Recent Comments

Kalaycı; Çiftçimizin sorunları ve Konya’daki afet mağduriyetini dile getirdi


​Milliyetçi Hareket Partisi Genel Sekreter Yardımcısı ve Konya Milletvekili Sayın Mustafa KALAYCI'nın, TBMM'de görüşülen Torba Düzenleme üzerine yaptığı konuşmada "Çiftçimizin sorunları ve Konya'daki afet mağduriyeti" hakkında gündeme getirdiği konular şu şekildedir;

HÜKÜMET, ÇİFTÇİNİN SORUNLARINA DUYARSIZ KALIYOR
Son dönemde torba torba düzenlemeler yapılmakta, her biri 70-80 maddelik kanunlar çıkarılmakta ama ne hikmetse çiftçi ve köylümüze hiç piyango vurmamakta, çiftçimize yönelik bırakın torbayı bir paketçik bile yapılmamaktadır. Ülkemizde köylü ve çiftçi zor günler yaşamaktadır. Tarımda sorunlar çığ gibi büyürken AKP Hükûmeti inatla duyarsız kalmaktadır. SGK'na kayıtlı zorunlu sigortalı çiftçi sayısı her geçen yıl azalmakta olup son mayıs ayı verilerine göre bir yılda 110 bin kişi azalmıştır.

ÇİFTÇİMİZİN KREDİ BORCU 14 YILDA TAM 133 KAT ARTMIŞ
Çiftçimiz bankalar tarafından kıskaca alınmıştır; tarlası, bahçesi ipoteklidir. Çiftçimizin kredi borçları 2002 yılında sadece 530 milyon lira iken dün açıklanan BDDK verilerine göre 2016 Haziran ayı itibariyle 70,3 milyar liraya ulaşmıştır. AKP, çiftçimizi tam 133 kat borca sokmuştur. Çiftçinin kredi borcu son bir yılda yüzde 31,4 artmıştır. Borç tuzağına düşen ve borçlarını ödeyemez hâle gelen, artık sadece ihtiyaçlarını karşılamak için banka kredi kuyruklarında bekleyen çiftçilerimiz alın teriyle ekmeklerini kazandıkları arazilerini haraç mezat satmak zorunda kalmaktadır.

KONYA'DAKİ ÇİFTÇİLERİMİZ AFETLERE MARUZ KALMIŞTIR
Tarımın başkenti olan Konya'daki çiftçilerimiz afetlere de maruz kalmıştır. 2015 yılının ekim ayından itibaren Konya Ovası'nda yüksek düzeyli bir kuraklık söz konusu olmuş, yeterli yağışın olmaması nedeniyle başta hububat üretiminde önemli oranda düşüşler bulunmaktadır. Yine geçtiğimiz aylarda Bozkır, Güneysınır, Ereğli, Karapınar, Çumra, Beyşehir, Ilgın ilçelerimiz başta olmak üzere Konya'da meydana gelen dolu ve sel afetinden üreticilerimiz büyük zarar görmüştür. Tarım il müdürlüğünün tespitlerine göre, zararın boyutu ortalama yüzde 60 düzeyinde olup, Güneysınır'da yüzde 85, Bozkır'da yüzde 80, Ereğli'de yüzde 65 oranındadır.

ÇİFTÇİNİN KREDİ VE ELEKTRİK BORÇLARI FAİZSİZ ERTELENMELİ
Çiftçilerimiz çaresiz kalmış, devletinden bir yardım eli uzanmasını beklemektedir. Afetlerden zarar gören üreticilerimizin beklentileri karşılanmalıdır. Çiftçilerin tarımsal kredi ve elektrik borçlarının ilk yılı ödemesiz, birkaç yıla yayılması suretiyle faizsiz ertelenmesi sağlanmalıdır. Üreticilerin mazotunu, gübresini alabilmeleri, tarlasını işleyebilmeleri, üretimlerini sürdürebilmeleri için afetten zarar gören bölgelerde faizsiz ya da düşük faizli ve uzun vadeli kredi imkânı verilmelidir. Üreticimizin sorunlarına duyarsız kalınmamalı, kapsamlı bir destek paketi acilen uygulamaya konulmalıdır.
Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te Bozkır Haber'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* yapılan yorumlar denetlendikten sonra yayınlanmaktadır.