Recent Comments

Toroslar'da yaylalar şenlendi


​Temiz havası, kır çiçekleriyle bezenmiş çayırları ve soğuk kar sularının beslediği dereleri ile Toroslar'ın üzerindeki yaylalar, hayvancılıkla uğraşan sakinlerini ağırlamaya başladı. 


Bu yıl havanın geç ısınması nedeniyle göçe yeni başlayan köylüler, mayıs sonunda geldikleri yaylalarda hayvanlarını taze otlarla besleyip, soğuk havanın etkisini hissettirmeye başladığı ekim ayında köylerine dönecek.
Tek gelir kaynakları olan hayvanlarını daha ekonomik ve doğal yöntemlerle besleyebilmek için zorlu yolculuğa çıkan Bozkır ilçesine bağlı Büyük Hisarlık Mahallesi sakinleri de Toroslar'ın eteklerindeki yaylalara yerleşiyor.
Büyük Hisarlık yaylası sakinlerinden Şerafettin Zorlu, yaptığı açıklamada, yöre insanının özellikle hayvanlarını otlatmak amacıyla yaylalara çıktığını söyledi.
Havanın ısınmasıyla yazın sıkıntı yaşamamak için serin yerleri tercih ettiklerini anlatan Zorlu, "Yayla, hayvanlarımızın beslenmesi için çok önemli. Hem taze otlarla beslenecekler hem de saman ve yem masrafından belli bir süre tasarruf etmiş olacağız" dedi.
Bu sene iklim koşulları nedeniyle çoğu yaylacının henüz göç etmediğini anlatan Zorlu, "Burası bin 800 rakımda bulunuyor ve doğası çok güzel. Şu anda hareketlilik yeni başlıyor. Okullar tatile girince yaylaya göç daha da artar. Tahminime göre haziran ile ağustos arasında yaylada bin 500 ila bin 800 kişi olur. Hayvancılıkla uğraşanlar 3-4 ay, emekliler ise 5 ay yaylada kalır" diye konuştu.
Bölgenin doğal güzelliğinin birçok insanı yaylaya çektiğine işaret eden Zorlu, Büyük Hisarlık yayla şenliklerinin de burada yapıldığını anlattı.
Zorlu, yaylada elektrik olduğunu, cep telefonu için baz istasyonu kurulmasını istediklerini dile getirdi.
- Emekliler ve gurbetçiler de geliyor
Ziya Bulgurcu da mahallede yaşayanların tamamının yazın yaylaya göçtüğünü söyledi.
Avrupa'da ya da İstanbul'da çalışan yakınlarının ve emekliliğini doğa ile iç içe geçirmek isteyenlerin de yaylaya geldiğini aktaran Bulgurcu, "Buranın diğer adı da Arap Çimeni. Her yer yemyeşil. Bu çiçekler, çiğdemler burada en az bir ay devam eder. Soğuk suyu var, ismi de Soğuk Pınar. Yaz boyunca gelen herkes buradan nasibini alır gider" şeklinde konuştu.
Konya'dan yaylaya göçen Mustafa Tosuner ise "Emekliyim. 30 sene önce Konya'ya yerleştim. Her yaz mutlaka buraya gelir 2-3 ay kalırım. Temiz havası, suyu için her yıl buraya gelmeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te Bozkır Haber'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* yapılan yorumlar denetlendikten sonra yayınlanmaktadır.