Recent Comments

BİR DERDİNİZ VAR MI


Ali Dutal

         -Derdi olmayan insan olur mu?

         Elbette ki herkesin kendine göre bir derdi vardır.  Esas olan dert değil; neyi dert ettiğinizdir. Yunus Emre Hazretleri, "Derdi dünya olanın, dünya kadar derdi olurmuş" diyor. Gerçekten öyle, dünyanın derdi bitmiyor; hele hele dünyanın geçici heveslerini,  makamı, mülkü dert edinenlerin derdi hiç bitmiyor ve kısa ömrünü sıkıntı içerisinde tamamlayıp gidiyor. 

         Yine Yunus Emre Hazretleri ne güzelde anlatıyor "Bu dünyaya inanma, vefasın bulam sanma. Ömrün veren ziyana, çoğu pişman içinde."

         Bir derdim var mı, diye kendinize sorunuz; eğer derdiniz; çocuk, karı, koca; mal, mülk, makam, şan şöhret ise hayatta huzur bulamazsınız. Çünkü nefis ve şeytan yakanızı bırakmayacak daha fazlasını istetecek ve siz o hırs hastalığı içinde  sıkıntı çekeceksiniz.

    Hepimizin derdi; dinimizin öğrenilmesi, öğretilmesi, yayılması ve yaşatılması; ülkemizin her alanda güçlenmesi, tüm insanlığın umudu olması, olmalıdır. Böyle bir dert dertlerin dermanıdır. Bu dertler insanın huzur bulmasına vesile olur.

    "Derman aradım derdime, derdim bana derman imiş" sözüyle Yunus Emre Hazretleri derdin dermanını derin bir ifadeyle açıklamaktadır. Aslında sözün ötesinde insan olmanın özünü anlatan bir sözdür. Kutsi bir derdi olmayan insan gerçek anlamda insan değildir.

         Bir mazlumun inlemesi; her gün çevremizde akan kanlar, ölen insanlar sizin içinizi acıtmıyor, üzmüyor, ilgilendirmiyor; siz hala evlilik programlarından, dizilerden, pespaye yarışmalardan kendinizi alamıyorsanız, inanın sizin bir derdiniz yok, demektir.

         İman akla söz geçiremiyor vicdan ayaklar altındaysa ve siz hala gaflet uykusundan uyanamıyorsanız, bir derdiniz yok, demektir.

         Yüce Rabb'im herkesi dünyevi onulmaz dertlere düşürmesin; dertlere derman olan dertler versin.

         

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te Bozkır Haber'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* yapılan yorumlar denetlendikten sonra yayınlanmaktadır.