Recent Comments

Torosların Bereketiyle Ova Suya Kavuşuyor

Başka havzalardan Konya Ovası'na su aktarımı için belirlenen Bağbaşı Barajı tamamlanırken, Bozkır Barajı ve Afşar Hadimi Barajı'nın yüzde 95'i tamamlandı
Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Murat Acu, Konya Ovası'nda devam eden sulama yatırımları hakkında bilgiler aktardı.

DSİ Genel Müdür Acu, Yukarı Göksu Havzası'nın Akdeniz'e boşalan sularının yıllık 414 milyon m3'ü biri işletmede diğer ikisi ise inşa halinde olan üç adet baraj ve Mavi Tünel vasıtasıyla Konya Kapalı Havzasına aktarılacağını belirterek,  "Aktarılan su ile hem Konya Ovası'nın yeraltı suyu desteklenecek hem de sulama suyu temin edilmiş olacaktır. Ayrıca proje ile Konya şehrinin uzun vadeli içme, kullanma ve endüstri suyu ihtiyacı karşılanacaktır."dedi.

KONYA'YI BESLEYECEK 3 KAYNAK
Genel Müdür Acu, "Konya'nın Mavi Rüyası olarak bilinen Mavi Tünel 17 kilometre uzunluğunda ve 4,2 metre çapında dev bir tünel. Mavi Tünel rüyasının gerçekleşmesiyle çiftçinin yüzü gülecek, mevcut su kaynaklarının geliştirilmesi ile sulanabilir topraklar artacaktır. Havzadaki su eksikliğinin giderilmesi maksadıyla diğer havzalardan su aktarımı için 3 ana kaynak belirlendi. Bu üç ana kaynak Bağbaşı Barajı, Bozkır Barajı, Afşar Barajıdır."diye konuştu. Acu, "Bağbaşı Barajının tamamlandığını, Bozkır Barajında ise  % 95 fiziki gerçekleşme sağlandığını belirterek, Bozkır Barajının Biriktirme hacmi 361 milyon m3'tür. Göksu havzasından regüle edilecek suyu Bağbaşı Barajı'na iletecektir.  Projenin Üçüncü ana kaynağı olan Afşar barajında ise çalışmalar son hız devam etmektedir. "dedi.

ÇUMRA OVASI 3. MERHALE
Genel Müdür Acu, sözlerini şöyle sürdürdü: ""Bu üç kaynaktan Mavi Tünele su verilecek,Konya-Çumra Projesi'nin 3. merhalesi kapsamında Afşar Kasabası, Ilıcapınar Deresi üzerinde inşa edilen Afşar Hadimi Barajında sona yaklaşıldığını belirterek, % 95 Fiziki gerçekleşme sağlanan Afşar Hadimi Barajı'nın depolama hacmi 364 milyon metreküp olup tesisin temelden yüksekliği 127 metredir.  Barajı'nın amacı, Konya Çumra Ovası III. Merhale Projesi'ne içme ve sulama suyu temin etmektir. Afşar Hadimi Barajı'nda toplanan sular ile Taşkent, Hadim, Kongul ve Kurudere Regülatörlerinden gelen sular Afşar Bağbaşı Hadimi Tüneli vasıtasıyla, yapımı tamamlanan Bağbaşı Baraj rezervuarına aktarılacak ve buradan da Mavi Tünel ile Konya-Çumra ovasına iletilerek 116 Bin 660 dekar zirai alan sulanacak ve 29 000 bin nüfusa içmesuyu sağlanacaktır."

EKONOİYE 100 MİLYON TL KATKI
Murat Acu, "Proje kapsamında Doluvasak, derivasyon tüneli, dipsavak kondüvisi, gövde dolgusu ve ön yüzü beton kaplama imalatı tamamlanmıştır. Projede Dipsavak mekanik işleri, parapet duvarı ve dolgusu, Keçimen Köyü relökasyon yolunun asfaltı ve Afşar bağlantısı, ENH deplase işi ve ilave verilen enjeksiyon imalatları yapılacaktır."ifadelerini kullandı.

Afşar Hadimi Barajı tamamlandığında 2017 birim fiyatları ile ülke ekonomisine yıllık 100 milyon TL katkı ve 29 bin kişiye istihdam alanı sağlanması hedeflendiğini belirten DSİ Genel Müdürü Murat Acu  "Bu projenin yapılmasında en büyük destekçimiz Orman ve Su İşleri Bakanımız Sayın Prof. Dr. Veysel Eroğlu'na şükranlarımı sunuyor, çalışmalarda emeği geçen DSİ ve firma çalışanlarımıza teşekkür ediyorum."bilgilerini aktardı.

Kaynak: Hakimet Mürsel Çetin
Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te Bozkır Haber'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.
Etiketler

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* yapılan yorumlar denetlendikten sonra yayınlanmaktadır.