Recent Comments

Bozkır'ı Keşfe Buyrun

Sizleri içinde bulunduğumuz coğrafyayı iklimine göre keşfetmeye davet ediyorum.

Bozkırlı olmayıp  ilçemizde görev yapan değerli  misafirlerimiz  ve Bozkırlı  olup da bu güzel mekanları ziyaret etmeyen değerli hemşehrilerim ,bu yazımı lütfen sonuna kadar okuyunuz.

Geçtiğimiz haftalarda yıllardır yaşamadığımız gibi soğuk kış günlerini yaşadık.  Soğuk geçen günlerin ardından hava biraz ısınınca ailecek Bozkırda gezilecek yerlerin başında gelen   Harmanpınarlıların  Gül Yaylası benim bildiğim ismi ile Kel Yayla. Burası yine Harman pınara ait olan Cingen Çayırı mesireliğini geçer geçmez hemen ileride terk edilmiş bir yayladır. Yaylaya bu mevsimde güzellik katan ise yaylanın hemen eteğinde Bozkırın en yüksek zirvesine sahip Hacıomar dağının dibindeki su birikintisidir. (Geçtiğimiz seçimlerde ilçemizin Belediye Başkanlığına aday adaylığını açıklayan Nuri  YÜCEER ‘in burayla ilgili çok hoş bir projesi vardı. Bunu da belki yetkililer ilgilenir diye sizlere sunuyorum yeri gelmişken.  Malum Antalya yol güzergahında olan bu gölcükün dört mevsim su tutması halinde doğala uygun bir çevre düzenlemesi yapılarak birkaç ördek salınırsa bu gölcüğe ayrı bir cazibe kazandırılmış olur.  )


 bu gölcük kış aylarında tamamen buz tutar alın size buz pisti.. Biz küçükken taa Dere köyünden yürüyerek bu pistte kaymaya gelirdik, gönlümüzce eğlenir geri dönerdik. İstedim ki oğlumla geçmişi yad edeyim, öylede oldu. Doyasıya eğlendik.Oğlan bir hafta sayıkladı durdu baba çok güzeldi diye…







Yola devam ediyoruz. 3-5 km sonra Yol güzergâhında bulunan mescidin oradan içeri doğru girerseniz 2 km ileride Ahırlı Bartlı yaylasını görürsünüz. Yaz ayları için çok güzel şeyler söyleyemesem de öncelikle bahar aylarında yaylanın merkezinde bulunan merada buram buram tüten çiğdemler sizleri bekler. Bartlı yaylası yaz kış insanların yaşadığı çok güzel bir yer. Evler bir birine nispet yaparcasına doğaya çakılmış bir mıh gibi değil de adeta şirinlerde ki şirin evleri gibi dizelenmiş.





Kaynak:http://www.ahirli.gov.tr/default_B0.aspx?content=98


 Dağın yamacına bezenmiş evlerin penceresi bahar aylarında çiğdemden bir halıya açılır. Evlerin arasında kardelenler, sarıçiğdemlerin arasında mor çiğdemler, papatyalar gizlidir.  Sonbaharda ayrı bir renk cümbüşüdür evlerin sırtını yasladığı yamalar. Şimşir, meşe, ladin ağaçlarında yeşil kırmızı ve sarının tüm tonlarını aynı anda görebilirsiniz. Kış aylarında ise sükuneti görürsünüz, sessizliği ve pencerelerinden dışarıyı izleyen yorgun yürekli köylüleri n sıcacık bakışlarını görürsünüz.Ben ne zaman gitsem bu yaylaya yayla ahalisi olanca konukseverliği ile karşılıyor tanıdık tanımadık her konuğunu. Bu yıl yaylanın en uygun yerine hoş bir tahta köşk yapmışlar. 
Gelen giden otursun diye köşke iki tanede minder atmışlar. Yapanlara buradan teşekkür ederim.










 Yol boyunca ilerlemeye devam ediyoruz.4 km kadar ileride Kuruçay Köyünün hemen üzerinde Güngörmez Şelalesi dediğimiz su kaynağını gözlemliyorum. Henüz tam anlamıyla su çıkmıyor. Burasını bahar aylarında özellikle nisan Mayıs aylarında ziyaret etmenizi kesinlikle öneririm. 


Yukarı yaylaların karları eridikçe dağın böğründen fışkırırcasına akan pamuk gibi beyaz köpük köpük suyun altında o ferahlığı hissetmeden gitmeyin Bozkırdan, inanın çok şey kaybetmiş olursunuz.   Şelale genelde yaz aylarında kurumaya döndüğü için gündönümü olan 21 Haziranı görmeden kurumaya başladığı için GÜN GÖRMEZ demiş olsalar gerek.


Kaynak: http://www.tripmondo.com/turkey/konya/kurucay/picture-gallery-of-kurucay/





Durmak yok yola devam. Son durak Ağaç Tepesi, Yalıhüyük Gölcük yaylasına gidip oğlumla kartopu oynadık. Bozkırda kurumuş tozlar havada uçuşur iken çok değil 25 km ileride Bozkırın Uludağı diyebileceğimiz bir mekân.  Esen rüzgârla tılsımlı bir orkestra gibi çam ağaçları insanın ruhuna üfürüyor huzuru.  Ulu çam ağaçlarının arasında kalan meranın üzerini örten karda isteyen leğeni kapıp karda kaymanın tadını çıkarırken isteyen çocuğu ile çocuklaşıp, içinde susturduğu çocuğun ağzını çözüp kartopu oynuyor



Taaa Antalyadan insanların geldiğini gördüm.   Ağaç tepesi dört mevsim güzel bir doğa harikası. Tepeye vardık yerden sola dönerseniz Kuruçay ve karacakuyu yaylasına oradan daha ileri giderseniz Sülek ve diğer yaylalara gidersiniz. Lakin orman yolu olduğu için aracınızın altının yüksek olması gerekir. Karacakuyu yaylası ayrı apayrı saklı bir cennettir. İlkbaharda yol boyu rengârenk çiçekler ve eşsiz bir manzara bekler sizi.






Kaynak .http://www.panoramio.com/photo/24457150








İnsan çevresine keşfetmek için bakınca güzel bir şeyler aramak için bakınca aradığını muhakkak buluyor. Yalnız bunun için bazen ilk hareketi vermek gerekir. Bu ilk hareketi yerel yönetimler vermesi gerekirken maalesef bu konuda yerel yönetimin umursamaz olduğunu görüyoruz. Bu ilk hareketi verebilmek, insanlarımıza doğamızın farkında olmalarını sağlamak amacının da içinde bulunduğu bir dernek kurmuştuk 2010 yılında.  Derneğimiz Bozder  olarak 2011 yılında fotoğraf sanatçıları ile bir gezi düzenlemiş ve bu geziden yüksek verim almıştık.   Derneğimizin maddi desteği olmadığı için ikincisini bir türlü düzenleyememiştik. İnşallah 2015 yılında başta genç misafirlerimiz; üniversite öğrencilerimiz olmak üzere ilçemize gelen konuklarımıza yaylalarımızı doğal güzelliklerimizi tanıtmaya çalışacağız. Bunun duyurusunu da bu vesile ile yapmış olalım.

Bence bu hafta çıkın Kel Yaylayı, Bartlı Yaylasını bir keşfedin. Daha önce neden gelmedik diye düşüneceğinizden eminim.

Sevgi ile kalın. Hüseyin DUMRU.
07-02-2015














Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te Bozkır Haber'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* yapılan yorumlar denetlendikten sonra yayınlanmaktadır.