Recent Comments

Bursa'da Şehit Düşen Bozkırlı

 

BURSA'DA ŞEHİT DÜŞEN BOZKIRLI

Güreş müsabakalarına katılmak için geçtiğimiz hafta Bursa'ya gittik. Müsabakalardan arda kalan zamanlarda Ulucami, Emir Sultan, Yeşil Türbe ve Bursa'nın tarihi yerlerini gezme fırsatı bulduk. Gündüzü bir güzel, gecesi ayrı bir güzel. Tarihi eserler bakımlı, temiz ve restorasyonları tamamlanmış. İstanbul'dan sonra gördüğüm en güzel şehir.

Planlanandan önce dönüş hazırlığına başlamıştık ki yeğenim Rahim Çelik: "Benim tanıdığım dayım Bozkır aşığıdır. Tophane'ye gider cennet mekân cedlerimiz Osman Gazi'yi, Orhan Gazi'yi ziyaret edip Bozkırlı Kurtuluş Savaşı şehidimize de duâ ettikten sonra Bozkır için haber yazmayı da ihmal etmez." dedi. Bu söz üzerine kafile olarak proğramı uzatarak Tophane'ye çıktık. Burası Bursa'nın en güzel yeri, şehre hakim bir tepe Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osman Gazi ve Orhan Gazi Türbeleri bulunmakta. Tam giriş sol tarafta önde Osman Gazi arkada 11 Kurtuluş Savaşı şehidi yan yana sanki kıyama durmuşçasına sıralanmış. Ecdad Osman Gazi'ye emanet. Ceddimiz Kurtuluş Savaşı'nın onca meşakkatine rağmen şehitlerini defnederken oldukça hassas davranmış.

Şehitlerimiz ile ilgili yaptığım araştırma sonucunda 11 Eylül 1922 Bursa Yunan Askerlerinden temizlenirken ön saflarda şehit oldukları öğrendim. Konu ile ilğili 27 Eylül 1922 Çarşamba günlü 619 sayılı Ertuğrul Gazetesinde yer alan haber şöyle:

"BURSA ÖNÜNDE ŞEHİT DÜŞEN YİĞİTLER
Bursa'nın kurtuluşu sırasında canlarını feda eden şehitlerimizin adlarını tesbit ettik. Bu saygı değer yiğitler Bursa'ya bir hayat, bir kurtuluş getirirken kanlarını dökmüşler ve Bursa kapılarında düşman topçusunun şarapnellerine göğüslerini gererek şehit düşmüşlerdir. Bursa Belediyesi, millet adına bu saygı değer şehitlerin ailelerine karşı şükran görevini yerine getirmeli ve çocuklarını okullarımızda yetiştirerek geleceklerini sağlamalıdır. Şehitlerimiz:
Birinci Alay Birinci Bölükten Osman oğlu Hüseyin (Ordu), Mehmet oğlu İsmail (İzmit), Mustafa oğlu Ahmet (Alanya), Mehmet oğlu Halil (İlgaz), Arif oğlu İbrahim (Vezirköy), Mustafa oğlu Satılmış (Ankara).
İkinci Tabur Altıncı Bölükten: Hasan oğlu İbrahim (Çorum), Hasan oğlu Arif (Tosya), Hüseyin oğlu Mehmet (BOZKIR), Mehmet oğlu Ahmet (Ayaş), İsmail oğlu Hüseyin (Aksaray).
Deliçay ile Hacivat köprüleri arasında, şosenin kuzeyinde şehit düşen bu kahraman kardeşlerimizi hiçbir zaman unutmamalıyız." diyerek tarihe önemli bir not düşmüştür.
Bozkır Gücü Spor Kulübü olarak tarihini ve değerlerini genç neslimize arktarma misyonumuz özverili bir şekilde devam edecektir.

Muammer Tunahan
Bozkır Gücü Spor Kulübü
Başkanı
Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te Bozkır Haber'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* yapılan yorumlar denetlendikten sonra yayınlanmaktadır.