Recent Comments

Büyürken Küçülmesini Bilen Müdür

M. Emin. Karabacak
Karatay Mahide Koşukçu İlkokulu Müdürü Adem Korucu'nun odasının içi kapısından geri kalır bir tarafı yoktu. Odada bir müdür odası havasından daha çok bir eğitimci odası havası vardı.  Adem Bey'e kapısındaki; "Şeyh Edebâli'nin Osman Gazi'ye Nasihatı" nerden aklına geldiğini sordum. Adem Bey:
ğretmenliğe yeni başladığım yıllarda dedem bana: "Ey Oğul, Büyürken Küçülmesini de Bil!" diye bir nasihati oldu. 93 yaşında vefat eden Abdurrahman dedem, okuryazar değildi. Ama hayat tecrübesi, çok küçük yaşta yetim kalması, küçük yaşta hayat mücadelesi içinde kendini bulmasına rağmen; hayata olumlu bakışı, çalışkan, gayretli olması, düşünceleri, sözleri beni çok etkiler ve benliğimde hep yer ederdi. Benim için o her zaman örnek aldığım koca bir çınardı. O zamanlar bu sözü sıradan bir söz olarak algıladım ama unutmadım. Ne zaman idareci oldum bu söz bende hizmet adına farklı anlamlar ifade etmeye başladı." diyor ve ekliyor:
Evet, "Şeyh Edebâli'nin Osman Gazi'ye Nasihatı" kadar anlamlı bir sözdür bence. "Ey Oğul, Büyürken Küçülmesini de Bil!" Sosyal statün büyürken; nefsin, kibrin, gururun büyümesin. Sosyal statün büyürken; nefsin küçülsün hizmetlerin, mütevazılığin, alçak gönüllüğün büyüsün. Sana bir hizmet için gelen bir küçük çocuk dahi olsa ona saygı duy, ona değerli olduğunu hissettir. Bu bağlamda idareci odasına gelen; statütüsü, kıyafeti, cinsiyeti, yaşı v.s. kim olursa olsun önce insandır. Yunus Emre'nin "Yaratılanı severim Yaratandan ötürü" sözü bende hep vuku bulmuştur. Karşılaştığım tüm insanlara, Rabbimin yarattığı en şerefli varlıktır düşüncesinden hareketle eşit davranarak saygıda ve hizmette kusur etmemeye çalışıyorum.
Mahide Koşukçu İlkokulu olarak farklı, özgün fikirler oluşturmaya çalışılmış. Milli, manevi, ahlaki ve insani değerleri yüksek bireyler yetiştirebilmek için müdür odası kapısının yanında farklı çalışmalarda dikkatimi çekti. Türk Büyükleri köşesini alışılmışın dışında bayrağımızın Türkiye haritası üzerine yansıması ve üzerinde Türk tarihinde önemli yer tutmuş kişileri resimleri ve hayat hikâyeleri yazılarak farklı bir çalışma olmuş. Yine Konya'nın Manevi Büyükleri (Sadrettin Konevi, Şemsi Tebrizi, Mevlana, Celalettin Karatay, Ali Ulvi Kurucu, Ahmed Fakih, Hacı Veyiszade Mustafa Efendi, Nasrettin Hoca, Tahir Büyükkörükçü)'nin hayatlarını anlatırken Konya'nın güncel haritası üzerinde Konya manevi büyüklerimizin koruması altında algısı oluşturulmaya ve bilgilendirilmeye çalışılmış. Yine eğitimle ilgili Peygamber Efendimiz (s.a.v)'in ve âlimlerin sözleri koridorlarda çeşitli şekillerde yer bulmuş. Bu çalışmalar, resimlerdeki ve yazılardaki estetik, koridorlara ayrı bir güzellik katmış.
Okulda kaldığım süre içerisinde ve seminerde veli, öğretmen, personel ve öğrencilerle iletişimi, tavır ve davranışları, yaklaşımları dikkatimden kaçmadı. Bu konuda konuştuğum da: Adem Bey şu ifadeleri kullandı: "Başarılı olmak, geleceğimizin teminatı çocuklarımızı en iyi şekilde yetiştirmek, bu küçük bedenlerde vatan millet sevgisi ile dolu kocaman yürekler yetiştirmek için insanların ruhlarına dokunmak ve dua etmek gerekir. Mahide Koşukçu İlkokulu çalışanları, velileri ve öğrencilerini bu okulun en değerli parçası olduğunu hissetmeleri, aidiyet duygusu ile bağlanmaları, hemhal olmalarını sağlamak gerekmektedir. Bunu sağlarken de, "Şeyh Edebâli'nin Osman Gazi'ye Nasihatı" ve dedemin sözü olan "Ey Oğul, Büyürken Küçülmesini de Bil!"  sözünü hafızamdan çıkarmayarak her ortamda uygulamaya çalıştım. Adil olmak adına çalışan her personelime eşit mesafede durdum. Her birine Mahide Koşukçu İlkokulu ailesinin çok değerli bir bireyi olduğunu,  bir makinedeki dişlinin bir parçası olduğunu hissettirdim. Yöneticinin bu davranışı çalışan kişilerin okulla bütün olmasına, ekip ruhunun oluşmasına ve herkesin elbirliği ile işin ucundan tutmasına neden oluyor. Okulumuzun başarısı ve her şeyden önemlisi iyi bir nesil yetiştirmek için, tüm mesai arkadaşlarım, velilerim bana en büyük desteği vermiştir. Böyle bir ekibin parçası olduğum içinde kendimi bahtiyar addediyorum. Başarının sırrı da bu olduğunu düşünüyorum." dedi.
Sonuç olarak bizlerde emeği geçen okul idaresine, öğretmenlerine, personeline ve Okul Aile Birliği şahsında tüm velileri tebrik ediyoruz.


Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te Bozkır Haber'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* yapılan yorumlar denetlendikten sonra yayınlanmaktadır.