Recent Comments

SORKUN MAHALLESİNDE ÇİFTÇİ ÇALIŞMA TOPLANTISI YAPILDI


Derneğimizin organize ettiği Bozkır İlçe Tarım Müdürlüğü ile SorkunDer ve Sorkun Muhtarlığının çalışma toplantısı: Bozkır Sorkun Mahallesinde Tuzla Mevkiinde köy kahvehanesinde saat:13.30-16.30 saatleri arasında köylülerin kadın/erkek yoğun katılımı ile gerçekleştirildi.
Toplantıda Sorkun Kasabası Kalınma ve Yardımlaşma Derneği/ SorkunDer'i: YönetimKurulu Başkanı Hüseyin Çetin'in başkanlığında yönetim kurulu üyeleri Mehmet Başaran/Başkan Yardımcısı, Mustafa Sarıkaya/Sayman, Mehmet Akgül/Sekreter ve Necati Gevenli/Üye – Bozkır İlçe Tarım Müdürlüğü'nü: Salih Öncü/ İlçe Tarım Müdürü, Halil Durmuş/Veteriner Hekim ve Seda Yaman/Ziraat Mühendisi – Sorkun Muhtarlığını: Veli Akgü/Muhtar olarak temsil ettiler.

Toplantı, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucuları başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları ile Sorkunlu geçmişlerin anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

Arkasında hep birlikte İstiklal Marşı okundu.

Toplantıyı yöneten SorkunDer Başkanı Hüseyin Çetin, toplantıya katılanları selamladı.

Tam kadro katılan Bozkır İlçe Tarım Müdürlüğü heyetine, SorkunDer yönetim kurulu heyetine ve Sorkun Muhtarı Veli Akgül'e ayrı ayrı teşekkür etti. Çalışma Toplantısına büyük ilgi gösteren mahalle sakinlerine katılımlarından dolayı teşekkür edip memnuniyetini ifade etti.

Toplantı gündemi, köylülerin katılımı ile irdelenecek konu başlıkları katılımcı taraflarca aşağıdaki şekilde belirlenmiştir.

1-Damla Suyu,2-Ekilecek Ürünler,3-Hayvancılık,4-Arıcılık,5-Tahincilik,6-Kütüphane

Gündemin en ilgi çeken maddesi ''damla suyu projesi'' oldu. Damla suyu projesi hakkında genel bir değerlendirme yapan SorkunDer Başkanı Hüseyin Çetin: Sorkun Köyünün böyle bir projeye gereksinmesi var mı, köylü bu uygulamaya hazırlandı mı ? Köylünün büyük çoğunluğu  ne gereksinme duyuyorlardı ne de proje tasarımcıları köylüyü bu konuda bilgilendirilmemiş.

Sorkun köylüleri bahçelerini tarlalarını bir çok kaynağı olan dere ve dereciklerin suyu ile salma sulama; şimdilerle küresel ısınmadan dolayı su kaynakları kurumaya başlayınca ''vahşi sulama'' diye tanımladıkları şekilde sulamakta idiler. Köylüler, bahçelerini suladıkları doğal açık arklar bahar geldiğinde her sene imece usulü temizlenirdi. Bu temizleme işi zamanla yapılmaya yapılmaya dolduğundan uzaktaki tarlalara su gitmemeye başlamış. Çarşamba/Ulu Çayın kaynağını  oluşturan bir çok dereler/derecikler  verimli kullanılmadığı için Köylülerin bir kısmı sulu köyde susuzluk çekmeye başlamış. Zamanın yerel yöneticileri, arkları açtıramamış veya yenilemeye gidip beton kanallara çevirememiş. Bu nedenle bahçe/tarla komşuları kavga eder hale gelmişler. Kaynaktan uzaktakilerde yerlerini ekemez hale gelmişler. Beton kanalları yaptıramayan yerel yönetici Ankara'nın yolunu tutar büyüklerinin yanına varır. Beldesine yatırım yapılmadığından yakınır. Büyükler lafın altında mı kalır. Sen, proje getirdin de biz mi çıkartmadık; der. Yerel yönetici bu yanıt karşısında yutkunur/mutkunur tabi efendim der; oradan ayrılır.

Yerel yönetici proje aramaya koyulur. Mevlana Kalkınma Ajansı/Mevka'ya gider. Proje desteği ister. Onlarda damla suyu projesini öneriler. Bizim yerel yönetici de bizim beldenin her tarafı su, damla suyu projesini ne yapacağım dememiş; hiç yoktan iyidir misali Ankara'dan onaydan geçirtmiş.

Projenin uygulamasında kaynak ölçüsünde bazı hatalar olmuş. Bir kısım bağlantı tesisleri suların birleştiği çatallara değil de kuruyan pınarlara yapılmış. Hazır pınara yakın bahçe sahiplerini de mağdur etmiş.

Proje, yarım yamalak altı yıldır sahipsiz bir şekilde salma su amaçlı kullanılmaktadır. Köylü bu kadar çok suyu olan bir köyde ''sulama birliği'' kurmaya pek sıcak bakmamaktadır. Köylü bizim yapacağımız bir iş değil bu; diyor. Köylünün çoğunluğu, bir kamu kuruluşunun ''KOSKİ'' nin sahiplenmesini istiyor.

İlçe Tarım Müdürü Salih Öncü, damla suyu projesinde kaynak bağlantısında değişikliğe gidip devamlı su akar şekle getirmek için çalışma yapacaklarını belirtti. Muhtar Veli Akgül'de damla suyu projesine baypas yapılacak kaynak su yerini tespit ettiklerini belirtti.

Ziraat Mühendisi Seda Yaman, damla suyunun önemini belirtti. Damla sulama ile sulanan ürünlerde verimin ve kalitenin yükseleceğini, salma/vahşi sulamanın ise toprakta erozyona sebebiyet vereceğini belirtti. Sorkunda köylünün gelirini artırabilecek patates ve fasulyenin dışında çilek, sarımsak gibi ürünlerin ekilebileceğini belirtti. Çilek üreticiliğine gruplar halinde en az beş kişilik gruplara %80 hibe, mantar üreticilerine de %70 hibe desteği verileceğini belirtti. Astım ve mantar hastalıklarına neden olan kavak ağaçlarının da vadinin içerisinden temizlenmesi gerektiğini ifade etti.

Veteriner Hekim Halil Durmuş, Sorkun'un, büyük baş hayvan yetiştiriciliğine arazi bakımından uygun olmadığını; samanı bile dışarıdan alan bir besici maliyet açısından bu işin üstesinden gelemez; dedi. Bu yöreye uygun sürekli her zaman paraya dönüştürülebilecek küçükbaş/koyunculuğun yapılmasının daha uygun olacağını belirtti. ORKÖY/Orman ve Köy İlişkileri (ORKÖY) Genel Müdürlüğü, ahır yapmak isteyenlere % 50 varan destek verdiklerini.Ahır yapmak isteyenlerin ilgili kuruma başvurabilirler; dedi.

Arıcılığın son zamanlarda yöremizde çok geliştiğini belirtti. Verimin de artırılması için çalışmalar yapıldığını belirtti. Bu kapsamda 35.000.TL.lik bir paketlerinin olduğunu belirtti.Paketin içeriği başvuru yapanlara ayrıntılı bir şekilde anlatılacak. 24.000.- TL.si hibe 11.000.TL.si başvuru esnasında ödenecek şekilde seksen arısız kovan verilecek. Başvuruların, 19 Ocak 2018 başlayacağını belirtti.

Tahincilik konusunda Sorkun tahinin özelliklerini, Mehmet Çavuş Tahinlerinin sahibi Yavuz Ertekin etraflıca anlattı. Sorkun tahininin belirgin özelliklerini şu şekilde sıraladı: Su değirmeninde öğütülmesi, yerli Manavgat susamı kullanılması, ıslatılması ve dinlendirilmesi, taş fırında geyik ardıcı odunu ateşinde kavrulması; diye özetledi.

İlçe Tarım Müdür Salih Öncü'ye,  Göktepe Tahinlerinin Sahibi Mehmet Ali Göktepe/Ercan Göktepe, sorkun tahinine ''coğrafi ürün etiketi'' alabilir miyiz diye bir soru sordu. Yanıt olarak Sorkun'da susam üreticiliği yapılmadığı için söz konusu etiketi alamazsınız; dedi.

İlçe Tarım Müdürü Salih Öncü Sorkunlu tahin imalatçılarına, markalaşmanın şartlarını anlattı. Verdiğiniz sözlere uymak koşulu ile tahinlerinizin ''Sorkun Tahini'' olarak markalanmasını ister misiniz; diye sordu. Toplantıya katılan Göktepe Tahinlerinin ve Mehmet Çavuş Tahinlerinin temsilcileri bu hususları ileriki zamanlarda durum değerlendirmesini yaptıktan sonra bir açıklama yapabileceklerini ifade ettiler.

Son görüşme maddemiz Kütüphane kurulmasına geçildi. Veteriner Hekim Halil Durmuş kendilerinin belirlediği konularda kitap desteği verebileceklerini belirtti. SorkunDer Başkanı Hüseyin Çetin'de her konuda olmak üzere kitap desteği yapabileceklerini ifade etti. Muhtar Veli Akgül'de eski belediye binasında uygun yerin oğlunu belirtti. Önümüzdeki aylarda kütüphane için gerekli çalışmalara başlayabiliriz; dedi.

Sorkun Kasabası Kalkınma Ve Dayanışma Derneği-Sorkun Belediyesi- İlçe Tarım Müdürlüğü ile ilkini 14/02/2011 Tarihinde yapılan ''Çiftçi Toplantısı''nın devamı olan ''Çalışma Toplantısı'' 03/01/2018 Tarihinde Saat: 13.30-16.30 arasında Sorkun'da başarıyla gerçekleştirildi.

Toplantıyı Yöneten SorkunDer Başkanı Hüseyin Çetin, Çalışma Toplantımızın yapılmasına vesile olan başta Bozkır İlçe Kaymakamımız Emre Öztürk'e, İlçe Tarım Müdürü Salih Öncü'ye, Veteriner Hekim Halil Durmuş'a, Ziraat Mühendisi Seda Yaman'a, SorkunDer Yönetim Kurulu üyeleri, Hüseyin Çetin'e, Mehmet Başaran'a, Mustafa Sarıkaya'ya, Mehmet Akgül'e, Necati Gevenli'ye Sorkun Muhtarı Veli Akgül'e ayrı ayrı teşekkür etti. Ve de en önemlisi toplantıya yoğun ilgi gösteren kadın/erkek tüm sorkunlulara teşekkür etti.

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te Bozkır Haber'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* yapılan yorumlar denetlendikten sonra yayınlanmaktadır.