Recent Comments

Zoru başarırız, imkansız biraz zaman alır!

Az sadaka çok belayı def eder. (Hadis)

En zorlu arazileri bile ihya/imar eden köylüler ürünlerde daha fazla gelir/karşılık elde etmeye başladı. Ancak ibadet ve şükür noktasında ters orantı mevcut.

Harman hasat dönemindeyiz, rabbim bereketli eylesin. Ancak bereketin devam etmesi için halkımızın öşür/zekat konusuna dikkat etmesi gerek. Malının (nohut buğday üzüm koyun keçi) 40'ta birini zekat vermesi bereketin kaçmaması açısından imani bir konu.

Köylüler, organize olup yardım kuruluşları (kızılay ihh) veya cemaatler aracılığıyla yardıma muhtaç (Myanmar, Filistin, Afrika) cografyalara ulaştırılmalı.  Yardım /sadaka /zekatların takibi yapılıp gerçek sahiplerine ulaşıp ulaşmadığı kontrol edilmeli.



İmkanı olanlar köydeki arazilerini işletsin; kayaları çakılları toplatsın, geniş yer açsın.

O toprakları değerlendirsin. Meyva ve ömürlük bitkilerle geleceğe yatırım yapsın. Hem aileler hem ülke kazansın.

Kooperatifleşme olmadan olmaz. Köylülerimiz hala ürettiği ürünü kendi çabasıyla satmaya kalkıyor. Çilek, kiraz, sarımsak ve üzüm gibi ürünler haybeye gidiyor. Halbuki ortak bir havuz da bir araya gelinip pazara ortak çıkılsa yüzde yüz kar edilecek. Ama hala eski kafa devam ediyor.



Yiyin için, israf etmeyin (A'raf Suresi 31)

Pınarlar/çeşmelerden akan sular o bölge halkını olumsuz etkilemeyecek şekilde fazlası bir havuzda biriktirilip yakın tarla/bağ/bahçe sahiplerine damlama sulama seklinde verilebilir.

Bu sayede su değerlendirilmiş, israf önlenmiş olur.



Köy yerlerinde birçok genç evlenememekten şikayet ediyor. Birincisi gençler okullarda (lise, üniversite ) okuyor.

İkincisi ahlâki olarak erkeklere/kızlara güven yok.

Üçüncüsü kız babaları namazlı, ahlaklı değil de şehirde çalışan sigortalı eş arıyor.

Dördüncüsü hiç kimse Peygamberimizin "Ben ümmetimin çokluğu ile övünecegim" hadisine rağmen evlenip ümmeti çoğaltmak gibi bir fikre sahip değil. Başkanımız Erdoğan'ın ısrarla üzerinde durduğu "En az üç çocuk" söylemi de burada dursun. Vs.

Bu konularda ailelerden başlayıp tüm topluma format atmak gerekiyor.



Düğünlerde israf önlenmeli.

Bir köyde / kasabada 30 civarı evlenecek genç varken bunlara toplu düğün organizasyonu yapılmalı. Yemekli düğünlerde en az 10 bin liralık masraf yapılmakta.

3-5 düğün aynı gün aynı yerde büyük bir organizasyonla yapılmalı. Evlenecek kişilerin ailesinden katılacak misafirlerin ortalaması alınıp ortalama bir yemek ücreti alınmalı. Örneğin 5 düğünde toplam 3 bin kişi katılacak. 3000/5=600 kişilik yemeği karşılamalı.

Geri kalan kârı ile gençlere umre/tatil/ev eşyası vs gibi yardımlar yapılmalı.  Düğünlere tas tabak götürmek yerine 5 lira da olsa para verilmeli.

Bu tarz düğünlere Kaymakam , Belediye Başkanı gibi resmi protokol de davet edilerek o köy/kasaba hakkında istişareler yapılmalı.
Bu aktardığım konular organize olarak yapılabilir. Bazı köyler/mahalleler dernekleşerek bu işi çok güzel götürüyor.

Derneklere düşen diğer konular şöyle:

Dernek yönetiminde bulunanlar kendi iş-güçlerinden zaman ayırarak köylü/mahallelilerin  derdiyle dertlenmeli, sevincine ortak olmalı.

Bazen bir cenazede bazen düğünde bazen hastanede hemşehrileriyle hemhal olmalılar.

Eğitim noktasında yapılması gerekenler var. Köyde anaokulundan başlayıp AHLAK VE KÜLTÜR DERSLERİ Başlatılmalı.

Televizyon ve internet etkisiyle hızla yozlaşılan bir dünyada Ortaokul ve Lise dengi (ergenlik yaşına gelmiş) kız ve erkek çocuklarımıza AHLAK VE MANEVİYAT dersleri verilmeli. Sosyal medyada ve aile ortamında nasıl hareket etmeleri gerektiği konusunda ev-cami-okul konferansları başlatılmalı

Hayatımızı Kullanma Kılavuzumuz olan KURANI KERİM'in Türkçe mealini tüm köylülere  okutmalı. Bu konuda ortam-sohbet hazırlanmalı.



Şehre göç etmiş köylülerin çocuklarına eski anane-örf-kültürlerini öğretmeli, Bir haftasonu köyde buluşulup nohut ekin ot işlemeyi göstermeli, keçi inek sağması, bağ çapalaması uygulamalı olarak gösterilmeli.



Köy ve mahalledeki ihtiyarlara ziyaretler düzenlenip , eskiden yaşadıkları zorlukları hikayeleri ile kamera kaydı alınmalı.

Ne zorluklardan geçerek bu güne geldiğimizi onlardan dinleyelim.

Bayramlarda bir araya gelmeler çok hoş.

Bunu köyde de bir araya gelip okul bahçesinde yemekli bir şekilde herkes elinde getirdiği azığıyla köy meydanında yemekli yaparsa daha hoş olur.

Kimse ben şu akrabamı görmedim vakit yetmedi gibi bir bahaneye sarılamaz.

İhtiyaç sahiplerine kurban desteği çok önemli. İhtiyaç sahiplerine hayır sahipleri tarafından kurban desteği başlatılıp bereketinden faydalanılmalı.

SON OLARAK,

Bunları yazmak kolay amma icraata dökmek zor.
Bu konuların manevi yönünü-temelini anlatmak da İmam/yöneticilerimize düşüyor.


Ali Başar




 
Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te Bozkır Haber'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* yapılan yorumlar denetlendikten sonra yayınlanmaktadır.