Recent Comments

SİLBAŞTAN YENİ BOZKIR


Bozkırda bir telaş bir koşuşturma, ortalık toz duman. Neredeyse tam gün çalışan iş makineleri ve işçiler; Bozkırı bir ucundan diğer ucuna yenilemekteler.

Çok konuşuldu, tartışıldı; yapılacak mı yapılmayacak mı derken ağır aksak başlayan çalışmalar bir anda hızlandı ve Toki yolundan başlayan sıcak asfalt çalışmaları neredeyse tamamlanmakta. Pürüzler yok değil, var; fakat titiz bir çalışma ile kapatılabilecek pürüzler.

Bozkırda ilk evim Çamlar Caddesinde idi. Her yağmur yağışında Çamlar Caddesine giden yoldan inip çıkması rezillikti. Yağmur sularının adeta dere yatağına dönüştürdüğü yolda ayakkabınız su dolmadan yürümek neredeyse imkansızdı. Yol boyunca ne kaldırım vardı nede kaldırım yapabilecek genişlikte yol. Yıllar önce gelişi güzel döşenmiş ve bütünlüğünü kaybetmiş parke taşları. Özelikle Ptt ve eski yol kavşağından AHU çeşmesine kadar olan yol artık gölete dönüşmüş olurdu.


Dün akşamüzeri çalışan iş makinelerinin sesi dikkatimi çekti ve o yöne gittim. O çileli yol düzeltilmiş ve sıfırdan parke taşı düzenlemesi yapılmaktaydı. Bu çalışmayı görünce çok sevindim. Yukarı mahalle insanı artık patika gibi yollardan değil de düzgün bir yoldan yürüyecek. Fakat yolda ki su sorunu gözden kaçmış olmalı ki suyun dağılmadan bir noktada toplanarak akması için oluklu taş döşemesi yapılmamış. Umarım bu yazımız dikkate alınarak yukarı mahalle insanının ayağını sudan kurtarılır.


Yeni inşaatlar inşa sırasında insana hep umut verir, yapı yükseldikçe çalışmalar düzene girdikçe insan neşelenir. Öte yandan mevcudu düzenlemek yahut yenilemek ya da değiştirmek için yapılan çalışmalar sırasında hep beklenmedik, öngörülmedik sorunlar çıkması, yapım kargaşası gibi nedenlerden dolayı insanlar genelde gergin olurlar. Şu an Bozkır insanı ve özelliklede esnafı bu hal içerisindedirler. İşin içerisinde olmadığımız için ve bir takım iş hataları, koordinesizlik gibi işi aksatan, süreci uzatan, çalışma alanını genişleten sorunlar yapılan hizmeti görmemize engel olabiliyor. Şahsen bu gafletin içerisine kendimin de düştüğünü itiraf ediyorum. Bunda biraz da yıllardır; her yıl sökülüp yeniden yapılan yolların tozunun, çamurunun zihnimizde bıraktığı kötü anıların payı var.


Sıcak asfalt çalışması bu hafta sonu tamamlanacak gibi duruyor. Fevzi Paşa caddesi yani ziraat bankasın önünden geçen yol kazıldığı zaman zemine serilmiş maden curuflarının çürümesi ile yol olacak yerin balçık olduğunun fark edilmesi sonrası yol seviyesi yer yer  1 metre kazılarak kaya dolgu ile yol yeniden inşa edildi. Buradan şunu çıkarıyorum ki yapılan çalışma günü kurtarmak adına değil uzun vadeli düşünülmekte ve uygulanmakta.







Ana caddelerin kaldırım çalışması ufak tefek detaylar harici bitti bitmek üzere.  Önceki kaldırımların görsel hafızamızdaki görüntüsüne göre orantısız olan kaldırım çalışmaları tamamlanınca görünen nizam, orantısız görünüme sebep olan gelişigüzel araç park etme alışkanlığımıza bağlı olduğu ortaya çıkıyor. Kaldırım çalışmalarının genişliğinden de anladığım kadarıyla Bozkır insanı bundan sonra bol bol yürüyecek. “ bir şey alıp çıkacağım” diye yolda gelişigüzel durmak, araç park etmek yasak. Hal böyle olunca en uygun yere aracını park eden vatandaş geniş geniş kaldırımlarda ferah bir şekilde yürüyecek. Ben yine Büyük köprüden Akgül lokantasına kadar olan kaldırım boşluğunun çoğunluğunun yeşil alana ayrılması gerektiği fikrimde ısrarcıyım. Güzelim çay kenarının yemyeşil çimen olduğunu görme umudumu da yitirmeyeceğim.

Kaldırım çalışmalarının Seydişehir yolu boyunca Toki yolu da dâhil yapılacağını duydum. Kaldırım düzenlemesinin en önemli olduğu bölgede burası diyebilirim. Okullar, hastane, yurtlar TOKİ, Üniversite gibi günlük kullanımın hareketli olduğu, yaya trafiğinin canlı olduğu bu yolda mevcut kaldırımlardan yürümek imkânsız adeta. Yıllarca ot kaplı olan kaldırımlar düz zemin vasfını yitirmiş eğimli pütürlü bir yapıya dönüşmüştü. 

 Burada önemli bir detayı var. Derviş Mustafa İlk Öğretim Okulunda Ana sınıfı ile 4+4 öğrencileri okumakta. Birçok öğrenci servis araçları ile evden okula okuldan eve gelse de okuluna yürüyerek gelen öğrencilerde mevcut, üstelik anaokulun öğrencileri. Okulların çıkış saati trafiğin en hareketli olduğu saatlere denk gelince yola fırlayan öğrencilere araç çarpa riski çok yüksek. Okul çıkışından itibaren en az 20 metre kaldırımın tel örgü ile çevrilmesi bu riski büyük oranda azaltacaktır.



Evet değerli hemşerilerim Bozkır şu an toz duman, ama sabır, biraz daha sabır lütfen. Toz ortadan kalkınca sıcak asfaltından kaldırım düzenine kadar, kapalı Pazar alanımızdan yürüyüş yolumuza kadar Yeni Bozkır ile tanışacağız. Ve sıra bizlere gelecek.  Bozkır esnafının büyük çoğunluğu işyerine özel aracı ile gelmekte ve yine birçoğu işyerine en yakın noktaya park etmekte. Hali hazırda mevcut olan ve en çok esnafın şikâyetçi olduğu park sorununu ikiye katlayan bu alışkanlıklarımızı bırakmamız lazım. Dedim ya Yeni Bozkırda bol yürüyüş yapacağız



Son olarak, Bozkırın yeniden inşasında emeği geçen başta değerli Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Tahir AKYÜREK olmak üzere çalışmaları gece gündüz demeden yerinde izleyen Bozkır Belediye Başkanımızdan tüm taşları elleri ile estetik bir şekilde döşeyen Diyarbakırlı Rüstem Ustamıza Ustaya harç karan yeğeni Seyide kadar kimin ne şekilde emeği geçti ise ilçemize kattıkları değer ve insanımıza bıraktıkları eser için şahsım adına teşekkür ederim.

Hüseyin DUMRU
16-06-2016






Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te Bozkır Haber'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* yapılan yorumlar denetlendikten sonra yayınlanmaktadır.