Recent Comments

Akçapınar Mahallesi

AKÇAPINAR MAHALLESİ

Köyün adı toprağının ak'a yakın bir rengi olduğundan AKÇA ve köy merkezinde bulunan çeşmelerin eskiden pınar olmasından dolayı AKÇAPINAR dendiği kanaati mevcuttur.

Köy 15. yüzyılın sonlarında, 16. yüzyılın başlarında (1481-1512 yılları arası) 16 hane ile başlar. Köyün yerleşim yeri şu andaki camii ve çeşmesinin çevresidir. Halk, müselleman (harp zamanlarında gönüllü seferlere katılan) unvanıyla tanınır. Sultan Fatih Mehmet devrinden sonra köy ve de Bozkır çevresi yerleşik bir hayata geçer. Kadıbeleni ve Emlersin mevkiinde yaşayan sekizer onar hanelik halk 16. yüzyılın sonlarında Akçapınar'a katılır.

Köy, ilçenin batısında Seydişehir kara yolu üzerinde 4 Km. uzaklıktadır. Köyün güneyinde Çağlayan(Çat) batısında Harmanpınar(Meyre), Kuzeyinde Karacaardıç, doğusunda ilçeye sınırdır. Sırdaş dağı, Pamukluk tepesi, Musluk beleni dağlarıyla çevrilidir. Köyün toprağı, killi, humuslu ve kumlu olarak karışıktır. Tabii bitki örtüsü çam, meşe ağaçları ve dağ otlarıdır. Yolu asfalttır. 

Köyde 19. yüzyılın sonlarında başlayan gurbet hayatı önce Aydın ilinde sonra da İstanbul'da başlar. Köylüler Aydın ilinde pamuk, tütün, meyan kökü işlerinde mevsimlik işçi olarak İstanbul'da da meyvecilik yaparak geçimini sağlar. Köylülerin bir çoğu özellikle İstanbul'a yerleşir. Köyde; elma, armut, kiraz gibi meyve buğday, arpa, nohut gibi tahıl türleri yetişir. Üretilen ürün Bozkır pazarında ve büyük şehir pazarlarında pazarlanır.

Köyün yetiştirdiği ünlü iş adamları, bürokratları vardır. Prof Dr. Faruk Sümer, Eski Bozkır Belediye Başkanı Lokman Ciğerci, Dr. Cengiz Güler, Diş Dr.Fikret Güler, Av. Numan Güzey, Av.Em.Yrd. Ahmet Özgüler gibi. Son yıllarda İstanbul’da yaşayan Akçapınarlı’lar ticari hayata atılmışlardır.

Köy Camisi 1892'de yapılmış tarihi bir özelliği de vardır. Yapımında taşları tarihi Zengibar Kalesinden getirilmiştir. Evleri toprak damlı ve çatılıdır. Köyün adını aldığı çeşmede ayrı bir tarih abidesidir.

Akçapınar Köyü sınırları içerisinde bulunan halk arasında Çamlar, Çamlık olarak adlandırılan mesire yeri ilçeye yakın olması sebebi ve güzelliğinden dolayı tercih edilen mesire yerlerindendir.

Bozkır Bağımsız Aktüalite Dergisi(Yıl:1,Sayı:2,Ağustos:1991)’ndeki bilgiler güncellenerek, yazılmıştır.



Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te Bozkır Haber'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* yapılan yorumlar denetlendikten sonra yayınlanmaktadır.