Recent Comments

SEYDİŞEHİR KIŞINDA YAŞANANLAR


​Seydişehir uzun yıllardan bu yana hiç yaşamadığı kışı 2016'nın sonlarında ve 2017'nin başlarında yaşadı. Kar öyle bir yağdı ki tüm yurtta olduğu gibi Seydişehir'de de şehir merkezi ve taşra mahalleler olmak üzere adeta hayatı durma noktasına getirdi. Yollar aşırı yağan kar karşısında sürücülere geçit vermeyerek kapandı. Elektrik direkleri yıllardır dikili durdukları yerlerden sıkılmışçasına yıkıldı. Sular yollar kapalıysa, elektrikler yoksa bende musluklardan akmam dercesine kesildi. İş yerlerinin çatıları üzerinde taşıdığı yılların ağırlığına birde aşırı derece de yağan karın ağırlığı eklenince artık dayanacak gücüm kalmadı diyerekten çöktü. Yani anlayacağınız vatandaşın deyimiyle Seydişehir'de hayat tam anlamıyla felç oldu. Yaşanan bunca olumsuzluk karşısın da bazı vatandaşlar sabırla beklerken, bazı vatandaşlar da tüm bu yaşananları birilerine mâl etmek adına ha bire eleştiride bulundu. İnsanların sosyal medyadaki konusu hayatımızın vazgeçilmezlerinden olan elektrik, su ve yoldu.

Şunu hepimiz çok iyi biliyoruz ki yaşadığımız tüm bu doğa olayları yüce Allah'ın bir takdiridir. Allah'tan gelen karşısında da yapmamız gereken tek bir şey vardır ki o da şükür etmektir. Kışın girmesiyle birlikte günlerce yağmur ve kar yağması için ettiğimiz duaları kabul eden Rabbimize sonsuz hamd-ü senalar olsun. Büyüklerimizden duyduğumuz kadarıyla bundan tam 45 yıl öncede böyle çok kar yağmış Seydişehir'e. Yaşını başını almış insanlardan eskilere dair dinlediğimiz anılarda geçmiş yıllarda yağan karların dam boyunda olduğunu ve insanların tüneller kazarak kendilerine gidip geleceklik kadar yol açtığını duymayanımız yoktur. İşte Seydişehir'de bu sene yaşanan kış böyle bir kış oldu. Toplam da 3 metreye yakın bir kar yağışı oldu desem sanırım abartmamış olurum. Yaklaşık 20 günlük bir zaman diliminde aralıklarla fakat şiddetli bir şekilde yağan kardan sonra hayatımızın en önemli şeylerinden biri olan Su'ya hem toprak doyacak hem de bizler doyacağız inşallah.

Yoğun bir şekilde yağan karla birlikte birçok olumsuzluk peş peşe gelse de karın  yağmasına en çok öğrenciler sevindi. Sosyal medya da takip edilen isimler arasında İlçe Milli Eğitim Müdürü Tahir Kibar hocam en ön sırada yer aldı. Tahir hocanın sosyal medyadan '' Seydişehir'de olumsuz hava şartları nedeniyle ilk, orta, lise, halk eğitim kursları ve işletmelerde beceri eğitimi gören öğrencilerimiz için okullar tatil edilmiştir'' mesajları yüzlerce yorumları da beraberinde getirdi. İnsanları gülme krizine sokan yorumlar arasında '' hocam ne olur tatil olsun, Tahir hocam buzda 8 defa düştüm yeter artık ben okula gidemem ne olur tatil olsun, kapıdan dışarı çıkınca ayaklarım sırılsıklam oluyor bu havada nasıl okula giderim tatil olsun'' gibi daha yüzlerce mesaj vardı. Öğrencilerin attığı mesajlar karşılığını da buldu. Günlerce okula gitmediler. Sokaklara çıkarak oynadıkları oyunlarla karın keyfini doyasıya yaşadılar.

Her ne kadar elektriklerde gitse, sularda kesilse, yollarda kapansa yaşadığımız her şeyin ayrı bir güzelliği olduğu gerçeğini hiçbir zaman göz ardı etmememiz gerekir. Öncelikli olarak bu sene çok çetin geçen kış bizlere hayatta sahip olduğumuz şeylerin ne kadar önemli olduğunu ve kıymetini bilmemiz gerektiğini bir kez daha çok iyi öğretti. Bu kış bizlere neleri mi öğretti? Anahtara basarak evimizi aydınlatan ve ısıtan elektriğin insanlara sağladığı faydaları ona hasret kaldığımız 5 günlük süre de mum ışığında oturarak ve farklı ısınma yollarına başvurarak bir kez daha çok iyi anladık. Musluklarımızdan şarıl şarıl boşa akıttığımız suların kesilmesinden sonra bidonlardan gıdım gıdım dökerek ihtiyacımızı giderirken, suyun ne kadar önemli olduğunu ve israf etmememiz gerektiği gerçeğinin farkına vardık. Hep şikayet ettiğimiz şu hayatta yüce Allah bizlere öyle çok nimetler veriyormuş ki şu 3 – 5 günde bunu çok iyi anladık. İnşallah tüm bu öğrendiklerimizi hayatımızın normale dönmesiyle birlikte unutmayız.

Gelelim Seydişehir'de kışın yaşadığımız sorunları en kısa sürede gidermeye çalışan insanlara. Onlar bu süreçte maalesef çok eleştiriye maruz kaldılar. Hal bu ki elektrikten sorumlu olan Medaş, sudan sorumlu olan Koski ve yollardan sorumlu olan belediye çalışanları gecesini gündüzüne katarak yaşanan sorunları bir an evvel çözüme kavuşturmak adına canla başla mücadele ettiler. Peki bazıları ne yaptı? Onlara yardımcı olmak yerine acımazca eleştirmeyi tercih etti. Allah aşkına yaşadığımız afet karşısında ne yapsın bu kardeşlerimiz. Ellerinden geleni fazlasıyla yaptılar ve yapmaya da devam ediyorlar. Ne olur vatandaşlar olarak biraz daha sağduyulu olalım. Zor şartlar altında kararlılıkla mücadele eden ve insanların mağduriyetini biran evvel gidermeye çalışan bu kardeşlerimize elimizden geldiği ölçüde yardımcı olalım. Hiçbir şey yapamıyorsak da onlar için dua edelim. Buradan Medaş, Koski ve belediye ekiplerine ortaya koydukları başarılı çalışmalardan dolayı kendim ve yapılanların kıymetini bilen insanlar adına teşekkür ediyorum. Ne diyelim başa gelen çekilir. Yalnız başımıza geleni çekerken de suçlu aramak yerine sabırla bekleyelim ve halimize şükür edelim.

Kenan AKBAŞ / 16.01.2017
Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te Bozkır Haber'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yorum Gönder

1 Yorumlar
* yapılan yorumlar denetlendikten sonra yayınlanmaktadır.
  1. Kar yağışına bereket diye başlayıp "Allah aşkına yaşadığımız afet karşısında" diye bitiren arkadaşda yazar.

    YanıtlaSil