Recent Comments

Bozkır'daki Son göçerler, sahillere döndü


Yörüklerin çoğunluğunun yerleşik hayata geçmesiyle konargöçerliğin son temsilcisi haline gelen Sarıkeçililer, yaz aylarını geçirmek için gittikleri Konya ve Karaman'ın yaylalarından Mersin'in sahil ilçelerine döndü- Sarıkeçililer Yardımlaşma, Dayanışma ve


HÜSEYİN HASKAN - Yörüklerin büyük bölümünün değişen şartlar nedeniyle yerleşik hayata geçmesiyle Anadolu'da konargöçerliğin son temsilcileri haline gelen Sarıkeçililer, yaz aylarında gittikleri Konya ve Karaman yaylalarından kışı geçirecekleri Mersin'in sahil ilçelerine döndü.

Çoğunluğu Silifke ilçesi ve çevresinde konaklayan, havaların ısınmaya başladığı nisan ve mayıs aylarında ise Karaman ile Konya'nın Bozkır, Beyşehir ve Seydişehir'deki yaylalara göçen Sarıkeçililer, havaların soğumasıyla dönüş yoluna geçti.

Kıl çadırlarını yükledikleri atlarıyla Silifke'ye doğru yola çıkan Yörükler, uzun ve zahmetli yolculuğun ardından kış aylarını geçirecekleri Mersin'in sahil bölgelerine vardı.

-"Doğduğumuz günden bu yana göçüp konuyoruz"

Sarıkeçililer Yardımlaşma, Dayanışma ve Kültür Derneği Başkanı Bayram Gök, AA muhabirine yaptığı açıklamada, önemli bir kültürün son temsilcilerinin her geçen gün artan sıkıntılarla yaşamlarını sürdürdüğünü söyledi.

Akdeniz Bölgesi'nde Sarıkeçililer'den 200 ailenin bulunduğunu belirten Gök, bu ailelerin yazı yaylalarda, kışı ise Mersin'de sahile bölgesinde geçirdiğini aktardı.

Sarıkeçililer'in yaylalardan sahillere beraberlerinde geçim kaynakları olan keçileriyle yolculuk yaptığını anlatan Gök, şöyle devam etti:

"Tüm geçim kaynağımız, yetiştirdiğimiz kıl keçilerimiz. Doğduğumuz günden bu yana bunlarla uğraşıyor, göçüp konuyoruz. Konaklamadaki yatak, yiyecek ve zaruri ihtiyaçlarını giderecek eşyaları, deve, at ve eşek sırtında; diğer eşyaları ise araçlarda götürüyoruz. Her geçen gün artan sıkıntılara rağmen Sarıkeçililer, yaşamlarını devam ettirmeye çalışıyor."

Gök, sahillere gelen Sarıkeçililer'in kışı burada geçirdikten sonra havaların ısınmasıyla yıllardır sürdürdükleri göçe tekrar çıkacaklarını ifade etti.

Zorlu yaşamlarına rağmen bir kültürü yaşatmaya devam ettiklerine işaret eden Gök, Sarıkeçililer'in bu nedenle de ayrı bir öneme sahip olduğunu sözlerine ekledi.

-"Sürekli göçtüğümüz için çocuklarımızı okutmakta zorlanıyoruz"

Sarıkeçililer'in temsilcilerinden Ahmet Bakırcıoğlu ise tüm geçim kaynaklarının kıl keçisi yetiştiriciliği olduğuna dikkati çekerek olumsuz koşullara rağmen yaşama tutunmaya çalıştıklarını vurguladı.

Hayvancılıktan başka bir meslek bilmediklerini dile getiren Bakırcıoğlu, "Bizim yaşamımız çok zor. Sürekli göçtüğümüz için çocuklarımızı okutmakta zorlanıyoruz" dedi.  
Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te Bozkır Haber'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.
Etiketler

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* yapılan yorumlar denetlendikten sonra yayınlanmaktadır.