Recent Comments

Bozkır'ın Kahraman Çocukları!..


Ağustos 1922 Türk Milleti tarihinin en kritik günlerini yaşıyor. Ülke işgal altında ve Mustafa Kemal komutasında, Yunan birliklerine karşı büyük bir taarruz planlanmakta. İşte tam bu günlerde Bozkır Jandarma Karakolunda bulunan askeri silah ve mühimmatın cepheye gönderilmesi emri gelir.

Jandarma Bozkır'ın tüm köylerini gezerek köylülerden eşek sürmekte kabiliyetli erkek çocuklarını askerin emrine vermelerini isterler. Zaten 15 yaş ve üstü çocuklar askerde olduğundan daha küçük yaştaki çocuklardan oluşan sevkiyat birliği kurulur. Kırk çocuk ve cephaneler kırk eşege yüklenir çocuklarda eşeklere bindirilerek yolculuk başlar. Bu birliğe10 jandarma eri eşlik eder.

Bozkır Kaymakamı çocuklarla konuşur; "Askerlerin sözünden çıkmayın, mümkün olduğunca eşeklerden inmeyin, mühimmatı cepheye götürene kadar koruyun, sabredin ve başınıza bir iş gelirse köylülerden yardım isteyin" diyerek uğurlar.

Üç gün üç gece yorucu yolculuğun sonunda Isparta / Eğirdir'e varırlar silah ve mühimmatları teslim edip bir gece orada istirahat için kaldıktan sonra iki askerin yediminde üç gün üç gece yolculuklan sonra tüm çocuklar sağ salim Bozkır'a dönerlerler.

Yaşanmış olan bu emsalsiz kahramanlık Bozkır Çat Köyü Ahmetli Mahallesinde yaşamış olan komşumuz Şükrü ART (Bulgur Şükrü) bu sevkiyat birliğinde bizzat görev alan çocuklardan biri olarak nakledilmiştir.

Bunlar unutulmuş bir neslin tarihe düştüğü kahramanlık destanıdır. Bozkır bu çocuklarını niye unutmuş?

Tıpkı 8 yaşında şehit Ömeroğlu Hüsnü, 11 yaşında şehit Ali Oğlu Süleyman ve 14 yaşında şehit Hüsmenoğlu Alişan gibi…

Bu silah sevkiyatına katılan diğer çocukların mutlaka günümüzde yaşayan evlatları veya torunları vardır. Onlarında bize ulaşarak bu konuda bilgi vermelerini bekliyorum.

Bizler tarihimize ne kadar çok sahip çıkarsak kendimiz de bir o kadar daha iyi işler yapma güç bulacağımızı düşünüyor, Bozkır Gücü Spor Kulübü olarak tarihi ve kültürel değerlerimizi genç nesillerle buluşturmaya devam edeceğiz.

Muammer Tunahan

Bozkır Gücü Spor Kulübü
Başkanı
Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te Bozkır Haber'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* yapılan yorumlar denetlendikten sonra yayınlanmaktadır.