Recent Comments

Güzel Şeyler oluyor, olacak, olsunda!

Güzel Şeyler oluyor, olacak, olsunda!

Bozkır ve Bozkır ölçeğinde tüm ülkemizde belki de dünyamızda sanayi devriminden sonra hızlı ve kontrolsüz bir şehirleşme süregelmekte. Bunun neticesinde köyler hızla boşalmakta ve köylerde geçim şartları zorlaşmaktadır. İnsanlara üretmekten tüketmek dala lezzetli gelmeye başlamış ve bilinçsizce elimize geçen ne varsa tüketmeye başlamış tüketimde ise adeta yarışır hale gelmişiz.
Her şeyin çoğunun zarar olduğu gibi bu orantısız tüketiminde zararlarını maalesef, çok zaman; acı içerisinde görme sıklığımız her geçen gün artmakta. Bu durumun yeni yeni farkında olmaya başladık. Öyle ki artık üç kilo doğal olmayan yollardan ve şekilde elde edilmiş zirai ürünü tüketmek yerine doğal olan üründen 100 gram tüketmeyi yeğler olduk ki doğrusu da budur. Son yıllarda doğal- köy ürünlerine talebin giderek arttığını ve üretimini pazarını bulabilen üreticinin ihya olduğunu görüyoruz.
Ülkemiz insanının refah ve gelir seviyesi son on on beş yılda fark edilir derecede yükselmiştir. Buna bağlı olarak yükselen alım gücüne dayalı üründe kalite seçicilik eylemi de artmıştır. Bu her geçen gün hızla büyüyen gelecek vadeden umut verici bir gelişmedir bence. Bu durumu destekleyen ve bence kullanmasını bilene uçsuz bucaksız fırsatlar tanıyan internet ağı üzerine kurulan bireysel web sayfaları ve sosyal medya ağları vasıtası ile üreticinin aracıya ihtiyaç duymaksızın tüketiciye ürün ulaştırabilme imkânıdır.
Artık köyde ekmek var.
Geçtiğimiz yıllara kadar köylerde ferdi ve ailevi hem sosyal hem ekonomik yaşantı için gerekli ekonomik gücü sağlayacak maddi değere sahip değildi köylünün ürettiği.   Ama artık para ediyor. Bu gün arıcılıktan küçük-büyükbaş hayvancılığa kadar üreten kazanıyor. Devletimiz köylüsüne  “ sen yeter ki üretime talip ol, ben sana sonuna kadar destek veririm” diyor. Bunu ülke genelinde uygulaması olan “ genç çiftçi” projesinden tutunda KOP çerçevesinde yöremize sağlanan ekonomik desteğe bakarak görüyorum.

Bu anlamda güzel, şirin, küçük ve tarihinde en görkemli olduğu zamanda dahi kendi yağı ile kavrulmuş ilçem Bozkırda da görüyorum. Geçtiğimiz aylarda Sorkun Mahallesinden birkaç genç arkadaş bir araya gelip ticari değeri yüksek olan istiridye mantarı üretimine başladıklarını söylediler. Kendi kıt ekonomik imkânları ile ve yine sadece kendi sosyal çevreleri gibi dar bir pazarlama alanına ancak sahipken mantar üretimine girişmeleri beni çok umutlandırmıştı. Ve bu gün bu yazıyı kaleme almama sebep başka bir genç arkadaşımın yine kendi imkân ve çabası ile geliştirdiği yumurta kuluçka sistemi ile talebe göre et ve yumurta tavuğu üretimine başlamış olmasıdır. Sadece bu ikisi değil, duyduğumuz şahit olduğumuz birçok buna benzer üretim yöntemleri ile köylerde üretilebilecek ürünlerin üretilip değerinde Pazar bulduğunu biliyorum.  Yani artık Bozkırın gençleri dışarı gitmese de olur. Yeter ki doğru ürünü doğru yöntemle, doğru yerde ve zamanda üretelim. Gelişmelere yeniliklere açık olup takip edelim. Yani öküzün ektiğini biçmek para getiriyorsa öküze, traktörün ektiği para getiriyorsa traktöre yönelelim.

Ne zaman Bozkır İlçe Tarım Müdürlüğüne yolum düşse, gerek müdürümüz Salih ÖNCÜ gerek personeli ile sohbetimiz olsa devletin üreticiyi desteklediği fakat köylünün alışageldiği üretim sisteminin dışına çıkmakta direndiği için istenilen, umut edilen düzeyde verim alınmadığından üzüntü ile bahsettiklerine şahit oluyorum. Buna sebep kanaatimce köylünün ürettiğini pazarlayamama korkusudur. Esasında bu konuda da yine tarım müdürlüğümüzün desteklerinin olduğuna, insanımıza bu konuda destek sözü verdiğine de şahit olduk.  Buna rağmen köylü üretimden korkmakta. Fakat gençler inşallah bu korkunun üzerine yürüyecek ve devletimizin de köylünün, üreteninin yanında olduğunu hissettikçe örnek teşkil edecek bu genç arkadaşları görenler cesaretlenip yeniden Bozkır tarımsal anlamda üretimde özellikle doğal ürün üretiminde söz sahibi olma noktasına erişecektir.
Şahsi fikrimi beyan etmekte sakınca görmediğim bir konuyu dile getirmek istiyorum.  Köylüyü ayakta tutmak adına, Bozkırda tarımı ve buna bağlı ticareti geliştirmek adına sayın belediye başkanı İbrahim Gün beyefendinin ve ekibinin fiiliyatta hiçbir çalışmasını görmediğim gibi fikriyatını dahi duymadım. Bu bizim için bir kayıptır. Bu bu güne kadar böyle oldu diye inşallah bundan sonra da böyle devam etmez. Sayın başkanı üretici ve Pazar esnafının karşısında değil, ara sıra çarşıda, seçimden seçime köylerde değil, gazete ve internet sayfalarında değil her daim halkın içerisinde halk ile birlikte olmaya bir kez daha çağırıyorum. Bizim halkımız adam yemiyor sadece devletten ilgi bekliyor devleti karşısında çatık kaşlı zat olarak değil şefkatli ve ona güven veren bir baba, bir büyük gibi yanında görmek istiyor.  Sayın Bozkır Kaymakamımız Emre ÖZTÜRK göreve başladığı günden bu güne geçen kısacık sürede dahi halkımıza bu güveni ve desteği verirken, Bozkır doğumlu bir Bozkır belediye başkanından kendi çevresinin dışında halkı ile iç içe olması beklentimiz çok görülmez inşallah.

Son olarak, bir Bozkırlı olarak yaşamının geri kalanını Bozkırda yaşamak isteyen ben ve diğer genç arkadaşlarım adına, Bozkır İlçe Tarım Müdürlüğüne, Konya Ovası Projesi ekibine, bahsettiğim çerçevede; halkımıza hizmet sağlayan, sunan devletimizin her kademesindeki idareci ve personele bizlerin Bozkırda yaşlanmasına vesile olacak tüm çalışmaları için çok teşekkür ederim.
Hüseyin DUMRU

05-05-2017
Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te Bozkır Haber'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* yapılan yorumlar denetlendikten sonra yayınlanmaktadır.