Recent Comments

KONYADA Kİ ÖNECEK

      Dere köyümüzün merkezi olan Önecek Meydanında yirmi dört saat insan görmek mümkündür. Dereli olanı da olmayanı cezbeden farklı bir havası vardır. Evde vakit geçiremeyen köylü Öneceği bulur;  akrabası, konu komşusu, arkadaşı gönülden muhabbet ihtiyacı hissettiği kim varsa meydanda buluşur gezer, sohbet eder, çay içer, bir şekilde ortak zaman geçirir. Dere köyünün sosyal alanlarda kendi sınıfında diğer köylerden biraz daha önde olmasının altında bence Önecek Meydanının verdiği muhabbet ortamı vardır. Gurbette sıla özlemi çekenlerin aklına ilk düşen yerdir Önecek. Gurbetten gelen hemşerilerimiz atasının elini öptükten sonra soluğu bu meydanda alır. Çünkü çocukluğu o meydanda geçmiştir.


Konyada faaliyet gösteren Konya Dereliler Derneği düzenlediği organizasyon ile Önecek Sohbetini canlandırmak, Konyada ki Derelilerin tanışıp kaynaşmasını sağlamak, gönülden muhabbet edilmesi için Dere’li hemşerimizin işlettiği 700 kişilik ALMİNA DÜĞÜN SARAYI nda arabaşı ikramında bulundu.



Ben ve değerli arkadaşım Yakup ÇETİN ve Mehmet ÖZTAŞ ile birlikte Pazar sabahı Konyaya hareket ettik. Organizasyonun yapıldığı binanın girişine bizleri tüm samimiyeti ile Süleyman EGE abimiz karşıladı, anlaşılan o ki koordinatör Süleyman abi idi.








Yemekte alışıla gelmişin dışında; genç fotoğrafçı arkadaşlarımızdan Mehmet ÖZTAŞın  objektifinen çıkan  eserlerden oluşan bir fotoğraf sergisi vardı. Derneğimiz genç arkadaşımızın başarısını takdir etmek ve çalışmalarına destek vermek amacı ile Dereyi, Bozkırı, Bozkır doğasını ve ülkemizin diğer güzelliklerinden seçme karelerden bir sergi oluşturmuştu. Yemek sonunda satışa sunulan fotoğraflar, değerli hemşerilerimizin duvarını süslerken, genç bir arkadaşımıza ve derneğimize katkı sağlayacaklar.



Saat 11:00 suları başlayan programa zaman ilerledikçe katılım artıyordu. İlk defa katıldığım bu organizasyona çok sayıda Derelinin katılacağını tahmin etmiştim. Maalesef gereken ilgi yoktu. Son birkaç yıldır aktif faaliyette olan derneğimizin daha aktif olması için bence öncelikle manevi desteğe ihtiyacı var. Manevi destek ise bu tür organizasyonlara katılarak verilebilir. 4 saat süren bu organizasyonda birçok hemşerim ile tanışma ve kaynaşma imkânı bulduğum için bir Dereli olarak çok mutlu oldum. Şunu gönül rahatlığı ile söyleyebilirim ki Konya’da yaşayıp da bu organizasyona gelmeyen hemşerilerim çok şey kaçırttı. İnanın önecekte bayramlaşmaya denk neşeli bir sohbet ortamı vardı.





Katılımcıların arasında Çağlayan ve Sorkun köylerimizin de dernek temsilcilerinin olması, yani “Boğazın çocuklarının” bir arada olması çok güzel bir kardeşliğin göstergesiydi.
Benim gibi arabaşı sevmeyenler için hemen orada yapılan keşli ekmek (gözleme) hizmetinin düşünülmüş olması bir inceliktir. Bu incelik için değerli dernek yöneticilerine teşekkür ederim.


Şunu yazmadan geçemeyeceğim. Ben bir Dere’li olarak arabaşının bizim kültürümüzde bir nohutlu bulgur pilavı kadar yeri olmadığına inanıyorum. Gelecek yıllarda arabaşı yerine yufkaya dökülmüş mis gibi tereyağlı, kavurmalı, nohutlu bulgur pilavı ikram edilse talep daha tatmin edici olur.  Arabaşı sevmeyen onlarca insan tanımama rağmen bulgur pilavı yemeyen kimseye rastlamadım. Tabi bu benim şahsi fikrim ve arzum. Yemek her ne kadar da bahane olsa da, bahanenin albenisi de önemli.
Derneğimizin kıt maddi imkânlara sahip olduğunu ve bu kıt imkânlar ile güzel hizmetler sunmaya çalıştığını görüyorum. Hemşerilerimizin derneğimizden beklentileri yüksek olmasına karşın desteğin yeterince olmadığı kanaatindeyim.  Maddi güce sahip hemşerilerimizin büyük meblağlarda ki desteğine karınca kararınca tüm hemşerilerimizin destek olmasını rica ediyorum.
Dernek başkanımız Ali CANKURT ve genel sekreter, Sülayman EGE abimize köyümüzde ve yaylalarımızda bulunan her çeşmenin yanına bir karadut fidanı dikme önerimi sundum.  Başkanımız önerime sahip ve destek olacaklarını söyledi. İnşallah erken baharda bu fikri icraate dönüştüreceğiz. Gönlümden geçen geniş bir katılım ile hem yayla ziyareti hem fidan dikimi yapılmasıdır. Ve elbette bunun maddi bir külfeti olacaktır. Bu yüke ve derneğimizin sunacağı diğer hizmetlere katkım olsun isteyenler için banka hesap numarasını yazımın altında veriyorum.
Değerli hemşerilerim, göçüp gideceğimiz şu dünyada torunlarınızın meyvesini yerken “bu ağacı dedemler dikmiş, nur içinde yatsınlar”  diyerek sizleri hayır dua ile yad etmeleri ne kadar hoş olur değil mi?

Yazımı toparlayacak olursam, değerli hemşerilerime şunu söylemek isterim. Derneğimiz yeni bir oluşumdur. Eksikleri, yanlışları, gözden kaçan detaylar olabilir.  Bu olumsuzlukları gidermenin yolu ise derneğe sahip çıkmaktır. Kişilere odaklanıp derneğin tüzel kimliğini görmezden gelmeyelim. Maddi gücümüz yetmiyorsa manevi desteğimizi eksik etmeyelim. Olumsuzlukları eleştirdiğimiz gibi başarıları da takdir edelim. Kendi özel yaşamından feragat ederek derneğe gönül vermiş ve büyük bir heyecanla hizmet sunmaya çalışan hemşerilerimize gereken ilgiyi ve desteği esirgemeyelim. Bu tür organizasyonlara mümkün olduğunca katılalım ki gurbette bir birimizi daha iyi tanıyalım. Sorunların üstesine hep birlikte gidip el birliği olup çözelim. Köyümüzü daha güzel bir köy yapalım, bağlarımızı daha sık ilişkiler ile güçlendirelim.

Son olarak başta Dernek Başkanımız Ali CANKURT’a,  genel sekreter Süleyman EGE’ye emeği geçen diğer dernek üyelerine ve derneğimizden maddi desteğini esirgemeyen hemşerilerime çok teşekkür ederim.
Hüseyin DUMRU
02-02-2014
Konya Dereliler Derneği Banka Hesap No:
ZİRAAT BANKASI KONYA ŞUBESİ TR930001000168578072625001.













Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te Bozkır Haber'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* yapılan yorumlar denetlendikten sonra yayınlanmaktadır.