Recent Comments

Sükûtu Hayal


20 yıl oldu Bozkır ile tanışalı ve yirmi yıldır Bozkırda yaşıyorum. Yirmi yıldır gözlem yapıyorum, Bozkır hep geri gidiyor.20 yıldır birileri parke taşı döşer, söker, kaldırım yapar, yol yapar, park yapar ve buna rağmen Bozkır sürekli olarak çöküş yaşamakta. Ticaret hacmi uzun vadede hissedilen bir düşüşe tanık olmaktadır. Ve maalesef günü kurtaran çalışmalara devam edildiği müddetçe değişmeyecek.

Son yerel seçimlerden sonra iktidar partisinden bir belediye başkanı seçildiği için sevinmiştim. Bu yalnızca benim değil Bozkır halkının da arzusun idi ki daha önce adı şanı pek duyulmamış çocukluğundan beri Konya’da yaşamış bir belediye başkanı adayı olmasına rağmen ülke insanının yarısından fazlasının oyunu almayı hak etmiş ve başarmış olan Adalet Ve Kalkınma Partisinin adayı olduğu için seçimi büyük bir farkla kazanmıştır. Son seçimlere kadar seçmen yerel seçimlerde sandıkta partiden ziyade adaya oy verilirken son seçimde sandıkta tercihi yaparken ele aldığı konu adayın kendisi ve şahsiyeti değil temsil ettiği siyasi partisi değerlendirilmiştir.
Seçilen aday benimde istediğim prototipe çok uyuyordu. Okumuş, kültürlü, ticari başarı sahibi, siyasetin içerisinden dinamik ve Bozkırda hiç kimseye ve zümreye gebe değildi. Bu umut verici bir gelişme idi. Seçim sonrası halkın arasına karışan belediye başkanının bir sözüne tanık olmuştum. Sayın başkan 40-50 yaşlarında bir bayana “ gördüğünüz sorunları bana iletmezseniz vebali sizin boynunuzadır.” Bu söz beni çok etkilemişti belediyemizin yönetiminde halkın taleplerine çok önem verileceği fikrine kapılmıştım. Aradan bir yıl geçti hizmet noktasında gözle görülür bir değişiklik, ilerleme gözlemleyemesem de ilk yıllar sağlam ve geleceğe hitap eden projelerin tasarlanması ve planlanması ile geçecek ve son üç yılda bu projeler peş peşe gerçekleşecek düşüncesinde idim. Ve üçüncü yıldayız; yapılan çalışmalara baktığım zaman şunu canı gönülden ve rahatlıkla söyleyebilirim ki Bozkır yeniden inşa ediliyor ve yeni bir Bozkır inşa ediliyor.
Kapalı Pazar alanından tutunda Şehir konağı, Büyük camiinin, eski belediye binasının, hamamın restoresinden kaldırımların bir düzene sokulmasına kadar şehircilik anlamında pek çok olumlu gelişme sağlandı. Emeği geçenler teker teker teşekkür ediyorum. Yapılan çalışmaların tasarlama ve projelendirilme aşamasında ki titizlik ve ciddiyet takdire layıktır. Sezarın hakkını sezara vermek gerekir.
Lakin tüm bunları önümüze koyduğumuzda ben şunu gördüm. Bu çalışmalar Bozkır halkının nezih bir beldede yaşaması için yeterli olmasına rağmen geleceğini kurtarma noktasında oyalanmaktan öte değildir. Yani tek başına yetersiz ve zaman zaman öncelikler konusunda yersiz dahi olduğunu söyleyebilirim.
Genç nüfusun Bozkıra tutunması çerçevesinde gördüğüm- görmek istediğim istihdam çalışmaları ise yine günü kurtarmadan öteye geçemedi maalesef. İstihdamlar daha çok hizmet sektöründe gerçekleşmiştir. Üretimin arttırılması, elde edilen-edilecek ürünlerin depolanması ve pazarlanması yönünde gözle görülür, dişe dokunur bir çalışma maalesef yapılmamıştır. Geçimin ticaret, tarım ve hayvancılık olduğu bir ilçede yıllardır atıl olan bir soğuk hava deposu olmasına rağmen ne tadilatı yapılmıştır nede yenisi için bir çalışma. Varsa da benim haberim yok ya da halka arz edilmemiştir.
Geçtiğimiz yıllarda sayın belediye başkanından TEMA Vakfı Gönüllülerinin olduğu bir tur için yardım istediğim zaman gördüğüm ilgi beni çok mutlu etmişti. Sayın başkan konuklarımızın ağırlanması için talep ettiğimiz yardımı esirgememişti.  Yapılan yardım ile Bozkırı tur güzergâhına katmayı başarmış olmam beni çok mutlu etmiş ve sayın başkanın halktan gelen projelere destek vereceği kanaatine varmıştım. Fakat son projemde karşılaştığım durum beni hem ziyadesi ile üzmüş hem de yaşadığım ilçeye artı değerler katma hevesimi kırmıştır.
İlçemizin önemli geçim kaynaklarından biri olan arıcılığın geliştirilmesi için Türkiyede akademik anlamda en önde gelen insan değerli Prof. Dr. Muhsin DOĞAROĞLU ricam üzere Bozkırda konferans vermeyi kabul etmiş ve bu konferans için hiçbir ücret talep etmemiştir. Sadece yol parası masrafının karşılanmasını rica etmiştir. Bu yönde ise İlçe Tarım Müdürümüz Sayın Salih Öncü gereken desteği sağlamıştır.  Bu konuyu daha önce sayın belediye başkanına sunduğumda sevinçle karşılamış ve  “yükümüzü hafifleten bu çalışma için gereğini yaparız” sözünü almıştım. Konferans salonunu istediğimiz gün için ücretsiz olarak bize tahsis etti. Konferans öncesi sayın hocamızın Konya’dan Bozkır’a ulaşımı konusunda belediye başkanımızdan yardım istememe rağmen sayın başkan bunu gereksiz bir harcama görmüş olmalı ki bu isteğimi geri çevirmiştir. Sayın başkana Bozkır’daki arıcıları bir araya getirmek adına bir dernek kurmak istediğimi ve bu derneğin binası içinde belediyeye ait olan ve şu an kullanılmayan boş bir dükkânı kamu yararını gözeterek ücretsiz olarak istediğimi ilettim bu konuya da gereken ilgi ve uygun görmemiştir. Ben sivil bir vatandaş olarak bu çalışmalarımdan zerre kararınca fayda-menfaat sağlamayacak olmama rağmen özel hayatımdan zaman ayırarak çaba sarfederken sayın başkanın üretimi ve üretim kalitesini artırmaya yönelik bu çalışmalara gereken desteği vermemiş olması beni sükutu hayale uğrattı.
Bu hayal kırıklığı beni düşünmeye yönlendirdi. Geriye dönüp baktığımda sayın başkanın tarımsal kalkınma adına hiçbir projesinin olmadığını gördüm.

Buradan sayın başkana sesleniyorum. Görev sürenizin bittiği günden itibaren gelirseniz bayramdan bayrama ancak geleceğiniz Bozkırı sil baştan yeniden inşa edebilirsiniz ama Bozkırın geleceği olan gençlerin hevesini kırarsanız, bu gençleri dinlemez, onların isteklerini, gelecek kaygılarını görmezden gelirseniz halkımızın size emanet ettiği ve sizin siyasette merdiven olarak gördüğünüz o koltuğun hakkını veremezsiniz.  Sayın Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir AKYÜREK’in Köylüyü köyünde tutma çaba ve çalışmasına destek veremezsiniz.
Bozkırda iş-aş olmaz ise yaptığınız bütün çalışmalar harcanan zaman ve para çöpe gidecektir. Eğer Bozkır insanına adınızı unutturmamak istiyorsanız tarım ve hayvancılık yönünde projeler bekliyoruz sizden.

Hüseyin DUMRU
18-05-2016


Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te Bozkır Haber'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* yapılan yorumlar denetlendikten sonra yayınlanmaktadır.