Recent Comments

İkindi Sohbetlerinde “Geçmişten Günümüze Bozkır” Anlatıldı

Konya Büyükşehir Belediyesi ile Konya Fikir ve Sanat Adamları Derneği ve SÜ Selçuklu Araştırma Merkezi'nin ortaklaşa düzenlediği Yaşayan Konya Hafızası İkindi Sohbetlerinde bu hafta Geçmişten Günümüze Bozkır anlatıldı.

Programın selamlama konuşmasında Bozkır'ın dört medeniyeti bir arada yaşamış ve bu günlere gelmiş bir ilçe olduğunu söyleyen Bozkır Belediye Başkanı İbrahim Gün; "Bugün 27 bin nüfusa sahip ilçemiz, bir ucundan öbür ucuna 86 kilometre ve sarp kayalıklarla coğrafî yapısı sıkıntılı olan bir bölgededir. Ama bunun yanında da yüzde 68'i yeşil alana ve Konya ilçeleri arasında en çok ormana sahip birinci sırada olan bir ilçedir… Kurtuluş savaşımızda 396 şehidimiz kayıtlara geçmiş olmakla birlikte resmî olmayan toplam şehidimiz 800 civarındadır. "dedi.

Başkan Gün ayrıca eski belediye binasını müze haline getirdiklerini, Gençlik merkezinin yakında hizmet vermeye başlayacağını, eski evlerin restorasyonlarının yapıldığını, köprülerin yenilendiğini, çay kenarında dinlenme alanlarının hizmete girdiğini söyledi ve Sakarya Meydan Muharebesinde şehit olan Aslan Mustafam'ın hikâyesini anlatarak sözlerini tamamladı.

Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Botanik Ana bilim dalı öğretim üyesi ve Bozkır Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Osman Tugay, Bozkır'ın zengin endemik bitki örtüsünü anlattı ve bilim dünyası için keşfedilen yeni bitki türlerini dünya literatürüne Bozkır ismiyle ve Rektör Şahin'in ismiyle kazandırdıklarının altını çizdi. Prof. Tugay, "Bu biyo çeşitlilik ve zenginliğimizin korunarak bizden sonraki nesillere sağlıklı bir şekilde aktarılması bir vatandaşlık görevimizdir. Eğer bu bitkileri toplayan bir yabancı görürsek, millî misafirperverliğimizi değil 156 Jandarmaya ihbar ederek uyarmalıyız. Çünkü yıllarca ülkemizin her türlü zenginlikleri hep yurtdışına kaçırılmıştır."dedi.

Bozkır ilçesinin fizikî özelliklerini, Dini yapılarını, sivil mimarlık örneklerini, kamu yapılarını, Su yapılarını, köprülerini ve hanaylarını slaytlar eşliğinde anlatan Sanat Tarihçisi Şengül Bayar Kolay, "Dipsiz Göl, Aygır Pınarı, Sarıot Gölü, Sülek Yaylası ve Bozkır'ın en önemli akarsuyu Çarşamba Çayı da görülmesi gereken yerler arasındadır. İç Anadolu ve Akdeniz bölgelerinin kesişim noktalarında yer alan Bozkır, Toros Dağlarının geçit vermemesi yüzünden kışları soğuk ve karlı, yazları sıcak ve kurak bir iklime sahiptir.

Osmanlı döneminde ev olarak yapılan, daha sonra 1960'lara kadar belediye binası olarak hizmet veren ilçe meydanındaki eski belediye binası koruma altına alınarak restorasyonu Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından tamamlanmış olup birinci katı Bozkır Belediyesi tarafından müze olarak, üst katı ise Bozkır Konağı olarak faaliyet gösterecektir."dedi. Program sonunda konuşmacı Prof. Dr. Osman Tugay'a günün anısına hediyesini Bozkır Belediye Başkanı İbrahim Gün takdim ederken; Sanat Tarihçisi Şengül Bayar Kolay'a da hediyesini Konya Büyükşehir Belediyesi Otogarlar Müdürü Ömer Lütfi Ersöz takdim etti.

Toplu fotoğraf çekimi ve aşure ikramıyla program son buldu
Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te Bozkır Haber'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* yapılan yorumlar denetlendikten sonra yayınlanmaktadır.