Recent Comments

BOZKIR KÖYÜ !!!


BOZKIR KÖYÜ !!!



Köyümüz,takriben 1715 yıllarında celali isyanlarında Konya'nın Bozkır İlçesinden 7 ailenin (Köselioğlu ve Akışlı sülaleri) şimdiki yerleşim birimine gelmesi ve burayı hayvanlarının kış şartlarından korumak için kış yurdu olarak seçmeleri ve yerleşik düzene geçmesiyle kurulmuştur. Bu özelliği itibariyle ilk önce çevrede "Damcı obaları" diye anılmışlardır. 

Ayrıca köyümüzün güneyinde yer alan Karadizli Mahallesi, Antalya-Burdur yöresi Karadizli yörüklerinden olup daha önce bulundukları yer olan Yıkıklık mevkiinden 1900 lü yıllarda yerel efelere yataklık suçlamasıyla şimdiki yerleşim birimine zorunlu iskana tabii tutulmuşlardır. 

Köyümüzün en önemli özelliklerinden birisi bugüne kadar hiçbir adli olayın olmamasıdır. Ayrıca Türkiye'nin her tarafında en üst makamlarda devlet memurlarımız vardır. Bugün Turgutlu'daki her resmi kurumda mutlaka bir Yukarı Bozkır'lı mutlaka vardır.(Köyde usta avcılarda yaşamaktadır) şu an köy camiinde bir duvara yerleştirilmiş olan bir kitabe köyün en eski yazılı belgesidir,kitabenin metni şöyledir: 

DEDİM İÇENLERE MA-İ ŞİFA , 
UKBADA OLSUN BİZE ŞEFİ 
GETİRDİM MAHLUK-I ŞURBENDE BULA HAYAT. 
SAHİBÜL HAYRAT HASAN KETHUDA 
İÇMEK İÇÜN ÇEŞME 1200 OSMAN 1274

YANİ: DEDİM 
" İÇENLERE ŞİFA SUYU, 
  AHİRETTE BİZE ŞEFAATÇİ OLSUN. 
  SUSAMIŞ MAHLUKLAR HAYAT BULSUN. 
  BEN HAYIR SAHİBİ HASAN KETHUDA 
  SU İÇİLMESİ İÇİN ÇEŞME GETİRDİM." 


HİCRİ 1200 yılı miladi 1785 e tekabul eder. kitabedeki ebcedle yazılan 1200 ile aynıdır.

Kültür

Yukarı Bozkır Köylüleri kültürlerini hiçbir zaman unutmamışlardır. Turgutlu'ya bağlı birçok Yörük köyü olmasına rağmen sadece Yukarı Bozkır Köyünde görülen üç çatallı düğün bayrağı vardır. Dışardan gelen misafirlerin ilk dikkatini hemen bu bayrak çeker, Bayrak direği Perşembe günü akşam üzeri üç çatallı çınar ağacının kesilmesiyle ortaya çıkar. Düğün sahibi tarafından görevlendirilen düğün ağası tarafından Cuma günü Sabah namazına müteakip oğlan evine asılır ve dibine kurban kesilir. Üç çatalın birisine mavi, birisine kırmızı ve birisinede beyaz yazma bağlanır. Bu kırmızı renk türklüğü, mavi renk islamiyeti ve beyaz renk te temizliği(saflığı) gösterir. Bayrağın ucuna da mutlaka soğan, elma ve mevsimlik mevye takılır, soğan nazarı kovmayı, elmada bereketi temsil eder. Ta Ortaasyadan beri oynana gelen Dana çırakmak gibi oyunlarımız vardır. Bu dana oyunu bugün Dünyanın her yerinde oynanan Golf oyununun aynısıdır. Ne kadar acıdır ki malesef bugün bu oyunlarımız artık unutulmaya yüz tutmuştur. Batılılar bu oyununu yeni yeni oynamaya başlarken özü bizim olan bu oyunu biz unutuyoruz. 

(KAYNAK: WİKİPEDİA) 

Siristat Com Haber İstanbul/ 22 Aralık 2015 / Ali Rıza ÖZASLAN

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te Bozkır Haber'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* yapılan yorumlar denetlendikten sonra yayınlanmaktadır.