Recent Comments

BOZKIR KONAĞI


Eski Belediye binası olarak bilinse de son olarak sürücü kursu olarak kullanıldığından, sürücü kursu binası diye geçer konuşmalarda… Bozkır'ımızın yakın tarihine ait,hor kullanılmakla birlikte zamana yenilmek üzere olan, belki de en eski binalarımızdan biriydi. Eski bir Rum konağı olduğu, sonra Belediye binası ve Milli Eğitim binası olarak kullanıldığı söylenir. Nihayetinde özel bir işletmeye  kiraya verilmiş ve günümüze kadar ayakta kalmayı başarmıştır. Yıllara tanıklık etmiş nice binalarımızın yok oluşuna içimiz acıyarak şahit olduk. Bozkır'ımızın eski yaşantısını gösterecek,hatırlatacak bir binayı korumamız gerekiyor diye çok yazdım, çok çırpındım. Ama gerek miras durumları gerekse sahiplerin Bozkır dışında olmaları sebebiyle bir türlü amacımıza ulaşamadık. Gözümüzün önünde Bozkır'ın tarihinin yok olmasına şahit olduk. Zaten en önemli yapılarımız maalesef Devlet eliyle yıkılmış, yok edilmişti. Askerlik binası ve Hükümet konağı yıkılırken Bozkır'ın da geçmişiyle bağı yıkıldı, yerle bir edildi. Bize sadece eski resimlere bakıp iç çekmek kaldı.

Dönelim konumuza,tüm olumsuzlulara rağmen Büyük Şehir Belediyesi ,Bozkır Belediyesinin talebini geri çevirmeyerek, eski belediye binamızın yenilenmesini sağladı. Yenilenme çalışmaları esnasında hoşumuza gitmeyen şeyler olsa da sonuçta yıkılmak üzere olan bir bina aslına yakın onarıldı,içi döşendi ve teslim edildi. İçini gezdim, gayet güzel olmuş,çürüyüp yıkılmasını beklemektense yenilenmiş olmasından memnun oldum. İçi sedirlerle döşenmiş,misafir ağırlamak için gayet uygun ve güzel olmuş. Ancak bir önerim olacak, Bozkır'ın eski ev yaşantısını yansıtan, kilimli, duvar yastıklı bir oda yapılırsa daha hoş olacak,bir de çok eski fotoğraflara ulaşılıp, bir kaide ile sergilenirse daha da güzel olacak. Bu konuda Bozkır'ın hafızasına saygı duyup, tek tek fotoğraf toplayan Ali Çelik kardeşimden yardım alınabilir, seve seve yardımcı olacağına inanıyorum.

Konağın içi zaten bir nevi müze görevi de görecek ama bunun için geçmişimize ait eşyaların bulunması gerekiyor. Köylerimiz de bir çok tarihi eşya olduğu söyleniyor ama henüz bir kaç parçadan başka  elimizde bir şey yok. Eski kilimler, kap kacaklar,testiler,tarım araçları yada kıyafetler olabilir. Tüm bu parçalar bu konakta koruma altına alınıp sergilenecekler. Bu konuda Belediye Başkanımızla konuştuk,getirilen her bir parça kayıt altına alınacak ve uygun bir köşede yine koruma altında sergilenecekler. Üstelik getirilen parçaların kime ait olduğu, kimin bağışladığı gibi konular sergilenen eşyanın önüne not düşülecek ki görenler kimin olduğunu bilsinler ve bağışlayanlar da eşyaların güvenliğinden emin olsunlar. Bu  eşyaların toplanması konusun da özelikle muhtarlarımıza çok iş düşüyor.

Bir köşede çürüyüp yok olmasını bekleyerek yada miras konularından dolayı bir türlü paylaşılamamış olan eşyaların, en doğru adresi olacak bu konak. Hem sergilenerek geçmişimize ışık tutacaklar hem bir köşede yok olmalarına mani olunacak hem de atalarınızın ismi bu konakta anılacak. Üstelik her şey kayıt altında olacak. Bunu dedelerimizden geleceğe bir hediye verilmesine vesile olmak gibi düşünün ve lütfen bu konuda yardımcı olun. Bu konak geçmişle aramızda bir köprü olacak. Tabi sizler destek olursanız…

Filiz KILINÇEL

E-Posta :[email protected]
Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te Bozkır Haber'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* yapılan yorumlar denetlendikten sonra yayınlanmaktadır.