Recent Comments

EVLİLİK PROGRAMLARI


​Evlilik iki kişinin aile kurmak üzere dinimizin emrettiği ve kanunların uygun gördüğü şekilde, ruhen ve bedenen ömür boyu sürecek şekilde bir araya gelmesidir. Evliliğin önemini anlatan ve halk arasında da sıkça söylenen ''evlilik kutsal bir müessesedir'' sözünü duymayanınız yoktur. Eskiden evlenerek baba evinden koca evine giden kızlara büyükler eşleriyle geçinmeleri ve mutlu bir hayat sürmeleri anlamına gelen ''gelinliğinle girdiğin kocanın evinden kefeninle çık'' tarzında nasihat da bulunurlardı. Ama günümüzde artık böyle gelinlerin sayısı yok denecek kadar azdır. Şimdiki zamaneler evliliği yuva kurarak mutlu olma aracı olarak değil de, eğlenme veya yeni maceralara yelken açma aracı olarak görüyor. İnanın çok yazık. Gelecek nesillerin dünyaya gelmesine vesile olan evliliğin bu denli hafife alınması ve ömürlük olarak değil de aylık veya birkaç yıllık olarak görülmesi toplumumuzun giderek büyük bir yanlışa doğru sürüklendiğinin açıkça göstergesidir.

Son yıllarda bazı ulusal televizyonların yeni gözde programlarından biride İzdivaç olarak tanımlanan sözde evlendirme programları. Her ne kadar adı evlendirme programı olsa da işin aslına bakacak olursak hiç de öyle değil gibi görünüyor. Bana göre bu tarz programlar televizyonların yönetim kadrosunda yer alan kişilerin koltuklarını sağlama almak adına kurguladığı senaryodan başka bir şey değildir. Reyting denilen çok izlenme sevdasına kendini kaptıran yöneticiler programa katılan sözde damat ve gelin adaylarını kullanarak topyekûn toplum ahlakını bozmanın çabası içerisine girmişlerdir. Tanım yerindeyse televizyon kanallarında yayınlanan evlendirme programlarında rezillik adeta paçadan akmaktadır. Dedi kodu, güvensizlik, hakarete varan söylemler, iftira, seviyesiz yaklaşımlar ne ararsanız hepsini evlilik programlarının içinde bulmanız mümkündür. Bu gidişat hiç de iyi bir gidişat değil ya, Allah sonumuzu hayır eyleye.

Türk örf ve adetlerimize göre yuva kuracağımız kişiyi arayıp bulmak varken, bazı insanlar bu tarz seviyenin yerlerde sürüklendiği programlara neden katılır hiç anlamıyorum. Aslında amaç evlenmek değil, sadece gönül eğlendirmek. Fakat gönlümüzü eğlendirirken yazımın giriş kısmında da belirttiğim gibi toplumumuzda kutsal bir müessese olarak tanımlanan evliliği alet etmek hiç de hoş karşılanacak bir durum değildir. Günümüz gençleri tarafından büyük rağbet görerek izlenen evlendirme programları onların ilerde kuracakları yuvaların şimdiden çatırdamasına neden olmaktadır. Göz göre göre evlatlarımızı kendi ellerimizle ateşe attığımızın farkına varmamız ve bu denli önemli bir meseleyi artık çözüme kavuşturmamız gerektiğini düşünüyorum. Toplum olarak bu sorun evladı olan herkesin ortak sorunudur. Bu önemli sorunu ortadan kaldırmadığımız takdirde gelecekte eyvah diyeceğimizden hiç kimsenin şüphesi olmamalıdır.

Televizyon kanallarının kontrolünü sağlanan kısa adı RTÜK olan Radyo Televizyon Üst Kurulu kanayan yara haline gelen bu tarz programlara artık dur demelidir. Evlendirme programlarının geldiği konuma bakacak olursak, iş çığırından çıkmış bir vaziyettedir. Bu programlara katılan bazı insanların basın yayın organlarına yansıyan yanlış hal ve hareketlerini hepimiz görmekteyiz. Kimin eli kimin cebinde belli değil. Birileri evlenmek için paravanın arkasına geçiyor. Paravan açılınca birbirlerini gördükten sonra şayet o anda beğenirlerse tanışalım diyorlar. Ondan sonra birde bakıyorsunuz ahlaksız yatak görüntüleriyle milyonlarca insanın karşısına çıkıyorlar. Evlendirme programına katılarak taliplerini bekleyen insanlar program yöneticilerinin isteklerini harfiyen yerine getirerek onların oyuncağı oluyorlar. Hal böyle olunca da reyting uğruna insanları düşürdükleri durum tam bir içler acısı. Yani anlayacağınız evlenmek bahane, reyting uğruna yaşanan rezillik şahane.

Kenan Akbaş 
Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te Bozkır Haber'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* yapılan yorumlar denetlendikten sonra yayınlanmaktadır.