Recent Comments

NE FARK EDER Kİ?


​Yazı yazmak için okyanus sahillerine giden bir yazar, sabaha karşı kumsalda dans eder gibi hareketler yapan birini görür, biraz yaklaşınca, bu kişinin sahile vuran denizyıldızlarını okyanusa atan genç bir adam olduğunu fark eder, genç adama yaklaşır:•- Neden denizyıldızlarını okyanusa atıyorsun?•Genç adam yanıtlar;•- Birazdan güneş yükselip, sular çekilecek. Onları suya atmazsam ölecekler. Yazar sorar;•- Kilometrelerce sahil, binlerce denizyıldızı var.•Ne fark eder ki?•Genç adam eğilir, yerden bir denizyıldızı daha alır, okyanusa fırlatır.•- Onun için fark etti ama... der.

Daha öncede bu hikayeyi yazmıştım, hatırlamışsınızdır. Bazen bir işe girişirken yılgınlık olduğu anda bu hikaye aklıma gelir ve yoluma devam ederim. Bir çok kez yazılarıma konu etmişimdir bilirsiniz. İlçemizde bir atık toplama girişimi yoktu ve bundan muzdariptim. Birkaç noktaya özellikle kağıt ve plastik için toplama bidonları bırakılması ve bunların doğaya karışmadan geri dönüşüme kazandırılmasında Bozkır'ımızın da katkısı olmasını çok istiyordum. Bunun için de her fırsatta talepte bulunuyordum. Nihayet bu çağrımız yerini buldu ve Belediyemiz bu konuya el attı. Belediye binamızın önünde bu bidonlardan hazırda var, ama daha çok yaygınlaşması ve daha ulaşılabilir noktalara bu bidonların konulması gerekiyor. Ancak bu bidonların yağmurdan etkilenmeyen bir yerlerde olması gerektiğinden, kafamıza göre her yere koyamıyoruz. Bunun için uygun yer tespit edenlerin, "bizim buraya koyabilirsiniz" diyenlerin Belediyemizi aramalarını rica ediyorum. 

Elimizdeki bir plastik su şişesini bile atsak, bir ayda kilolarca plastiğin doğaya karışmasına engel olabileceğiz. Özellikle yaz aylarında plastik su şişelerinin çöp bidonlarını nasıl doldurduklarını biliyoruz. Plastiklerin doğada yok olmadıklarını ve nasıl kirlettiklerini de biliyoruz. Ne fark eder demeden, bir tanesinin bile doğaya karışmasına engel olabilirsek ne mutlu bize- ne mutlu size… Bunu özellikle çocuklarımıza bir alışkanlık olarak kazandırabilirsek, sadece bugüne değil yarına da çok büyük bir hizmette bulunmuş olacağız. Bu konuda okullarımızın çok hevesli olduklarını ve öğretmenlerimizin bu konuya destek verdiklerini de biliyor, hepsine teşekkür ediyorum. Kapak toplama kampanyalarına ilçemizden büyük destek geldiğini ve halen de kapakların toplandığını görüyor, mutlu oluyorum. Hiç olmazsa bu kapaklar bari geri dönüşüme gidiyor diye sevinirken, şimdi tüm plastiklerin geri dönüşüme kazandırılma çalışmalarının başlatılması sevindirici bir haber. Bunu sadece plastik olarak düşünmeyelim, atık yağ toplanması, kağıtların toplanması da bu anlamda büyük bir hizmettir, hem insana, hem doğaya, hem dünyamıza…

Deniz yıldızlarını denize geri atıp, onların hiç olmazsa birkaç tanesinin hayatını kurtarmayı başaran adam gibi, biz de bir tane bile olsa plastiklerin doğaya karışmasına engel olabilirsek, bir gazete parçasını ya da çeşitli kullanılmış kağıtları bu bidonlara atarak bir ağacın yaşamasına katkı sağlayabilirsek, ne mutlu bizlere… Bu konuda çalışmalar yaparak ilçemize bu hizmeti kazandıran Belediyemize ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Ve bu konuda özellikle öğretmenlerimizin çocuklarımızı eğiteceklerinden hiç şüphe duymayarak, onlara da ayrıca teşekkür etmek istiyorum.

Ne fark eder ki demeden, elimizden gelenin en iyisini yapmak, belki de bir kelebek etkisi yapacak ve dünyamızı daha yaşanır bir yer haline getirecektir. Neden olmasın ki…

Filiz Kılınçel
Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te Bozkır Haber'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* yapılan yorumlar denetlendikten sonra yayınlanmaktadır.