Recent Comments

Kalaycı;Konya Ovası’na su getirilmeli


​Milliyetçi Hareket Partisi Genel Sekreter Yardımcısı ve Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) devam eden bütçe görüşmelerinde yaptığı konuşmada, Konya Ovası'nın su sorununa değindi.


Milliyetçi Hareket Partisi Genel Sekreter Yardımcısı ve Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) devam eden bütçe görüşmelerinde yaptığı konuşmada, Konya Ovası'nın su sorununa değindi. Türkiye'de kuraklık sorununun her geçen yıl arttığına dikkat çeken Kalaycı, Konya'nın da bu kuraklıktan nasibini aldığını söyledi. Konya'nın sonbahar ve kış aylarını kurak geçirdiğini bu nedenle tarımsal üretimin olumsuz etkileneceğini belirten Kalaycı, Konya'nın yer altı sularının azalma sorunu olduğunu dile getirdi. Bu konuda önlem alınması gerektiğine işaret eden Kalaycı, şunları söyledi, "Konya Ovası'na dış havzalardan su getirecek yeni projelere şiddetle ihtiyaç vardır ama Hükûmet oralı değildir. KOP İdaresi Kızılırmak suyunun Kulu ve Cihanbeyli'ye getirilmesi için rapor hazırlamış, ancak Hükûmet dikkate almamıştır. Mavi Tünel'le ovanın su ihtiyacının karşılanacağı algısı da oluşturulmuştur. Daha geçen ay Sayın Başbakan ile Orman ve Su İşleri Bakanı KOP'la Konya Ovası'nın suya hasretinin dineceğini, KOP projesinin 2019 yılı sonunda bitirileceğini söylemişlerdir ama durum öyle değildir, Mavi Tünel'den gelecek su, ovanın ihtiyacının onda 1'i bile değildir. Bir bölgesel kalkınma projesi olan KOP projesi Konya ekonomisi ve bölgenin kalkınması için hayati öneme sahiptir. KOP projesinin 2019 yılında bitmesi de söz konusu değildir. Hadi, elin oğlu bilmeyebilir ama Sayın Başbakanın KOP'u, Konya'yı ve Konya Ovası'nın durumunu iyi bilmesi gerekir."

ÇİFTÇİNİN BORÇLARINA KOLAYLIK GETİRİLMELİ
Kalaycı, kuyulara sayaç takma zorunluluğunun da kaldırılmasını istedi. Bu konuda hükümetten gerekeni yapmasını isteyen Kalaycı, "Konyalı çiftçiyi kara kara düşündüren kuyulara sayaç takma zorunluluğu kaldırılmalı ve suya kota uygulanmaktan vazgeçilmelidir. Hükûmet öncelikle Konya Ovası'na su getirmek için yeni projeler uygulamaya koymalı; arazi toplulaştırmasının hızla bitirilmesi, sulama şebekelerinin kapalı sisteme dönüşmesi ve tümüyle basınçlı sulama sistemlerine geçilmesi için ilave tedbirler almalıdır" dedi.  Çiftçilerin bir dizi sorunlarının olduğunu da söyleyen Kalaycı, girdi fiyatlarındaki aşırı yükselmenin çiftçiyi zor duruma soktuğuna dikkat çekti.  "Çiftçinin durumuna iyi diyenlere çiftçilik yapan hemşehrilerim diyor ki: "Onlar Konya'ya gelsinler, kendilerine istedikleri yeri bedavaya kiraya verelim, çiftçilik yapsınlar da bizim hâlimizden anlasınlar, Hanya'yı Konya'yı bir görsünler" diyen Kalaycı, çiftçilere yönelik kapsamlı bir destek paketinin acilen uygulamaya konulmasını istedi. Bu konuda yapılabilecekleri de örnekle açıklayan Kalaycı, "Çiftçinin kredi borçlarına kolaylık getirilmeli, sulama kooperatifleri ve birliklerin geçmişten gelen elektrik borçları faizsiz yapılandırılmalıdır" ifadelerini kullandı.

Abdullah Akif SOLAK
Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te Bozkır Haber'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* yapılan yorumlar denetlendikten sonra yayınlanmaktadır.