Recent Comments

Bozkır’da Tarihi Çeşme Hayat Buldu


Konya'nın Bozkır ilçesinde kaybolmaya yüz tutmuş Osmanlı dönemi eseri tarihi çeşme gün yüzüne çıkarılarak tekrardan faaliyete geçirildi.
İlçe merkezi dışında atıl bir şekilde bulunan Tarihi çeşme şehrin merkezine taşındıktan sonra vatandaşlar tarafından kullanılmaya başlandı.

Bozkır'da üretilen simli gümüş madeninin eminlerinden olan Mehmet Feyzullah Efendi tarafından 1882 yılında yaptırılan tarihi çeşme, zamanla binaların arasında kalarak kaybolma tehlikesiyle karşı karşıyaydı. Bozkır Belediyesi tarafından yapılan girişimle tarihi çeşme binaların arasından, atıl durumdan kurtarılıp, restoresi yapılarak şehrin meydanına yerleştirilerek vatandaşların hizmetine girdi.



Bakım ve Taşıma işlemleri hakkında bilgiler veren Bozkır Belediye Başkanı İbrahim Gün "Bozkır, tarihinde 3 medeniyetin izlerini taşıyor, her bir döneme ait eserlerin Bozkır'da hala ayaktadır. Roma döneminden kalma Zengibar Kalesi, Selçuklu döneminden kalma restoresi 2016 yılında yapılan taş köprü ve Asarlık Camisi'nin, Osmanlı döneminden kalma restoresi 2016 yılında yapılan Belediye Binası'nın muhafazası özenle yapıldı. Osmanlı döneminden kalma bir tarihi eseri daha gün yüzüne çıkartarak koruma altına alınıp vatandaşların hizmetine sunulmasından dolayı çok mutluyuz.



Tarihi yapılarımız, ecdadımızdan kalan önemli eserlerimiz, hepimizin öncelikli olarak sahip çıkması gereken en önemli kültür varlıklarımızdır. Bozkır Belediyesi olarak bu eserlerimize büyük önem veriyoruz. Bu anlamda uzun yıllardır atıl durumda, betonarme binaların arasında kaybolmaya yüz tutmuş ecdat yadigarımız çeşmemizin restore ve taşıma işlemlerini tamamlayarak şehrin ortasında vatandaşlarımızın hizmetine sunduk. Tarihi çeşmemiz, heybetiyle anıt meydanımıza önemli bir değer kattı. Uzun yıllardır makamımızda özenle sakladığımız çeşmemizin kitabesi de, ait olduğu yere çeşmemizin üzerine yerleştirdik. Şimdi burada vatandaşlarımız çeşmemizden su içerken, ecdadımızı anıyor. Tarihi çeşmemizin taşıma işlemlerinde bizlerden desteğini esirgemeyen Konya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü'ne ve emeği geçen herkese teşekkür ederim" dedi.

       
Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te Bozkır Haber'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* yapılan yorumlar denetlendikten sonra yayınlanmaktadır.