Recent Comments

Altunyaldız: Yenilenebilirden elektrik üretimi yüzde 49’lara ulaştı


Enerji Günlüğü - 6. ICCI Enerji Ödülleri organizasyonunda konuşan Ziya Altunyaldız 2016 yılında enerjinin yenilenebilir kaynaklardan elektrik üretiminin ilk kez yüzde 49'lara ulaştığını belirtti.

Enerji alanındaki çalışmaları teşvik etmek amacıyla düzenlenen 6. ICCI Enerji Ödülleri sahiplerini buldu. Düzenlenen organizasyonda TBMM Sanayi Ticaret Enerji Tabii Kaynaklar Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız da söz aldı.

Enerji sektörünün enerjisinin oldukça yüksek olduğunu vurgulayan Altunyaldız: "Ülkemiz son 15 yılda aralıksız ortalama yüzde 5'in üzerinde büyüme gerçekleştirdi. Sanayinin büyümesi yüzde 5.3 olarak gerçekleşirken, enerji tüketimi yüzde 5.5 oranında arttı. Dolayısıyla büyüyen gelişen istihdam yaratan bir ülkeden bahsediyoruz. Bu ülkenin enerjiye ihtiyacı ise mütemadiyen artıyor." dedi. Son 15 yılda doğalgaz tüketiminin 3 kat, elektrik tüketiminin de 3 kattan fazla arttığına dikkat çeken Altunyaldız enerji üretiminin de 2 kattan fazla arttığını aktardı. Altunyaldız; "Bu sebeple böyle bir ülkede yapılması gereken şeyler var. 15 yıldır enerji sektörüne stratejik bir yaklaşımla başta enerji güvenliğini temin etmek, özellikle sanayinin büyümesini asla askıya almadan, kesintisiz enerjinin temini hususunda önemli mesafeler kat ettik. Kaynağı çeşitlendirmek için çalışarak stratejimizi ve uygulamalarımızı yenilenebilir kaynaklara doğru yönlendirdik. Bu sayede 2016 yılında yenilenebilir enerjiden üretimimiz ilk kez yüzde 49'lara ulaştı." açıklamalarında bulundu.

BUGÜN TÜRKİYE ENERJİNİN TEKNOLOJİSİNE DE SAHİP

Tedarik güvenliği, kaynak çeşitliliği ve pazar yapıcılığı konularına da değinen Altıunyaldız: "Bunlara baktığımızda bugün enerjinin teknolojisine sahip olmaya da başladık. Bölgemize baktığımız zaman sadece enerji üreten bir ülke yaratmak değil, aynı zamanda enerjinin yerleşmesini, millileşmesini sağlamak, enerjinin nitelikli insan kaynağını oluşturmak ve enerjinin teknolojisine sahip olmak gibi stratejilerle hareket ediyoruz. Burada özellikle YEKA modeli ile ihalesini gerçekleştirdiğimiz Güneş ve 27 Temmuz'da son başvuruların yapılacağı Rüzgar ihalesine baktığımız zaman bu stratejinin de çıktılarını çok net bir şekilde göreceğiz." dedi.

YENİLENEBİLİR ALANINDA HEDEFLER

Altunyaldız, yenilenebilir enerji alanındaki hedefleri ise şöyle sıraladı: Üreten ve nitelikli mühendis kaynağına sahip olmak ve Türkiye'de enerji teknolojilerinin üretmek adına AR-GE merkezlerinin kurulmasını sağlamak, Türkiye'de fotovoltaik güneş modüllerinin üretilmesini sağlamak ve yerli katkısının yüzde 70 oranında Türkiye'den sağlanmasını temin edilmesini sağlamak, Türbin üretimini Rüzgar YEKA modeli ile Türkiye'de gerçekleştirmek. Tüm bunların büyük bir tedarik alanı oluşturduğunu, bu tedarik alanının ise büyük bir çalışma alanı sunduğunu aktaran Altunyaldız: "Enerjinin tedariki, enerjinin nihai üründeki oranı, türbin ve güneş panellerinin yüzde 70-80 oranında Türkiye'den tedarik edilmesi ve teknolojisinin de Türkiye'de üretilmesi çok önemli." diye konuştu.

TÜRKİYE ENERJİ İHRACATI DA YAPMALI

Tüm bunlarla birlikte bir hedeften daha söz eden Altunyaldız: "Türkiye'de yapılan çalışmaların Türkiye'de üretilen teçhizat ve araç-gereçle yapılması yetmiyor. Aynı zamanda bölgemizde özellikle Orta Doğu'da son dönemde fosil yakıtlardan yenilenebilir enerjiye doğru yoğun bir stratejik yönelim olduğunu görüyoruz. O zaman bölgemizde de enerji teknolojilerini üreterek bu bölgelere de teknoloji ve ürün ihraç edecek konuma gelmemiz gerekiyor. Tüm bunları yaparken de ülkemizde çağdaş dünyayla entegre çalışan, üreten ve kazan-kazan üzerine kurulan bir düzen içerisinde üretim yaparak, dünyaya satarak herkesin kazanmasını sağlamaya çalışmalıyız." dedi.

Altunyaldız organizasyona ev sahipliği yapan Şirkete, tüm üyelere, hocalara, ülkenin gelişiminde, teknolojik altyapısında, tedarikinde rol alan tüm sektör temsilcilerine teşekkürlerini iletirken, "Tüm profesyonellere verdikleri katkılar dolayısıyla ayrıca teşekkür ediyorum. Fuar kapsamında da çalışmalarınızın bereketli olmasını, temiz enerji stratejisinde bize güç vermesini diliyorum." diye konuştu.

Gizem ÇINAR / Enerji Günlüğü
Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te Bozkır Haber'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* yapılan yorumlar denetlendikten sonra yayınlanmaktadır.