Recent Comments

İYİ OLMAK ÇOK MU ZOR

İYİ OLMAK ÇOK MU ZOR
         İki seçenekli cevabı olan bir soru olmasına rağmen cevaplanması o kadar da kolay değil.
         -"İyi olmak çok mu zor" sorusu size soruldu; ne cevap verirsiniz?
         İyi olmak sanıldığı kadar kolay değil; insanın iyi olmaması için sürekli çalışan iki tane güç vardır. Bu güçler insanı iyilikten alıkoymak kötülüğe sevk etmek için bir an bile geri durmaz, sürekli kötülüğü vesveseler; kötüyü iyi, iyiyi kötü göstermeye çalışırlar.
         Aslında insan sürekli iyi olmak ister; bu fıtratının gereğidir. Ancak, bu iki güç yani nefis ve şeytan bunu engellemeye çalışır ve genelde başarılı da olurlar.         İnsan iyi olmak için öncelikle iki güç ve diğer insanı kötülüğe sevk eden güçlerle mücadele etmelidir. Diğer insanı kötülüğe sevk eden güçler dedim; bir insana en az nefis kadar belki de daha fazla zarar veren, kötülüğe sevk eden kötü arkadaştır. Hem kendimiz ve de özellikle çocuklarımızı kötü arkadaşlarından korumalıyız. Bu mücadelede ne kadar başarılı olursa o kadar iyi olur. Şeytan ve nefisle mücadele için öncelikli olarak Yüce Rabb'imizin yap dediği işeri yapmaya yapma dediği işlerden kaçınmaya azami derecede titizlik gösterilmelidir. Yapılması geren birinci öncelikli iş namazlarımızı vaktinde huşu içerisinde tadili erkanına riayet ederek kılmaktır. Namaz olmadan nefis ve şeytanla mücadele etmek imkansızdır. Yüce Rabb'imiz; "Sana vahyedilen kitabı oku ve namaz kıl. Muhakkak ki namaz hayasızlıktan ve kötülükten alıkoyar. Allah'ı anmak elbette en büyük ibadettir. Allah yaptıklarını bilir." (Ankebut/45) buyuruyor.
         Namaz kişiyi her türlü fuhşiyattan yani kötü ve pis işlerden hatta kötü düşüncelerden korur. Eğer bir insan namazını kılıyor; ancak, harama helale dikkat etmiyor; adaletli davranmıyor; zina, riba, gıybet gibi her türlü kötü işleri yapıyorsa muhakkak ki namazını hakkıyla kılmıyordur. Burada suçlanması gereken namaz değil; namazı kıldığını sanan kişidir.
         Namazdan sonra sırasıyla bir kişi Allah'ımızın yapmakla zorunlu kıldığı ibadetler olan oruç, zekat, hac gibi ibadetleri yerine getirmelidir. Bunları hakkıyla yerine getiren insanın kalbi de alış verişi de; kısaca tüm işi gücü de iyi olur. Ayrıca, zina, riba, riya, gıybet, içki, uyuşturucu, kumar, ana babaya isyan gibi büyük günahlardan uzak durur ve bunları işlememek için azami gayret eder.
         İnsan, nefsi terbiye ve teskin etmenin yani etkisizleştirmenin en önemli yolu olan Allah'ı (cc) zikir ile meşgul olmalıdır. Allah'ı (cc) zikri, dilden kalbe indirmek için tasavvufla iştigal etmelidir. Müslümanların iman ve itikadını bozmaya çalışan hoca kılıklı İslam düşmanı emperyalistlerin uşağı proje adamları, insanımızı tasavvuf ve Eshab-ı Kiram düşmanlığı ekseninde kandırmaya çalışmaktadırlar. Eğer, kendini hoca diye sunan birisinde Eshab-ı Kiram ve tasavvuf düşmanlığı sezerseniz ondan şeytandan uzaklaşır gibi uzaklaşın; çünkü o, şeytandan bin kat daha tehlikelidir.
         Dünyada ve ahirette iyi ve huzurlu olmak istiyorsak Allah'ın (cc) yap dediği işleri yapmaya; yapma dedikleri işleri yapmamaya büyük gayret göstermeliyiz.         Ne derece iyi olduğunuzu ölçmek için, "Allah'ın (cc) yap dediği işleri ne ölçüde yaptığınıza; yapma dediği işleri ne ölçüde yapmadığınıza," bakınız.
         İyi olmak çok mu zor? Sorusuna cevap verebilmek zor mu, kolay mı artık siz karar verin! 
ALİ DUTAL
  
Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te Bozkır Haber'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* yapılan yorumlar denetlendikten sonra yayınlanmaktadır.