Recent Comments

Önümüzdeki İki Günde Soba Zehirlenmelerine Dikkat!!!


​Meteoroloji yetkililerinden alınan bilgilere göre 2 Şubat Pazartesi gününe kadar etkili olacağı tahmin edilen kuvvetli lodos nedeniyle ağaç veya direklerin devrilmesi, çatı uçması, soba ve doğal gaz kaynaklı baca gazı zehirlenmesi gibi olayların yaşanabileceğini belirten Sağlık İl Müdürü Yrd.Doç.Dr. Hasan Küçükkendirci, "Isınmak için kullandığımız sobaların, hayatımıza son vermesine izin vermeyelim." dedi.

Sobadan sızan gaza bağlı zehirlenmeler ile her yıl onlarca kişinin hayatını kaybettiğini hatırlatan Küçükkendirci, "Zehirlenme olayların oldukça sık yaşandığı bu günlerde toplum bilinci artırılmalıdır. Unutulmamalıdır ki; Doğru yakılan soba ısıtır, yanlış yakılan soba öldürür. Özellikle lodoslu havalarda gece yatarken sobaların mutlaka söndürülmesi ve söndürülen sobanın kovasının ortamdan uzaklaştırılması gibi küçük önlemler zehirlenme vakalarını en aza indirecektir." dedi.

Zehirlenme ile karşı karşıya kalınmaması için baca ve soba borusu bağlantılarının işin uzmanlarının anlattığı şekilde yapılması gerektiğini söyleyen Küçükkendirci, "Soba kurarken fazla dirsek kullanımından kaçınılmalıdır. Sık sık baca tıkanıklığı yaşanıyorsa baca deliğinin uygun olup olmadığının kontrol edilmesi gerekmektedir." dedi.

Söndürülmeyen sobalardan çıkan karbon-monoksit gazı zehirlenmelerinin özellikle gecenin ilerleyen saatlerinde yaşandığına dikkati çeken Küçükkendirci, "Karbon-monoksit gazı, renksiz ve kokusuz bir gazdır. Bu nedenle vatandaşlarımız bu gazın ortama çıktığını fark edemiyorlar. Bu gaz vücuda girdiği zaman doğrudan kana karışıyor ve zehirlenme olayı meydana geliyor. Karbon-monoksit zehirlenmelerinde ilk iş kişinin temiz havaya çıkarılmasıdır. Daha sonra vakit kaybetmeden 112 Acil Sağlık Hizmetleri çağrılmalı ve ambulans gelene kadar kişinin solunumunu engelleyecek ağız ve burundaki balgam gibi maddeler temizlenmelidir." şeklinde konuştu.
Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te Bozkır Haber'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* yapılan yorumlar denetlendikten sonra yayınlanmaktadır.