Recent Comments

TEOG da Tercih Zamanı…

M. Emin KARABACAK
Sınavlar, eğitim ve öğretimin ayrılmaz bir parçası olunca ister istemez yerleştirmelerde eğitim ve öğretimin bir parçası olmak zorunda kalıyor. Bunun içinde üniversiteye geçişlerde olduğu orta öğretime geçişlerde sınav ve tercihlerle olmaktadır.
Malumunuz olduğu üzere 8.sınıf öğrencileri birinci ve ikinci dönem 2.yazılı sınavlarına TEOG (Temel Öğretimden Orta Öğretime Geçiş Sınavı)  adı altında yapılan sınavlarla girdiler. Sınavlar ve okul bitti derken öğrencileri bu seferde tercih heyecanı sardı. TEOG sonuçlarına göre öğrenciler, ideallerine uygun liselere girebilmeleri içinde bilinçli tercih yapmaları gerekir.

TEOG Tercihleri Ne zaman Yapılacak?
8.sınıfı başarı ile tamamlayan tüm öğrenciler, https://e-okul.meb.gov.tr de yayımlanan tercih listelerinde yer alan okul kodlarına göre tercih yapacaklardır. Tercihler öğrenci ya da veli tarafından, öğrencinin 8.sınıfı tamamladığı okul ile herhangi bir ortaokul veya imam hatip ortaokulu müdürlüklerinden 15-25 Temmuz tarihleri arasında toplamda 25 (yirmibeş) tercih yapabileceklerdir.
Tercihler bir kez yapılacak ve başvuru işleminden sonra değişiklik yapılamayacaktır. Tercih listesinden öğrenci velisi, onay işleminden ise okul müdürlüğü ile veli sorumlu olacağından yapılan tercihler, okul müdürlüğünce elektronik ortamda onaylanması gerekir. Aksi takdirde öğrenci tercih yapmamış sayılacaktır. Elektronik ortamda onaylanan "Yerleştirme Tercih Ön Çalışma Formu" nun çıktısı alınarak okul idaresi ile veli tarafından imzalandıktan sonra bir nüshası okulda diğeri velide kalacaktır.

TEOG'da Tercihler Nasıl Yapılacak?
e-okul.meb.gov.tr internet adresinden tercih işlemleri için giriş yapıldığında, tercih işlemleri ekranında, "Tercih Yapmak İstiyorum" ve "Özel Okula Kayıt Yaptıracağım Tercih Yapmayacağım" butonlarının seçenek olarak sunulacak. "Özel Okula Kayıt Yaptıracağım Tercih Yapmayacağım" butonunu işaretleyen öğrenciler tercih hakkını kullanmış sayılacaktır. Özel okullara kayıt yaptırmak isteyen öğrenciler; 30 Haziran–14 Temmuz 2016 tarihleri arasında kayıt işlemlerini yapabileceklerdir. Özel okula kayıt yaptıran öğrencilere tercih ekranı açılmayacaktır. Ancak tercih süresi içerisinde kayıtlarını iptal ettirmeleri durumunda tercihte bulunabileceklerdir. Ayrıca özel okul öğrencileri okul değiştirmek isterlerse nakil döneminde, şartlarını taşımaları halinde nakil isteyebileceklerdir. Sistemde özel okula kayıt yaptıracağını işaretlediği halde 9 Eylül 2016'ya kadar kayıt yaptırmayanları da sistem otomatik olarak açık öğretime kaydedecektir.
Açık öğretim ortaokulunda okuyan öğrenciler ise tercihlerini YEP'e göre 2016 TEOG Yerleştirme Kılavuzunda yayımlanan Ek2 formunu doldurarak yapacaktır. Öğrencilerin doldurdukları formu, Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü Emnıyet Mahallesı Mılas Sokak No 21 06500 Teknikokullar-Yenimahalle/ANKARA adresine en geç 25 Temmuz 2016 tarihi mesai bitimine kadar göndermeleri gerekmektedir. Bu tarihten sonra gelen başvurular dikkate alınmayacaktır. Tercihlerden ve olabilecek gecikmelerden, öğrenci velisi sorumlu olacaktır.
 Yurt dışından sınava giren öğrenciler, eOkul sisteminde kayıtlı ise http://www.meb.gov.tr adresinden tercih yaparak okul müdürlüklerine tercihlerini onaylatacaktır.  Kayıtları yoksa onlarda Ek-2 forumunu doldurarak açık öğretim öğrencileri gibi hareket edeceklerdir.
Tercih ve yerleştirme işlemleriyle ilgili tüm bilgilendirmeler http://www.meb.gov.tr, ile https://eokul.meb.gov.tr adreslerindeki veli bilgilendirme sisteminden sürekli olarak yapılacaktır.

İstenmeyen Okullar için Nakil Şansı
İstedikleri okula yerleşemeyen ve okul değiştirmek isteyen öğrenciler, en fazla 3 (üç) okul tercihiyle 9-15 Ağustos 2016, 19-23 Ağustos 2016, 26-31 Ağustos 2016 tarihlerinde nakil başvurusu yapabileceklerdir.
Tercih yapmayan öğrenciler ile hiçbir tercihine yerleşemeyen öğrenciler, sistem tarafından açık ortaöğretime yerleştirilecektir. Açık öğretime yerleşen öğrenciler ise istemeleri halinde bağlı bulundukları İl/İlçe Öğrenci Yerleştirme ve Nakil Komisyonuna, boş kontenjanlar için 05-08 Eylül 2016 tarihlerinde, 3 (üç) tercih yaparak müracaat edebileceklerdir.
 Mecburi ilköğretim programını tamamlayan özel eğitim öğrencilerinin velileri istemeleri halinde Özel Eğitim Değerlendirme Kurulu Raporu doğrultusunda, il/ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonu tarafından öğrencilerin ikamet adresleri dikkate alınarak evlerine yakın bir liseye yerleştirilebilecektir.

Haftaya; "TEOG da Tercih Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?" yazısında buluşmak dileğiyle…
Not: Sorularınız için http://www.facebook.com/mehmet.emin.karabacakk ve [email protected] adresine e-mail atabilirsiniz.

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te Bozkır Haber'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* yapılan yorumlar denetlendikten sonra yayınlanmaktadır.