Recent Comments

İFTAR SOFRALARI



İftar sofraları sevginin, kardeşliğin, dayanışmanın ve sıcak sohbetlerin aynı yerde buluştuğu yerdir.  Birbirini hiç tanımayan insanların yeni dostluklar kurmasına vesile olurken bir taraftan da insanların sahip oldukları şeyleri başkalarıyla paylaşmasına aracılık eder. Sahip olduğumuz mal ve mülkte diğer insanlarında hakkı vardır. Bu hakkı insanlara iftar sofraları kurarak, zekât ve fitre olarak vermek gerekir. İftar sofraları sadece oruç tutanlar için değildir. Çeşitli sebeplerden dolayı orucunu tutamayan insanlarda bu sofrada bulunan nimetlerden faydalanabilir. Bu sofrada insanları birbirinden ayırmak yoktur. Tam aksine bu sofrada aynı çorbaya kaşık sallayan insanların güçlenen dostlukları vardır.

Rahmet ve bereket ayı Ramazanda kurulan iftar sofralarının apayrı bir güzelliği vardır. Çeşit çeşit, birbirinden farklı tatlardaki yemeklerle dolu olan bu sofralarda bozulan oruçların insana verdiği dersler vardır. Bu dersin adı, insanlara sayısız nimetler veren yüce Allah'a şükretmektir. Dünyanın çeşitli bölgelerinde tuttuğu orucu açmak için bir lokma ekmek arayan milyonlarca insan vardır. Bu insanlar buldukları bir lokma ekmeğe rağmen âlemlerin sahibi yüce Allah'a şükrediyorlarsa, bırakın bir lokma ekmeği her çeşit yiyeceği tada bilme imkânımızın olduğu ülkemizde bizler alnımızı secdeden kaldırmamamız gerekiyor.

İftar sofraları insanlara ayrı bir huzur verir. Sofranın başında toplananların beklediği ezan sesi ile açılan oruçlar, milyonlarca insanın aynı anda yediği yemekler ve karınlarımızın doymasıyla çeşitli nimetleri veren rabbimize yapılan duaya hep birlikte amin demek. Tüm bunlar birlikteliğimizin, birbirimize duyduğumuz sevginin ve kardeşliğin bir göstergesidir. Bu birlikteliği bozmak için çabalayan birileri her zaman vardır. Bizlere düşen görev şu mübarek ramazan ayını Müslümanlara zehir etmek isteyenlerin oyunlarına gelmemektir. Gün dayanışma günüdür. Vakit Müslümanlara zulüm edenlere yardım elimizi uzatma vaktidir. Oruçlu bir şekilde şiddete maruz kalan Müslümanlara karşı yapılan zulme sessiz kalmak, içinde Allah korkusu olan hiçbir vicdanın kabul edemeyeceği bir durumdur. Zulme sessiz kalmayı ve alkış tutmayı tercih edenlere yüce Allah (c.c)  elbet bir gün olup hesabını soracaktır.

Senede bir defa gelen ramazan ayında tutulan oruç esnasında çektiğimiz açlık ve susuzluk 11 ay boyunca gece gündüz demeden bizlere hizmet eden vücudumuzun sıhhatli olması açısından da çok önemlidir. İmsak vaktiyle iftar vakti arasında geçen zaman diliminde dinlenme imkânı bulan vücudumuz bu esnada kendini yenileyerek ramazandan sonra tekrar başlayacağı hızlı maratona kendini daha iyi hazırlar. Böylelikle daha sağlıklı bir hayat yaşamamıza vesile olur. Kurulan iftar sofraları sadece karnımızı doyurmak için değildir. Fakir insanlarımızın yaşadıkları sıkıntıları anlamak açısından da büyük önem arz etmektedir. İftar sofrasına konulan lezzetli yemekler birçok fakirin mutfağında pişmeyen yemeklerdir. Hayırseverler tarafından kurulan sofralar güzel yemeklere hasret kalan fakir insanlarımızın bu yemeklerden tatmasına da vesile olur. Rabbim fakirin yüzünü güldüren, insanlara yardım elini uzatan herkesten razı olsun. Kurduğunuz iftar sofralarının bereketini artırsın.

Kenan Akbaş

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te Bozkır Haber'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* yapılan yorumlar denetlendikten sonra yayınlanmaktadır.