzaklıkta bulunuyor. 1860 metre yükseklikte hakim bir tepe üzerine kurulan İsaura kenti veZengibar Kalesi, sarp uçurumlarla çevrili, Konya ve Toroslar Dağlarını kontrol altında tutabilen konumda bulunuyor.


Antik Isaura şehri, Konya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun kararı ile 1988 yılında tescil edildi. Sahanın sınırları 2006 yılında birinci ve üçüncü derece arkeolojik sit alanı olarak belirlendi. Antik şehrin çevresine 2007 yılında Konya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun kararlarıyla İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından tel örgü çekildi. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nden 2010 yılında izin alan Aksaray Üniversitesi Arkeoloji Bölümü akademisyenleri, yüzey araştırmaları başlattı. 2013 yılında ise Zengibar Kalesi'nde Konya Müzeler Müdürlüğü tarafından başlatılan temizlik çalışmalarında antik kentin merkezindeki kalıntıları örten çalılar büyük oranda temizlendi.


Konya Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı'da ZengibarKalesi'nin turizme kazandırılması için kısa, orta ve uzun vadede planlar yaptı. 3  yıllık kısa vadeli plan olarak Zengibar Kalesi'nin imar planının yapılması kararlaştırıldı. 6 yıllık orta vadeli planda ise üst kazı çalışmalarının başlaması, akabinde UNESCO, UNICEF gibi kuruluşlar tarafından bu bölgenin tescil edilmesi, gezilecek yerler arasında ve turizm acentelerinin listesinde yer alması planlandı. 10 yıllık uzun vadeli planda da Zengibar Kale kalıntılarının bir araya getirilerek, yeni bir kale görüntüsü inşa edilecek.


Zengibar Kalesi'nin turizme kazandırılması için ilk defa böyle bir somut adımın atıldığını belirten Bozkır Belediye Başkanı İbrahim Gün, ''Zengibar Kalesi'ninturizme kazandırılmasıyla, bölge yeniden canlanacak, Konya yeni bir tarihi dokuya sahip olacak ve tarihe ışık tutacak.''dedi.
Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te Bozkır Haber'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* yapılan yorumlar denetlendikten sonra yayınlanmaktadır.