Recent Comments

Bozkır’da Dondurucu Soğuklar ve Ayazlarla Yaşar Olduk!

Bozkır ve çevresinde 50 yıldır karıyla, dondurucu sağuyla, ayazıyla böylesine bir kışın yaşanmadığı yörenin yaşlıları tarafından ifade edilmektedir.
            Ankara’ya döneceğimiz günün ertesinde, sabah karşılaştığımız yoğun kardan aracımızı çıkaramamıştık. Önceki yazılarımızda da değindiğimiz üzere bir hafta boyu geceli, gündüzlü devam eden bir metrenin üstündeki kar yağışının ardından arabamız karlar altında kaybolmuştu.
           
       Bizlerde Aralık, Ocak ayları olmak üzere köyde bu olağanüstü kış aylarını, buralarda köylülerle birlikte yaşamaktayız. İleriki günlerin ne getireceği bizce meçhuldür. Karların, lodos rüzgârıyla, güneşle birden erimesi endişesini taşımıyor değilim. Umarım yöre için böyle bir sıkıntı olmaz. Bu kar yağışının ardından ise dondurucu soğuk ve ayazların sıkıntısı içimize düşer oldu.
            Havadaki kar yüklü bulutların ardındaki günlerden sonra, geceleri ay ışığı ve yıldızların pırıl, pırıl ışıltılarının görüntüsü ise, o gecenin ve ertesi günlerin dondurucu soğuklar ve ayazlarına geçeceğinin müjdesini verir gibiydi. Öylede oluyordu. Gündüzleri hava sıcaklığı eksi 14-15 derece arasında oynarken, geceleri ise eksi yirmi derecelerin üstüne çıkıyordu.
          
         Köydeki yaşam alanımız, felç olmuş durumda. Musluklardan sular akmıyor. Kaplardaki mevcut sular donmuş, buza dönüşmüş. Lavabo, mutfak gibi kullanım alanlarında atık suların tahliyesi, gider borularının donması sonucu işlevini göremiyor.
          
            Sokakta yürürken ayağımızın altındaki buzlar çatır, çatır çatırdıyor. Belediyenin kar küremesinde kepçenin çıkardığı kar kütlesinin altındaki buz tabakasının kalınlığı 15-20 santimi buluyor.
            
            Köyde bir ahbabın tavuğu su birikintisinde dolaşırken ayak pençeleri betonlaşmış gibi suda donup kalmış, fark edilmese bir müddet sonra tavuk ayazdan bulunduğu yerde heykele dönecek, komşu sıcak su operasyonuyla tavuğunu buzdan zar zor kurtarıyor. Soba başına getiriyor, maalesef tavuk sabaha çıkmadan telef oluyor.
           
            Yine aynı ahbabın bahçesindeki kulübede barındırdığı köpeği ve kedisinin ayazdan korumak amaçlı olarak koyun koyuna yatarak uyumakta olduklarını hayretle görüyorlar.
            
            Böylesi olağan dışı hava şartlarında hayvanlar aleminde de olumsuzlukların yaşandığını görüyoruz. Köpeklerin köyde doyurulmalarına rağmen kar üstünde ayazdan ve soğuktan katılaşıp donarak telef olduklarına tanık oluyoruz.
            
            Ayazın ve soğuğun şiddetini tasvir amaçlı söylenen (çatıdan çatıya atlayan bir kedinin havada donup kalmış olan halk arasındaki esprili hikayesi köyde gerçekleşecek gibi.
           
           Bugün 1 Şubat 2017 Çarşamba gökyüzü bulutsuz mavi ve güneşli. Kuzine sobası başında bile pencereden, camdan gelen soğuğun yan tarafına vurduğunu hissediyorum.
            
           Bozkır ve yöresinde kar kalınlığı bugüne kadar görülmemiş ölçülere ulaşmış, örneğin Çarşamba çayı vadisindeki Yolören (Fart) köyüne yağan karın kalınlığı üst, üste 1 Şubat 2017 tarihi itibariyle iki metrenin üstüne çıkmış durumda.
           
          2017 Şubat ayı öncesi, Ocak ayının sonlarına doğru iki gün boyunca üst üste yağan karın kalınlığını vermemiz gerekirse köye yağan kar 25 santimdi.
            
            PYine dağ köylerinden Arslantaş ve Soğucak köylerinde kar kalınlığının üç metrenin üstünde olduğu köylülerce ifade ediliyor. Arslantaş da yaşlı bir kadına ulaşmak için KONTV haber ekibi tarafından yapılan haberde, KONTV ekibinin kar tünelinden geçirilmek suretiyle eve varıldığının yayınını izleyenleriniz olmuştur. Bozkır yaylalarında ise yer, yer karın kalınlığının 4-5 metre olduğunun duyumları vatandaşlar tarafından zaman zaman gazetemiz Bozkır Postasına ulaşmaktadır.
             
            22 Ocak 2017 Pazar Belediye çalışanlarının geceli, gündüzlü hizmet verdiğine, karla yaşadığımız sıkıntıya müdahale için köye geldiklerinde tanık oluyoruz.
            Bozkır Belediyesi ekiplerinin acil servis gibi köylünün hizmetine koştuğuna da Pınarcık köyü olayında şahit olduk.
            
            Köydeki evde damdan kayan kar, kapı ve penceremizin önüne yığılmıştı. Dışarıya çıkmakta zorlanıyorduk. Belediyenin kar kürüme makinası Işıklar köyündeki çalışmasının ardından Yolören (Fart) köyüne ancak akşamüzeri geldi.
            Operatör kar kürüme makinasını, ustalıkla her iki yönlü kullanıyordu. Kar kürüme hizmetindeki gayretinde bir hayli yorulduğunu görüyorduk. Kendisine sıcak salep ikram ettik. Bu arada operatör cep telefonundan devamlı aranıyordu. Pınarcık köyünde karı, koca bir ailenin kapısının önüne damlarından kar kütlesi düşmesi sonucu evde mahsur kalmışlar ve paniklemişler.
           
Haberdar edilen köy muhtarı Belediye yetkililerinden acele yardım istiyor. Bizim operatör Bozkır Belediyesinin köy hizmetleri amirinden aldığı talimatla, salebini tam içmeden yarıda bırakarak aceleyle Pınarcık köyüne hareket etmek zorunda kalmıştı. Vatandaş olarak Belediye personelinin bu duyarlılığı ve özverili hareketinden dolayı bizlerde memnun olduk.
Bozkır’a bağlı köylerde çatı ve damlarda biriken yoğun karı kürüme sonucu, kazalarla düşen insanlardan en az iki can kaybının haberini Bozkır Postası Gazetesi olarak üzülerek almış bulunduk.
               
Yine bir kadınla bir erkek ise köylerinde damdan düşen kar yığınının altından köylülerce çıkarılıp kurtarılmışlardı.
Bozkır’da insanlar çatılardan düşmesi muhtemel kar kütlelerine karşı kendilerini korumak amacıyla trafik falan dinlemeden gözleri çatılarda kendilerini cadde ortasına atarak yürüyor olmuşlardı.
Can yakan kazalar üzücü olurken, birde kardan, buzdan kayarak kırıksız, çıkıksız düşmelerde ise komiklikler yaşanıyor, görenlerin gülmelerine neden oluyor. Bende bu yumuşak iniş düşenlerinden biri oldum. Elimden tutup kaldıranlara tekrar buradan da teşekkürler.

               Bizler halkın sesi, kulağı, gözü ve gerçeklerin peşindeki Bozkır Postası Gazetesi ve Internet sitesi olarak 50 yıl sonraki olağan dışı bu kış tablosunun önceki yazılarımızdaki tespitlerimizde dahil, gün be gün yaşananların ilerideki yıllarda hatırlanması, anımsanması amacıyla bu anıları sizlerle paylaşıyoruz.    
Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te Bozkır Haber'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* yapılan yorumlar denetlendikten sonra yayınlanmaktadır.