Recent Comments

HİÇ ŞAŞIRMADIK


​Yeni nüfusumuz açıklandı, sonuç nedense kimseyi şaşırtmadı , yükselişten vazgeçtik bari sabit kalsak diye dua ediyorduk ama olmadı. Bu yılda geçen yıllarda olduğu gibi göç vermeye devam etik. Yaklaşık 600 kişi ilçemizden ayrılmış ki ortalama bir aileyi 6 kişi sayarsak 100 aile Bozkır'ı terk etmiş. Bu sadece bizim ilçemizin bir kaderi de değil, üretemeyen tüm ilçelerde kayıplar var. Ancak üretebilen, insanına ekmek aş veren ilçeler artışa geçmiş. Geçen yıldan bir farkı yok yani… Peki ne olacak bu erime, nereye kadar gidecek? İşin doğrusu üretemediğimiz sürece bu erime devam edecek maalesef.

İnsanlar yaşadıkları toprakları, ata diyarlarını neden terk ederler diye düşündüğümüzde elbette ilk sebep ekonomik nedenlerdir. Çok değil bir asır önce Konya'dan bile güçlü bir ekonomiye sahip olan Bozkır ne oldu da bu hale geldi bir bakalım; O dönemlerde ülkenin en büyük sanayisi su değirmenleriymiş ve özelikle Dere bu konuda üs imiş… Kendi atalarımın bile bir çok değirmeni olduğu söylenir.

İç anadolu bölgesinin bir çok yerinden, özellikle Karaman taraflarından un öğütmeye develerle atlarla gelirlermiş ve ekonomik hayat Bozkır'da oldukça canlıymış. Ancak elektriğin gelmesiyle su değirmenlerinin cazibesi kaybolmuş ve yeniliğe ayak uyduramayanlar tutunamamışlar. Ve elektrikli değirmenlerin yaygınlaşması Bozkır'a olan ilginin de kalkmasına ve zamanla yok olmasına sebep olmuş. Bu gidişatı okuyamayan yöneticiler Bozkır'ı yeniden cazibe merkezi yapacak atılımlarda, icraatlarda bulunmayınca çöküş başlamış. Ve hâlâ yeni bir uyanış projemiz olmadığından bu çöküşümüz devam ediyor ve edecek gibi de görünüyor.  Bozkır ekonomisinin canlanması için köye dönüşlerin başlaması ve köylünün ektiğinin biçtiğinin para etmesi gerekiyor. Ancak görünen o ki bu yönde de bir gelişme yok. Ekmek olmayınca, iş olmayınca insanlar da haliyle terk ediyorlar ata diyarlarını…


Göçün ikinci büyük sebebi ise eğitim konusundaki yetersizliklerimiz ve çocuklarımızın büyük şehirlerde eğitilen çocuklarla aynı yarışa girecek olmaları. Özellikle üniversite sınavına girecek çocukları olan aileler imkanları varsa ilçemizi terk ediyorlar. Çünkü yarış zorlu ve etüd salonlarında yarışa hazırlanan bir çocukla bizim çocuklarımız aynı yarışa katılacaklar ve bu eşitsiz durumu ellerinden geldiği kadar, imkanları ölçüsünde eşitlemeye gayret eden aileler Bozkır'ı terk ediyorlar. Bence bu ikinci sebep birinci sebepten yani ekonomik sebeplerden daha etkili ve önemli… Çocuklarının geleceği için terk ediyorlar Bozkır'ı….
Ve daha Bir çok sebepten göç veriyor Bozkır. Ancak bu durum yeni değil ve sanırım buna da alıştık, kimsenin bu gidişata dur dememesine de alıştık, kimsenin üzerinde suç bırakmamasına ve kendini sorumlu hissetmemesine de alıştık, işte bu yüzden nüfus sayımı sonuçlarına biz hiç şaşırmadık,siz şaşırdınız mı?

Filiz Kılınçel
Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te Bozkır Haber'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* yapılan yorumlar denetlendikten sonra yayınlanmaktadır.