Recent Comments

KALAYCI; AKP HÜKÜMETİ GEÇİCİ VE MEVSİMLİK İŞÇİLERE VERDİĞİ SÖZÜ TUTMADI


​MHP Genel Sekreter Yardımcısı ve Konya Milletvekili Sayın Mustafa
KALAYCI'nın TBMM Genel Kurulu'nda Gündem Dışı yaptığı konuşmada, "Orman İşçilerinin" sorunlarını gündeme getirmiştir. Söz Konusu gündem maddeleri şu şekildedir;

AKP HÜKÜMETİ GEÇİCİ VE MEVSİMLİK İŞÇİLERE VERDİĞİ SÖZÜ TUTMADI

Orman Genel Müdürlüğü bünyesinde sürekli işçilerin yanı sıra yıllardır 5620 sayılı Kanuna göre çalıştırılan 8500 civarında geçici işçi mevcuttur. Yılda 5 ay 29 gün çalışan işçiler yılın diğer aylarında iş güvencesinden yoksun kalmakta, geleceğe güvenle bakamamaktadır.

GEÇİCİ İŞÇİLERİN YILDA 5 AY 29 GÜN ÇALIŞMAYLA EMEKLİ OLABİLMESİ İÇİN 40 YILDAN FAZLA ÇALIŞMASI GEREKMEKTEDİR.

Geçici işçilerin çalışamadıkları aylarda geçimlerini nasıl sağlayabildiklerini hiç düşünüyor musunuz? Bu arkadaşlarımız emeklilik sorunu da yaşamaktadır. Prim gün sayısını doldurabilmeleri çok zordur. Yılda 5 ay 29 gün çalışmayla emekli olunabilmesi için 40 yıldan fazla çalışmak gerekmektedir.

Şu garipliğe ve çelişkiye bakın ki, Orman idaresi geçici işçileri çalıştırmadığı dönemde personel ihtiyacını hizmet alımı yoluyla çalıştırdığı binlerce taşeron işçileri ile gidermekte, ayrıca toplum yararına programlar dahilinde on binlerce İş-Kur elemanları işe alınmaktadır.

30 Mayıs 2015 tarihli Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Anlaşma Protokolü imza töreninde o günkü Başbakan, "Kişi 5 ay 29 gün çalışıyor, ara veriyor, bu iş üretkenliğini, verimliliğini negatif etkiliyor." diyerek geçici işçilerin çalışma sınırının kalkacağını müjdelemiştir. Protokolün 9. maddesine de bu amaçla hüküm konulmuştur.

O günkü Çalışma Bakanı Faruk Çelik de "eğer çalıştıkları işyerinde ihtiyaç varsa dışarıdan hizmet alımı değil bu işçilerin çalıştırılmasına dönük düzenlemeyi parlamentoya sunacağımızı toplu sözleşmede kayıt altına aldık. Hızlı bir şekilde yasalaştırılacak." demiştir. 

AKP Hükümetinin hızına bakar mısınız? Aradan bir yıldan fazla süre geçmiş ama ortada bir şey yok. Verilen sözler tutulmamış, hepsi fos çıkmıştır. Şurası açıktır ki, AKP Hükümeti geçici ve mevsimlik işçileri aldatmıştır.

SEÇİM ÖNCESİ TAŞERONA KADRO AÇIKLAMALARI BOŞ ÇIKTI

AKP, taşeron işçileri de aldatmıştır. AKP'nin seçimler öncesi taşeron işçilerine "Müjde!" açıklamaları, yandaş medya tarafından allanıp pullanıp kamuoyuna takdim edilmiştir. Seçimlerden sonra ise, kadro sözü pozisyona dönüşmüş ama bugüne kadar o da verilmemiş olup, ortada hala bir şey yoktur. AKP Hükümeti taşeron işçilere hak vermekten ziyade yargı kararlarını da görmezden gelip onların ellerindeki hakları almanın peşine düşmüştür.

Buradan Hükümete çağrıda bulunuyorum. Taşeron işçilere de, geçici ve mevsimlik işçilere de haklarını verelim, onların sürekli kadrolara atanmasını sağlayacak düzenlemeyi hemen yapalım. Yeter artık, bu arkadaşlarımızın mağduriyetini bir an önce giderelim. Biz MHP olarak buna varız ve hodri meydan diyoruz.

ORMAN İŞÇİLERİNİN FAZLA MESAİ ÜCRETLERİ GASP EDİLMEMELİ

Orman işçilerinin yaşadığı önemli bir sorun fazla mesai konusundadır. Yangın mevsiminde günde 24 saat esasına göre çalışan işçiler haklarını alamamaktadır. Fazla mesai haklarını alabilmek için dava açan işçiler tehdit ve tayin edilmektedir. İşçilerin hakları gasp edilmemeli, hakları olan fazla mesai ücretlerini almaları sağlanmalıdır. Ayrıca fazla mesai uygulamasında sınırlama kaldırılmalı, ülkemizde her dönem yangınla karşılaşılabildiği dikkate alınarak 12 ay boyunca fazla mesai hesaplaması yapılmalıdır.

Orman idaresinde işçilerin istediği sendikaya üye olma haklarını engelleyici uygulamalar yaşanmaktadır. Bu zorbalığa son verilmeli işçilerin anayasal hakları engellenmemelidir.  
Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te Bozkır Haber'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* yapılan yorumlar denetlendikten sonra yayınlanmaktadır.