Recent Comments

BİZ HAZIRIZ…


​Doğa üzerine düşeni yapıyor, geçen hafta da dediğimiz gibi kar yağışıyla su sıkıntısının bu sene yaşanmayacağını düşünüyoruz. Ancak bu istediğimiz gibi su kaynaklarını kullanabiliriz anlamına gelmiyor. Tasarruf ve bilinçli tüketim konularında eğitilmemiz ve bilgilendirilmemiz gerekiyor. Zamanı geldikçe bu konularda da fikrimizi söyleriz , şimdi anlatmak istediğim başka bir konu var. Daha önce yazmıştım, ilçemizde belirli bölgelere dönüşüm kutuları , bidonları ya da konteynırları adı her ne olursa koysak, cam- plastik ve kağıt gibi maddelerin ayrıştırılarak geri dönüşüme kazandırılması ve atık yağların toplanması için belediyemiz bir şeyler yapsa demiştik. Hatta bu konuların daha önce de tarafımızdan gündeme getirildiğini ancak maddi sorunlar yüzünden rafa kaldırıldığını da yazmıştık.

Demiştik ki artık Büyükşehir Belediyesi bünyesinde olduğumuza göre, bu geri dönüşüm işleminin maliyetini ya da yükünü Büyük Şehir Belediyesi üstlenebilir ve Bozkır Belediyemize çok yük getirmez demiştik.


Konuyla ilgili belediyemiz gerekeni yapacak mı bilemiyorum. Geçen hafta da yazdığımız gibi çizim- imar- mimari aşamalarda denilen bir çok proje var ve baharın gelmesini bekliyoruz. Umarım bu projeler içinde, geri dönüşümle de ilgili konular vardır.


Ben özellikle plastik çöplerin toplanması ve geri dönüşüme kazandırılması konusunda yoğunlaşırken, geçtiğimiz günler de bir tv programında öğrendim ki kağıtların geri dönüşümü doğa için plastikten daha önemliymiş. Günlük okuduğumuz gazeteler, devlet dairelerinde çöpe atılan karalama kağıtları, okullarda süresi bitmiş sınav kağıtları vs. tüm bunlar çöpe gidiyor ama, biliyor musunuz 1 ton kağıt üretmek için 16 çam ağacı kesiliyormuş. Korkunç bir rakam ve bu konu da hepimizin yapması gereken şeyler var.
İlk iş Belediyeye düşüyor. Öncelikle kağıt toplama merkezi oluşturulması gerekiyor. Sosyal sorumluluk bilinci içinde ilk adımı Belediye attığı takdirde, başta okullar olmak üzere büyük miktarda katılım olacağını düşünüyorum. Devlet dairelerinde atılan kağıtları, günlük okunup çöpe atılan gazeteleri düşününce büyük miktarda kağıt geri dönüşüme kazandırılmak üzere bu merkezlerde toplanacaktır. Az değil 1 ton kağıt için 16 çam ağacını yok ediyorsak, bu topladığımız geri dönüşümü sağlanan kağıtlar sayesinde kim bilir kaç tane ağacı kurtaracağız. Sadece ağaç dikelim demekle olmuyor, önemli olan bilinçli tüketimle yetişmiş ağaçların da hayatını kurtarmaktır. 

Belediyemiz bu konuyu bir an önce ele almalı ve gerekli çalışmaları başlatmalıdır. Biz basın olarak üzerimize düşeni yapmaya hazırız. Ne kadar az kağıt çöpe giderse o kadar çok ağacın hayatını kurtarabiliriz ve böylece doğaya bir katkımız olur. Büyük yatırım gerektiren bir iş değil ve imarla mimariyle ilgisi olmadığı için Büyükşehrin bu konuda bir an önce bir şeyler yapmasını bekliyoruz. Ne kadar çabuk olursa o kadar fazla ağacın hayatını kurtarabiliriz. Tekrar yazayım, biz basın olarak ne gerekirse yapmaya hazırız….

Filiz KILINÇEL

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te Bozkır Haber'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* yapılan yorumlar denetlendikten sonra yayınlanmaktadır.